Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Einar Sverdrup er Einars barnebarn. Han fikk aldri møte sin bestefar, men har levd med historiene om han hele livet. FOTO: Christopher Engås

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Einar Sverdrup (1895-1942) gjorde en formidabel innsats for Norge og Longyearbyen i over 20 år. Likevel er hans plass i historiebøkene beskjeden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2016 kl 07:59

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor Einar Sverdrup er såpass lite kjent. Men det kan ha noe med at det aller meste han gjorde, både som direktør i Store Norske og som krigshelt, foregikk i nord. Historien er skjev. Det som foregikk på kontinentet har fått mest oppmerksomhet fra historikere, sier forfatter Svein Sæter.

Han har nylig gitt ut boka «Kongen av Spitsbergen», som omhandler den tidligere direktøren i Store Norske.

Begynte å sysle

Einar Sverdrup omkom i kamp på Isfjorden 14. mai 1942. Da hadde han jobbet i åtte måneder for å få i stand en styrke som skulle ta tilbake Svalbard fra tyskerne. I 20 år før dette hadde livet hans dreid seg om Svalbard og «Mine gruber». Ukjent for alle unntatt familien var det at Sverdrup etterlot seg 23 dagbøker, der han sirlig hadde skrevet om sitt liv.

Sønnen Thor (86) begynte å sysle med disse dagbøkene da han ble enkemann for fire år siden. Han lurte på om ikke det som sto i dagbøkene hadde historisk verdi, og tok kontakt med forfatter Tor Bomann-Larsen som har skrevet flere historiske verk.

– Bomann-Larsen tente på alle plugger, og etter å ha studert litt av materialet forsikret han meg om at den historiske verdien er uomtvistelig, sier Thor Sverdrup som nylig var i Longyearbyen sammen med store deler av familien for å lansere boka.

Fant gull

Bomann-Larsen hadde imidlertid ikke tid til å ta på seg oppgaven. Men han visste om et glimrende alternativ i Svein Sæter, som fort ble frelst av materialet.

– Allerede første kveld ble jeg ovebevist om at dette var en gavepakke, gull rett og slett, sier Sæter.

Han presiserer at Thor Sverdrup har vært til uvurdelig hjelp. Det var mange kilo med dagbøker. 86-åringen satte seg ned og tastet dem ordrett inn på en datamaskin.

– Det ble ufattelig mye enklere for meg, når jeg fikk materialet inn i en slik form, og slapp å bla i alle dagbøkene, sier Sæter.

Kjente slektninger

Forfatteren forteller at boka, som er på 270 sider inkludert bildeseksjoner, gir et unikt innblikk i livet til en eksepsjonell person.

– Det var liksom forventet av Sverdrupene at de skulle bli noe stort. Familien på begge sidene var full av prester, pedagoger, professorer, politikere, poeter og publisister, sier Sæter.

De tre mest kjente slektninegne er kanskje Johan Sverdrup (stortingsrepresentant og statsminister), Nordahl Grieg (lyriker, forfatter, dramatiker og journalist), og ikke minst Otto Sverdrup (skipskaptein og polfarer).

Krig og gruver

En av de tingene som var så spesielt med Einar Sverdrup var hans evne til å være bestemt sjef og samtidig kompis. I boka er han avbildet inne i gruvegangene hvor han inspiserer arbeidsmetoder. Fra han startet på Svalbard var han opptatt av sikkerhet, og fikk den dystre ulykkesstatistikken i Store Norske kraftig forbedret.

– Einar Sverdrup var alt i Longyearbyen. Han var ordfører, rådmann, finansminister, brannmester og forsyningssjef. Han tok til og med rollen som prest ved noen anledninger, sier Sæter og kommer opp med ei historie.

Einar kjente «Liksvensken», eller Karl Axel Fredrickson, som han egentlig hette. Han begikk selvmord, og i begravelsen ble han derfor dømt til «evig fortapelse» av presten.

– Da reiste Einar Sverdrup seg i kirka, og tok kraftig til motmæle mot presten, og Longyearbyen Arbeiderforening fulgte opp med å sende et protestskriv til kirka.

Skuespill

Det er to tema som går igjen i boka om Sverdrup. Det ene er hans samfunnsbyggende og visjonære rolle i Longyearbyen og hans gode forhold til arbeidsfolket. Det andre er hans krigsinnsats. Selv om han var offiser av rang, ble han ikke mobilisert da krigen kom. Men han ble tvangsevakuert sammen med alle andre til England høsten 1941. Sverdrup overlevde ikke sin egen «Operasjon Fritham», men operasjonen var en suksess. Tyskerne klarte aldri å ta tilbake kontrollen over Svalbard, som dermed ble det første stykke norsk jord som ble vunnet tilbake fra Nazi-Tyskland.

Forfatteren betrakter interessen for boka som stor. Han holder kåseri på skoler om Einar Sverdrup, og har også andre prosjekt på gang.

– Jeg har fått en forespørsel fra kulturavdelingen i Møre og Romsdal fylke om å lage en forestilling for Den kulturelle skolesekken, bygd på boka om Einar Sverdrup. Premieren blir i januar, og jeg kommer svært gjerne tilbake til Longyearbyen med den, sier Svein Sæter.

Se bildet større

Svein Sæter har bygd boka på 23 dagbøker som Einar Sverdrup skrev gjennom 20 år. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Thor Sverdrup (87), sønnen til Einar, helt til venstre i bildet. Resten av gjengen er barnebarn, oldebarn og tippoldebarn av Einar, med unntak av de som er gift med en av hans etterkommere.. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Einar Sverdrup var på Svalbard i 22 år. Han bestemte stort sett alt i samfunnet, men var godt likt blant arbeiderne. Han var også en stor beundrer av arbeiderne.. «Uten arbeiderne, ingen gruve» pleide han å si ofte i intervjuer med pressen. FOTO: Privat

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!