Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Det gir en god trygghet

Leder Elise Strømseng i Longyearbyen hundeklubb forteller at medlemmene er flinke til å bruke veterinæren. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– Det gir en god trygghet

Hundeeierne bruker dyrlegen flittig. Både til vaksiner, akutthjelp og for å få tips.

Tekst:

Publisert:

Fire hunder springer i full fart rundt i hundegården. Dulter litt borti hverandre og kommer bort til Longyearbyen hundeklubbs leder Elise Strømseng for litt kos. Hun er glad for at veterinær Astrid Vaag Vikaune har startet klinikk i byen.

– Det gir en god trygghet, sier hun.

Vikaune har vaksinert alle hundeklubbens hunder for rabies, slik Mattilsynet tidligere gjorde. Samtidig gjør hun en helsesjekk av hver hund.

– Vi har fått et bedre tilbud enn tidligere, og hver hundeeier får gode råd om hva de bør ta hensyn til for hver enkelt hund. Jeg vet det har vært bra for klubben og opplever at medlemmene er flinke til å bruke veterinæren, sier Strømseng.

Skryter av fleksibilitet
Tidligere måtte hundeeierne klare seg selv, og konsultere veterinær over telefon når det var noe. Eierne sydde sår selv, men sykehuset stilte også opp for mindre inngrep.

– Nå har Astrid vært fleksibel og tilgjengelig døgnet rundt. Hun har vært her ute på hverdag, i helger, natt og dag. Det er noe annet når en har kyndige hender og øyne på stedet. Jeg må skryte av fleksibiliteten hennes. Før hun fikk klinikken på plass kom hun hjem til folk og behandlet hunder, sier Strømseng.

Hun legger til at det også var praktisk å få veterinær på øya etter at det kom pålegg om at alle hunder som skulle reise fra Svalbard måtte ha ormekur attestert av veterinær.

– Gjennom veterinæren har vi også raskere fått stilt diagnoser som har gjort at man har fått pensjonert hunder fra hundekjøring, eller på en trygg måte avlivet gamle eller syke hunder som ikke hadde det så godt, sier hun.

Viktig for dyr og eier
Scooters eier Terje Carlsen forteller at det står bra til med spisshunden etter operasjonen (se egen sak).

– Han får alltid bra behandling der oppe. Han går rundt med lampeskjerm nå, sier han.

For ham er også veterinærtjenesten viktig.

– Ellers er det jo mange mil til nærmeste dyrlege. Det er kjempeviktig både for dyrehelse og for dyreeiere. Man blir glad i disse dyra og stressa når noe er galt med dem. Da står ting litt på hodet. Og så er det fint å ha noen man kan spørre om råd, sier han.

Også han trekker fram at Vikaune kom akkurat da det var problemer med å ta hunder til og fra Svalbard. Det ble mye enklere når hundeeierne bare kan dra innom veterinæren for å få tatt den kuren som trengs.

Får hjelp og råd
Svalbard Villmarkssenter driver med hundekjøring og har mellom 50 og 60 hunder som de bruker i kommersiell drift. