Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppdrag på verdens mest isolerte øy

Etter ti dager med intenst arbeid, er forskningsstasjonen på Bouvetøya satt opp. Og som seg hør og bør har stasjonen fått navnet «Norvegia» etter de norske ekspedisjonene som tidligere har besøkt Bouvetøya. FOTO: Bjørn Frode Amundsen

Oppdrag på verdens mest isolerte øy

Bouvetøya er kjent som verdens mest isolerte plass. Men det er langt fra livløst. – Hele bakken flyttet seg da vi kom, forteller Vidar Olsbakk.

Tekst:

Publisert:

Olsbakk jobber i Leonhard Nilsen & Sønner Spitsbergen AS (LNSS). Sammen med Trygve Jakobsen og Aleksander Nyborg Kiil fra selskapet var han på den norske sydhavsøya i januar på et ti dager langt arbeidsoppdrag.

– Det var et eventyr. Vi er virkelig heldige som får anledningen til å være med til steder som Bouvetøya, sier Olsbakk og Kiil.

Forskning

På Bouvetøya monterte de opp en modulbasert forskningsstasjon sammen med Norsk Polarinstitutt (NP). John E. Guldahl i NP forteller at stasjonen, som består av en enkel bopel for forskere, skal gi bedre muligheter for å forske på dyrelivet i regionen.

– Det er primært et oppholdssted for forskere som skal dit med jevne mellomrom for å forske på sel og pingvin. Bouvetøya er et yndet sted for flere dyrearter fra hele Sørishavet, som bruker øya som fødestue og barnehage for sine avkom, forteller han.

Værstasjon

I tillegg inneholder stasjonen en enhet som sender værdata og bilder til Norsk Polarinstitutt i Tromsø hver tredje time. Stasjonen på Bouvetøya er den eneste landbaserte værstasjonen i denne delen av verden.

– Den gir unike data om vær og vind, som flere nasjoner har nytte av, forteller Guldahl om stasjonen som drives av strøm produsert av fem vindmøller som er satt opp i tilknytning til stasjonen.

– Bakken levde

Bouvetøya ligger om lag fem dagers seiling fra Cape Town i Sør-Afrika. Norsk Polarinstitutt har et godt samarbeid med det sørafrikanske antarktis-programmet, og fikk leie et treningsskip til oppdraget. At den isolerte øya har et rikt dyreliv, fikk gutta fra LNSS fort erfare.

– Da vi skulle i land, så vi at hele grunnen rørte på seg. Det lå tett i tett med sel, og innimellom spaserte pingviner, forteller Olsbakk og Kiil.

Innbrudd av pelssel

Både pingviner og sel er nysgjerrige skapninger, og i løpet av oppholdet var det mange som fulgte med mens stasjonen ble satt opp. En liten pelssel presterte til og med på et tidspunkt å krype inn i en av containerne for å se seg om.

– Sel er til dels store dyr. Ble de aldri ubehagelig nærgående?

– Nei, egentlig ikke. Heldigvis dro vi til Bouvetøya på et tidspunkt når hannene er ute til havs. Det er de som normalt er mest aggressive, sier karene.

Bygd for det ekstreme

Tidligere har det vært to værstasjoner på Bouvetøya, men disse har av ulike grunner blitt ødelagt. Den nye stasjonen er konstruert for ekstreme forhold.

– Stasjonen er modulbasert og bygd i Troms. På Bouvetøya er det et ekstremt aggressivt og korrosivt miljø, og derfor er modulene tilpasset disse forholdene. Den er i tillegg opphøyd over bakken for å unngå at store dyr okkuperer området inntil modulene. Hvis det senere skulle være behov for å flytte stasjonen, er den konstruert slik at den enkelt kan demonteres fra hverandre og flyttes eller rettes på, forteller Guldahl.

Stasjonen ble satt opp ved Westwindstranda ved Selbadet på Nordvestsiden av øya. Da øya stort sett består av bratte klippeformasjoner opp til en isbre på toppen, er dette stedet omtrent det eneste som kan brukes til formålet.

– Det var ei utfordring å finne flatt og sikkert terreng for å få plassert stasjonen, men vi mener at den står godt nå, forteller guttene i LNSS, som føler seg privilegert.

Privilegium

– Det er flott å få jobbe i et selskap som har oppdrag på slike steder. Selv om det var arbeid fra morgen til kveld, fikk vi se en del av verden det er få forunt å få oppleve, sier Olsbakk og Kiil.

Sjef i LNSS, Frank Jakobsen, unner guttene denne typen opplevelser.

– Vi prioriterer å satse på unge folk til slike oppdrag. Denne typen oppdrag betyr ikke det store i kroner og øre for selskapet, men det viser at selskapet er i stand til å utføre oppdrag i ekstreme forhold, på ekstreme plasser, og det spesialiserer vi oss på. For å si det på en annen måte: Det er bra for CV-en til selskapet, sier Jakobsen.

Se bildet større

Pingviner er det mer enn nok av på Bouvetøya, og er en av de dyreartene det skal forskes på fra stasjonen. FOTO: Aleksander Nyborg Kiil

Se bildet større

Det lå sel overalt da ekspedisjonen ankom. FOTO: Aleksander Nyborg Kiil

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!