Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I gang med byens «storstue»

Ny inngang til biblioteket blir gjennom Rabalder. FOTO: tegning: interiørarkitekt Tone Nærø

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Tekst:

Publisert:

Førsteetasjen i Næringsbygget er nå rensket for møbler og interiør. Folk fra Sandmo & Svenkerud, Assemblin og andre underleverandører jobber med å ta ut takplater, elektriske installasjoner og isolasjon.

– Vi skal rive fram til midten av november, før vi begynner å bygge opp det nye, sier anleggsleder i Sandmo & Svenkerud, Rune Ryen.

Totalenteprisen på ombyggingen som foregår er på 6,5 millioner kroner. I tillegg vil det påløpe en del kostnader til interiøret.

Studietur

Prosjektleder Victoria Windstad i Longyearbyen lokalstyre (LL) forteller at folk vil få en helt ny bibliotekopplevelse når ombyggingen er ferdig.

– Det vil bli åpnet opp mot Rabalder hvor inngangen skal være. Et flislagt inngangsparti med skohotell og avis-seksjon blir det første man kommer til. Så skal biblioteket inneholde avdelinger for alle aldersgrupper, sier hun.

Nylig var Windstad og eiendomssjef Mette Østby i Oslo på studietur. Der hentet de inspirasjon fra flere nyoppussede bibliotek.

– Vi var på Bekkestua, på Lørenskog og Furuset hvor de har moderne bibliotek. Møblement og innredning var noen av tingene vi så på, sier hun.

Meråpent
Mange av veggene i det som tidligere var kontorlandskapet til LL skal nå rives, slik at det blir et stort åpent område i bygget. Til sammen blir det nye bibliotekarealet på over 500 kvadratmeter, som er omtrent dobbelt så stort som dagens bibliotek i andre etasje på Lompensenteret.

Windstad forteller at dette skal bli et senter for informasjon, der infotorget til LL blir en del av innholdet. Hvordan dette skal skje er det ikke enighet om ennå.

– Det skal i alle fall være ei avisavdeling, ei romanavdeling og ei polaravdeling. Jeg tror biblioteket har om lag 17.000 bøker som skal få plass her, sier hun.

Det er også planlagt ei «spillkule», inspirert av kulene på Svalsat, i lokalene.

I tillegg planlegger man å ha det byråkratene kaller «meråpent».

– Det betyr at åpningstidene blir mye lengre enn i dag. Selv om biblioteket ikke er betjent lenger enn til klokken 16, kan man bruke lånekortet til å komme seg inn og benytte tilbudet lenger utover kveldene, forteller Windstad.

– Fin vinter
Anleggslederen ser ingen veldig store utfordringer med å rive ned det gamle og bygge opp det som skal bli Longyearbyens nye storstue.

– Så langt ser det ut som en veldig grei jobb, der vi får være innendørs hele vinteren, sier Rune Ryen.

Han har frist på seg til 1. april neste år med å bli ferdig med byggearbeidene. Deretter vil det gå litt tid før LL fysisk får flyttet det som skal inn i de nye biblioteklokalene.

– Vi regner med at det blir åpning i mai en gang neste år, sier Windstad.

Nøkkelord

Se bildet større

Slik vil det nye biblioteket se ut. FOTO: illustrasjon: Interiørarkitkt Tone Nærø

Se bildet større

Anleggsleder Rune Ryen i Sandmo & Svenkerud og prosjektleder Victoria Windstad fra Longyearbyen lokalstyre inne på byggeområdet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!