Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På vippepunktet

Terje Roalkvam med en fossil han har fått av en geolog. Fossilen er funnet på Svalbard og inngår i utstillingen som åpner i dag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

På vippepunktet

Billedkunstner Terje Roalkvam prøver å finne balansen mellom stein, kull, tre og aluminium.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2011 kl 07:00

En stor, kvadratisk firkant er fylt med kull på gulvet midt i et av utstillingsrommene på Galleri Svalbard. Terje Roalkvam sitter på huk og legger på enda noen kullbiter.

– Bakgrunnen for utstillingen er at jeg har vært på Svalbard flere ganger og samlet ulike materialer. Kull er jo det sentrale her, smiler han.

Roalkvam jobber med geometriske former og kontrasten mellom naturlige produkter, som stein og tre, og industrielle produkter, som aluminium.

– Det gir et samspill mellom mørkt og lyst, varmt og kaldt, ru og glatt. Materialene vipper mot hverandre og prøver å finne balansen innenfor en geometrisk form, forklarer kunstneren.

Besøkte Svalbard

For to år siden deltok han på et biologisk forskningstokt på Svalbard med Universitetet i Tromsø om bord på forskningsbåten «Jan Mayen». Han ble så fascinert av øygruppa at han kom tilbake i fjor sommer og var tre uker i Ny-Ålesund og Longyearbyen.

– Da kom jeg meg rundt omkring og fikk plukket med meg en del materialer, forteller han.

De fleste av de 15 kunstverkene hans, som den siste uka er hengt opp på galleriet, består av materialer fra Svalbard.

– Denne har jeg fått av en geolog, sier han og peker på en stor fossil.

Enkle former

Roalkvam er fascinert av formene som oppstår i naturen og hvor lang tid naturen selv bruker på å lage sine egne kunstverk. Derfor bearbeider han nesten ikke de naturlige materialene i det hele tatt. Også formen gjør han så enkel og konsentrert som mulig.

– Jeg finner ikke opp nye former, men kretser rundt geometriske grunnformer som har ligget i oss mennesker fra tidenes morgen. Det er en kombinasjon av å gjøre objektet konsentrert og sanselig, sier Roalkvam.

Utstillingen «Vippepunkt» åpner på galleriet i dag og skal henge til 15. august.

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!