Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ikke tippe om Svalbards gruveframtid

Omsvermet: Trond Olsen fikk ikke gå inn i bilen som skal frakte ham flere kilometer inn i fjellet, før følget fra Næringsdepartementet fikk tatt bilder sammen med ham. FOTO: Eirik Palm

Vil ikke tippe om Svalbards gruveframtid

Før følget fra Næringsdepartementet forlot gruva ville de ha bilder sammen med en ekte gruvebus. Men ingen vil ikke gjette på om Svalbard har kulldrift om ti år.

Tekst:

Publisert:

Det er samling i møterommet i andreetasjen inne i daganlegget på Gruve 7. Ved to langbord sitter pent kledde politikere, rådgivere og byråkrater fra Næringsdepartementet sammen med gruvebus, i den karakteristiske lompen og med ansikt svart av kullstøv. Det er som vanlig latter og spøk i lunsjen, men det henger også et alvor i lufta. Ute i verden legges kullgruver ned én etter én.

– Svalbard er inne en krevende omstilling. Vi har nå tre år på oss til å vurdere kullprisene og skaffe flere bein å stå på, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Tirsdag var hun på befaring oppe i gruva, som fra sommeren er den eneste norske i drift på Svalbard.

Kjøpt tid

– Vi er nødt til å ha håpet. Mister vi håpet må vi bare pakke og reise, hele gjengen. Så enkelt er det, sier Loyd Nilsen.

– Føler du deg trygg på at regjeringen følger opp?

– Ja, egentlig tror jeg det, sier han.

I mai er det planlagt å starte med doble skift og dermed tilnærmet dobbel produksjon i Gruve 7. Staben øker til 41 og beredskapen, som i dag er i Svea, flyttes til daganlegget på Breinosa.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildet større

Håper: Vitsene sitter som vanlig løst i pausen. Loyd Nilsen håper, i likhet med kollegene, på kulldrift i Store Norske i mange år framover. FOTO: Eirik Palm

Med doble skift har Store Norske kjente kullreserver i Gruve 7 for ti år. En gammel reserve i ytterkanten av forekomsten kan forlenge driften med to år, men utfordringen her er høyt svovelinnhold. I Bassen, noen kilometer unna på den andre siden av Adventdalen, er det mer kull, men det er tvilsomt om den kommer til å bli utvunnet.

I desember ga regjeringen sin godkjennelse til å legge Lunckefjell i driftshvile i håp om bedre priser. Fristen er 2019. Kullindeksen onsdag viste en pris i mars på 43,5 dollar tonnet, 21,5 dollar under den såkalte break even-grensa til kullselskapet. Framover er den spådd under 40 dollar.

– Om det ikke blir bedre priser i 2019 og utover, da blir det vanskelig å starte opp, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske.

– Nå har vi kjøpt oss en periode på tre år, som er med å på bidra til å ha bosettingen i Longyearbyen, og ikke minst med å bygge opp aktivitet i Svea. For uansett om det blir kulldrift eller ikke, så tenker jeg det er viktig at med aktivitet framover, sier hun.

"Derom strides de lærde"

– Mye kan endre seg

Monica Mæland vil ikke tippe på hvor lenge det er kulldrift på Svalbard.

– Om kullprisene ikke stiger, er det da slutt etter ti år?

– Vi må jo se an utviklingen. Det er vanskelig å spå om framtiden. Svalbard må ha kraftforsyning og det er et viktig arbeid. Så må vi gjøre en fortløpende vurdering av situasjonen. Nå har vi tatt stiling til de neste tre årene, så må vi komme tilbake til hva som skal skje videre. Det har skjedd mye de to og et halvt årene jeg har hatt ansvaret, og mye kan endre seg, sier Mæland til Svalbardposten.

Se bildet større

Mye kan skje: Monica Mæland vil ikke tippe på hva som skjer etter 2019, dersom kullprisene blir som nå. FOTO: Eirik Palm

– Men om det bare er kull for ti år?

– Derom strides de lærde. Jeg hørte en medarbeider som sa at det var kull i 20 og 30 år, så jeg tror nok det avhenger av flere faktorer. Men uansett er det viktig å begynne på arbeidet med å tenke på kraftforsyningen framover. Det tror jeg vi må ta fatt i, og det har jeg en debatt med både justisministeren og med olje- og energiministeren.

