Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Opptur for topptur

Målrettet: Deltakere på vei opp mot Svenskegga. I bakgrunnen kan man så vidt skimte campen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Opptur for topptur

Toppturfestivalen sleit seg opp til nye høyder – og gjennomførte verdens flateste topptur.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er strålende fornøyd. Det har gått over alt forventing, sier festivalsjef Thomas «Hukken» Hukkelås.

Det er tredje året Toppturfestivalen arrangeres, og andre året den finner sted i Trygghamna.

Men det ble en tøff start for de 94 deltakerne, og 27 frivillige som ankom leiren torsdag i forrige uke. Å slå opp telt i regnvær var det kanskje ikke alle som var forberedt på, og tørketeltet fikk virkelig kjørt seg det første døgnet.

– Vi var ikke helt forberedt på sånt vær, så vi hadde en diskusjon på båten på vei ut om hva vi skulle gjøre. Men gutta som allerede var ute i campen og gjorde den klar hadde gjort en kjempejobb, og etter at teltene hadde kommet opp, var det kjempestemning resten av festivalen, sier Hukkelås.

Flat topptur
Fredagen lå tunge skyer over toppene i området, og det var uaktuelt med flere av de planlagte turene. Men utferdstrangen var stor, og dermed satte en hel gjeng kursen mot Alkepynten, noe som må karakteriseres som verdens flateste topptur. Lørdag klarnet det opp, og snøsultne skikjørere fikk endelig testet slush-føret på Svalbard.

Høydepunktet for mange var underholdningen lørdag kveld. Standup-komikerne Nils-Ingar «Nilsi» Aadne og Jonas Kinge Bergland eide teltet fra første stund, spesielt når de harselerte med festivalsjef «Hukken».

Avhengig av velvilje
Festivalen har vokst fra å være en venners venner-festival, til å bli en profesjonelt drevet hendelse med deltakere fra hele landet. Men i bunn ligger dugnadsånden.

– Vi er helt avhengig av velvilje fra folk. Det har vi vært bortskjemt med, og det er Longyearbyen i et nøtteskall. Folk er ekstremt flinke til å bidra, og ringer for å melde seg selv som frivillig. Det er vi evig takknemlig for, sier Hukkelås.

Så å si alle frivillige var hentet fra Longyearbyen, og var delt i to grupper: Turledere og altmuligfolk. I sistnevnte kategori inngikk også en rekke isbjørnvakter – både natt og dag.

Det sto heller ikke på maten. Toppturfestivalen kjøpte inn catering, og med på kjøpet fikk de to kokker som tok seg av frokost og middag til deltakerne. Det gikk i speilegg og havregrøt til frokost og finnbiff og spareribs til middag.

– Det er viktig å kose seg når man er på tur, ler Hukkelås.

– Blir det ny festival neste år?

– Det har vi ikke rukket å tenke på. Først må vi senke skuldrene litt, og så får vi i styret ta en ny vurdering, sier Hukkelås, som har med seg Håkon Engebu, Sveinung Toppe, Eivind Aksnes, einar Jenssen og Morten Stegarud i styret.

Heller ikke skader eller uhell tok luven av årets toppturer. Bortsett fra én episode:

– Det var en som røyk bindingene etter tre skritt. Ellers har vi vært heldige, sier Hukkelås.

Se bildet større

Engasjert: Frede Lamo fra Longyearbyen var turleder, og blant de 27 frivillige som bidro til at festivalen kunne gjennomføres. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Det går nedover: Nedturen ble ingen nedtur for deltakerne. Slush-føre og et nytt lag snø i høyden ga tunge, men gode forhold. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Ingenting å le av: Turleder Eike Müller (t.h.) fra Longyearbyen leder an foran standup-komiker Jonas Kinge Bergland. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Folkeopplysning: Håkon Engebu fra styret informerer deltakerne om dagens aktiviteter. Andelen fargerike luer var høy blant folket i Trygghamna. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!