Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Mari (t.v.)og Synnøve Nilsen Mørk (begge 11) ble med på ryddedugnad etter oppfordring fra mamma. Men de syntes det var greit å gjøre en innsats for en renere by. FOTO: Christopher Engås

Overveldende innsats i ryddedugnad

Takpapp, isolasjon, glasskår, poser og sneiper. Ryddegjengen lot ingenting ligge igjen.

Tekst:

Publisert:

«Tur med mening» var tittelen på Aktiv i friluft Longyearbyens høstdugnad sist helg. Motivasjonen for tiltaket lå hos prosjektleder Silje M. Hagen.

– Jeg blir så forbannet når jeg ser all søpla som ligger og slenger. Særlig i Sjøområdet, hvor vi har jobbet for å få det fint, har det sklidd helt ut. Nå må alle ta ansvar og få ryddet litt opp rundt oss.

Utsagnet kom fra Hagen en time før ryddedugnaden lørdag. Der var hun nokså usikker på hvor stor oppslutning tiltaket ville få.

Hjelp til å gjennomføre dugnaden fikk Hagen fra Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen og Store Norske. For sistnevnte bedrifter møtte både sysselmann Kjerstin Askholt og Store Norske-direktør Wenche Ravlo opp.

Alle mann alle

Ti minutter før oppmøte i Nybyen var det bare noen ganske få som var klar til å ta hver sin søppelsekk og plukke rask. Men i Longyearbyen dukker som kjent folk opp akkurat når ting starter, og kanskje helst noen minutter etter. En jevn strøm av hoder på Vei 500 med retning Nybyen avslørte at mange hadde tenkt å benytte seg av det «meningsfulle» turtilbudet.

Da startskuddet gikk var det over 40 til stede i Nybyen. Andre hadde begynt ryddingen i sitt nærområde i byen, slik at det var mellom 50 og 60 som tok ryddeoppfordringen på alvor.

– Helt fantastisk at så mange blir med på dette, uttrykte Hagen ved oppstart.

Skatter

Ingeborg Andersen (8), Tiril Hermansen (9) og Astrid Andersen (7) var ikke sein med å begynne å lete etter søppel etter startskuddet gikk.

– Det er viktig å passe på naturen, kom det fra Tiril idet hun plukket opp noen biter med takpapp.

– Ja, vi hjelper på en måte naturen nå. Og så blir det bedre for dyrene, tilføyde Astrid.

Et ikke ukjent fenomen i enhver ryddesjau er at det dukker opp overraskelser, ja til og med små skatter. Ronja Hermansen (13) hadde bare ryddet i noen minutter da hun kom med et opprop.

– Jeg fant en 50-lapp! Den er ganske ødelagt, men jeg får høre med banken om de vil ta den inn, sa hun.

Tvillingene Mari og Synnøve Nilsen Mørk (11) satt igjen i Nybyen. De plukket bitte små glasskår opp fra terrenget.

– Det er ikke bra for reinsdyrene som går her at det er glasskår i gresset. De kan skjære seg, uttalte Synnøve.

– Hvorfor deltar dere i ryddedugnaden?

– Eh. Fordi mamma sa vi skulle gjøre det. Men det er bra også, for det er ganske møkkete i byen.

Fire konteinere

To timer etter starten hadde de fleste ryddet seg helt gjennom byen og ned i Sjøområdet hvor det var pølsefest. I alt ble det spist 134 grillede pølser.

– Jeg er utrolig imponert over alle som møtte opp, og de som kom til underveis. Til sammen ble det plukket opp fire store konteineres med søppel, og det ugjør en stor forskjell i hvordan det ser ut i bebyggelsen, sier Silje M. Hagen.

Jobben er ikke ferdig. Hagen påpeker at det ligger mye rusk og rask og slenger på enkelte steder i byen, og at hun håper på ei oppfølging i regi av lokalstyret.

– Mye lett avfall tas av vinden og fraktes forholdsvis langt. Vi må kjøre jevnlige ryddedugnader i byen, og så vil jeg oppfordre firma som driver i byggebransjen om å passe på avfallet. Det kan lett blåse på havet hvor det kan gjøre stor skade på dyrelivet, sier hun.

Se bildet større

Innbyggerne viste dugnadsånd sist helg, da mellom 50 og 60 møtte opp til ryddedugnad i byen. Silje M. Hagen (foran) er overveldet over innsatsen som førte til at det ble samlet inn fire konteinere med søppel fra byområdet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Ingeborg Andersen (8, f.v.), Astrid Andersen (7) og Tiril Hermansen (9) var ikke sein med å hive seg på ryddejobben etter at startskuddet gikk. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Den som mistet denne 50-lappen må bare innse at den nå tilhører Ronja Hermansen (13). FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

De lokale toppene i Miljøpartiet de Grønne viste engasjement. Espen Klungseth Rotevatn og Helga B. Kristiansen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Den to timer lange ryddeinnsatsen ble avsluttet med pølsefest i Sjøområdet. De driftige og slitne rydderne satte til livs nøyaktig 134 pølser. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!