– Får vi svaret i stortingsmeldingen?

– Det må vi komme tilbake til, sier Mæland.

Søker nye kunder

Store Norske spiller en sentral rolle i utøvelsen av norsk svalbardpolitikk. Gruvesjef Per Nilssen sier selskapet vil ha en viktig rolle også i framtida, og at det nå jobbes med å finne flere kunder i kjemisk industri til den kommende doblingen i kullproduksjonen i Gruve 7. Den tyske kunden Clariant, som har justert produksjonen sin etter Gruve 7-kvaliteten, har signalisert at selskapet vil ta imot mer kull herfra.

Samtidig er det mange gruveselskaper som vakler, og nylig varslet også Kina at ulønnsomme gruver skal leges ned.

– Vi forventer at en del av de store produsentene vil legge ned fordi de ikke klarer å drive med dagens priser, sier Nilsen.

Det kan i sin tur bety en mulighet for både Gruve 7 og Lunckefjell, hvor 60 prosent av forekomsten er av kvaliteten den kjemiske industrien etterspør.

– Vi ser ikke for oss at vi får til en stor produksjon, men vi tror vi skal drive en produksjon av kull av en viss kvalitet, som er interessant i bestemte markeder, sier han.

– Hvordan markedet vil utvikle seg er ikke godt å si. På energikullsiden vet vi at det jobbes overalt med å se på andre, renere energikilder. Men vi vet at veldig mye av kullet som produseres går til andre formål. Det blir veldig spennende så se hva som skjer, både med Kina og andre steder, sier Wenche Ravlo.

– Kan nedlegging av kullgruver være en framtidig nøkkel til Lunckefjell?

– Det er nå ofte slik at marked og tilgang bestemmer pris. Noe vil skje. Men vi er en nisjeprodusent, og det er det vi skal fortsette å være, sier hun.

– Tilpasningsdyktige

Det ble nylig klart at 14-14-turnusen i Svea forsvinner, og at det legges opp til en 4-3-7-7-turnus, som innebærer to friperioder på til sammen ti dager i løpet av en treukersperiode.

Nå jobbes det for å komme til enighet om en skiftordning i Gruve 7.

– Avstanden mellom partene er relativt kort, ikke sant Ronald? sier Per Nilssen, etter at han har informert om situasjonen i Store Norske for øyeblikket.

– Vi får se, svarer Ronald Jacobsen, leder i gruveklubben i Store Norske, og høster latter i rommet.

Se bildet større

Forhandler: Klubbleder Ronald Jacobsen håper det blir en avtale om skiftordningen i Gruve 7. FOTO: Eirik Palm

– Innen kort tid må vi ha det på plass. Vi er i dialog, og det er jo ikke så avanserte ting det gjelder. Grunnlaget er jo gitt, sier Jacobsen til Svalbardposten etter møtet.

Om signalene fra næringsministeren sier klubblederen at det er bred forståelse for at Gruve 7 skal videreføres og at det er viktig for lokalsamfunnet. Han mener også det blir en milepæl når organisasjonen går over i driftshvile i Lunckefjell og Svea. Kanskje også utfordrende.

– Nå er vi jo gruvearbeidere, og vi er interessert i å drive. Det ligger i ryggmargen. Men gruvearbeidere er også ekstremt tilpasningsdyktige, sier han.

"Det har vært vanskelig
både for de som jobber her,
og de som vi bor sammen med"

Ekte gruvebus

Fram til november 2015 var det gått sju år siden siste ulykke med fraværsskader. Gruve 7 er utstillingsgruva til Store Norske, og Trond Olsen får merke det før han skal inn i bilen og kjøre til arbeidet kilometervis inne i fjellet. Fra Næringsdepartementet ville flere ha bilder av seg selv med en ekte gruvebus.

– Vi er nødt til å tenke framover. Vi kan ikke gå i Longyearbyen med familie og kun se et halvt år framover i tid.

– Hvordan har tiden før avklaringen vært?

– Det har vært vanskelig både for de som jobber her, og de som vi bor sammen med. De vet jo ikke hva som skjer, sier Trond Olsen.

– Men nå må vi komme oss av gårde. Det blir ikke produksjon av dette her, spøkes det fra bilen som venter.

– Stemninga er jæklig god her i gruva, sier Olsen, før han vender tilbake til arbeid etter endt pause.

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!