Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hyllet jubilanten

Sysselmann Kjerstin Askholt gratulerte Store Norske. FOTO: Hilde Røsvik

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Tekst:

Publisert:

Sysselmann Kjerstin Askholt startet med å hoppe tilbake i tid. Hun fortalte med en litt humoristisk tone om hvordan forholdet mellom Sysselmannen og Store Norske har vært opp i gjennom årene. Til tider har det nok også vært noe konfliktfylt.

– Da Store Norske monterte taubanen like over nybygget til Sysselmannsgården og kullbitene regnet ned på taket kunne det nok til tider bli noen kontroverser, sa hun mens folket i salen humret.

Staten og staten
Hun viste til at naboskapet med Store Norske i hovedsak har vært godt siden Sysselmannen flyttet til Longyearbyen i 1934. Store Norske har hatt en svært viktig og noen ganger avgjørende rolle i norsk Svalbardpolitikk både før og nå, samtidig uttrykte Askholt bekymring for fremtiden.

– Selskapet og ledelsen har hatt en steintøff oppgave med å si opp to tredjedeler av selskapets ansatte. Vi holder alle pusten når kjempen vakler, og vi vet vel ikke heller helt hvor historien vil ende. Det er i alle fall et viktig arbeid selskapet nå gjør med å finne nytt fotfeste, sa Askholt.

Lokalstyreleder Arild Olsen startet sin hilsningstale med å takke Store Norske for 15 gode år i selskapet, de siste som hovedtillitsvalgt.

– Da John Monroe Longyear grunnla denne byen ante han ikke at vi skulle stå her og hylle en 100-åring og at Longyearbyen har utviklet seg til et robust familiesamfunn gjennom alle disse årene. Store Norske og Longyearbyen har en helt unik historie sammen, sa Olsen og gratulerte selskapet med jubileet.

Stolt eier
Næringsminister Monica Mæland var glad for å representere både regjeringen og staten som eier. Hun sa at norske myndigheter er stolte av den jobben alle ansatte og ledelsen i Store Norske har gjort opp i gjennom årene. Store Norske har i tillegg til å drive krevende gruvedrift klart å ta vare på det helt spesielle ved Svalbard.

– Jeg sender noen varme tanker til de som har mistet noen av sine. Det var en flott, sterk og varm markering ved minnesmerket, sa ministeren.

Hun sa også at hun ønsket å benytte sjansen til å takke ledelse, styre og ansatte for den utrolige jobben som er gjort i den vanskelig situasjonen selskapet står i.

– Vi skal nå se framover sammen med selskapet og lokale myndigheter, avsluttet hun og sendte sine varmeste gratulasjoner til selskapet.

Nøkkelord

Se bildet større

200 gjester var bedt til mottagelsen på Huset. Administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo stående nederst i trappen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!