Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snart klar for jul på mummiøya

Alle på stasjonen fikk hver sin mummikopp av kokken Gunn Tove Nyberg i velkomstgave. Lasse Killie, til venstre, fikk Mummi og Harald Berre fikk Snusmumrikken. FOTO: Hilde Røsvik

Snart klar for jul på mummiøya

Stasjonssjef Ragnar Sønstebø ønsker julebesøket fra Longyearbyen velkommen utenfor helikopteret. Juletreet står på trappa og stjernen lyser i vinduet.

Tekst:

Publisert:

Inne er det godt og varmt og de ni som bor på Bjørnøya ønsker varmt velkommen. Hovedoppgaven deres er å gjøre værobservasjoner. Alle er ansatt av Værvarslinga i Tromsø. Det er bare litt over to uker siden det var mannskapsskifte.

Værmann
Fire av de som er på Bjørnøya denne vinteren er å regne som veteraner, de har vært der før.

For stasjonssjef Ragnar Sønstebø (63) er det tiende vinteren på rad han tilbringer på en ishavsstasjon. Etter 25 år i Gjensidige sa han opp jobben, og reiste til Bjørnøya for første gang i 2006. Siden ble det flere vintere på Jan Mayen, Hopen og nå tilbake til Bjørnøya.

– Etter at jeg var på Bjørnøya første gang fikk jeg smaken på Arktis. Jeg liker friluftsliv, vinter, snø og ski. Det har alltid vært livet mitt, sier Ragnar som er vokst opp på Fokstugu på Dovrefjell.

Han forteller at han allerede som tenåring observerte været på en meteorologisk værstasjon på Dovrefjell, så det er ikke nytt for friluftsmannen. Etter at han ble skilt og barna ble voksne og flyttet ut, synes han det var fint å reise nordover i vinterhalvåret.

– Mange tror at dette livet er for enstøinger og folk som liker å være alene. Men her er det overraskende sosialt. Vi spiser alle måltider ved langbord og er som en stor familie, sier han.

Seks av de som arbeider ved stasjonen gjør daglige værobservasjoner. Han innrømmer at det til tider kan bli mye snakk om været rundt bordet, og da får de av og til noen stikk fra driftsleder og de på kjøkkenet.

– De synes at vi blir litt nerdete til tider og at det er nok værprat, humrer han.

Det er stor spredning i alder, fra 23 til 63 år. Ragnar er eldst. De er dobbelt så mange menn som kvinner.

To kokker
Lasse Killie (23) er i full sving på kjøkkenet sammen med Gunn Tove Nyberg (50). De lager koldtbord til gjestebudet. Lasse kommer fra jobben som kokk på vertshuset Skarven i Tromsø.

– Jeg synes det er artig å prøve nye ting og har tenkt lenge på å søke meg hit. Jeg hadde også et ønske om å komme meg bort fra byen. Her er det ingen fast meny. Jeg får virkelig utvikle meg i matfaget, eksperimentere og lage nye retter, sier Lasse som blir på Bjørnøya til det blir nytt mannskapsskifte om et halvt års tid, i månedsskifte mai/juni.

Den andre kokken, Gunn Tove Nyberg, er på Bjørnøya for andre gang. Hun kommer fra Levanger og jobber til vanlig som kokk på Skogn folkehøgskule. Dette halvåret har hun tatt permisjon. Første gang hun var på Bjørnøya var sommersesongen 2015.

– Jeg synes det var så fint å være her at jeg ønsket meg tilbake. Dette er en ‹‹timeout›› fra verden. Det er veldig godt å slippe all bakgrunnsstøyen i en periode. Jeg følger mindre med på nyhetene ellers i verden når jeg er her. Vi er nok i en boble. Det er en slags folkehøyskole i miniatyr, sier hun.

På Bjørnøya er de helt uten mobildekning, men de har satellitt- og internettforbindelse. Ikke fiber, den kabelen går rett forbi øya.

Kokkene serverer maten og det er tid for et hyggelig måltid ved det ekstra lange langbordet denne ettermiddagen. En rikholdig julebuffet står klar.

Mummiland
Det er ikke tilfeldig at årets pepperkakehus i ett av vinduene er av mummihuset og alle de kjente mummifigurene. Kokken Gunn Tove Nyberg hadde med seg ni mummikopper da hun kom til øya. Alle fikk hver sin kopp av henne i velkomstgave. Harald Berre (28) er driftsleder. Han fikk Snusmumerikken-koppen.

– Det var nok ikke tilfeldig hva slags kopp vi fikk nei. Gunn Tove har vurdert hva slags typer vi er. Lasse fikk Mummitrollet, for han er yngst, forteller Harald.

– Det var veldig artig. Jeg synes hun traff godt med de ulike karakterene, skyter Lasse inn.

Etter måltidet er det samling i stuen der sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen først overbringer en hilsen fra sysselmann Kjerstin Askholt, som ikke hadde anledning til å være med, før hun overrekker et bilde og en gave fra Sysselmannen. Etterpå er det sangstund og andakt med sokneprest Helgesen. Han overlater lesing av juleevangeliet til Anne Lise Klungseth Sandvik som har fått være med på juletur til Bjørnøya for aller første gang etter å ha bodd nesten 45 år på Svalbard.

I turnus
Rannveig Eikeli (24) fra Haugesund har en bachelor i meteorologi og oseanografi. Hun ble fristet til å søke jobb på Bjørnøya av andre som har vært der tidligere.

– De har skrytt veldig av plassen, derfor fikk jeg også lyst til å søke.

Hun er den eneste av de ni som bor sør for Trondheim. Hun har aldri vært nord for Tromsø før.

– Jeg trives bra så langt. Den første tiden har gått fort. Vi har bare vært her litt over to uker og mye har skjedd nå i begynnelsen, sier Rannveig som er meteorologfullmektig og går i turnus sammen med seks andre som gjør værobservasjoner.

De observerer skyer, nedbør, sjø og is. Fire ganger i døgnet gjør de et sondeslipp opp i atmosfæren. Alle observasjoner sendes til meteorologisk avdeling i Tromsø.

Rannveig er også glad i natur og friluftsliv. På Bjørnøya disponerer de til sammen seks hytter.

– Dette er helt ny natur for meg, og det er fine turmuligheter. Faglig er dette også interessant og så er det kjekt å gjøre noe praktisk etter mange år med studier. Så langt ser det veldig lovende ut, sier Rannveig.

Bjørnøya uten bjørn
Det er tre år siden det var isbjørn på Bjørnøya. De to siste vintrene er det ikke gjort noen bjørneobservasjoner. Stasjonsleder Ragnar Sønstebø er spent på om det vil dukke opp bjørn denne vinteren.

– Normalt sett har isen lagt seg ned til Bjørnøya, men nå har det blitt bare mindre og mindre is. I tillegg var det uvanlig liten utbredelse av sommerisen i år, sier Sønstebø.

De går likevel alltid med våpen når de er ute.

– Man vet jo aldri. Vi må alltid være forberedt. Isbjørnen kan komme i land selv om det ikke er is, sier han som føler at han ser klimaendringene fra år til år.

Helt til slutt blir det tid til en liten tur ned i butikken. I tillegg til noen nødvendige toalettsaker er der et lite utvalg av glass, t-skjorter og tøybæreposer som er merket med Bjørnøya. Julegjestene forsyner seg i hyllene og vil betale med kort. Men uten mobildekning er det vanskelig. Det blir sendt faktura på epost i steden.

Etterpå følger stasjonssjef Ragnar Sønstebø gjestene ut til helikopteret og ønsker god jul til alle. Så venter to og en halv times helikoptertur tilbake til Longyearbyen.

Se bildet større

Et flott mummipepperkakehus med alle de ulike mummifigurene var på plass i ett av vinduene. Kokken Gunn Tove Nyberg og stasjonssjef Ragnar Sønstebø samarbeidet om byggingen. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Mummimammma Gunn Tove Nyberg hadde med mummikopper til alle på stasjonen. Hun og Lasse Killie jobber vanligvis hver sine dager. Men med ekstra gjester rundt bordet var begge i full sving på kjøkkenet. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Stasjonssjef og bursdagsbarn Ragnar Sønstebø var glad for forsyninger fra Sysselmannen. Her var det både en Quizbok, julegodt og flere utgaver av Svalbardposten. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Rannveig Eikeli forsyner seg av den rikholdige julebuffeten sammen med sokneprest Leif Magne Helgesen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!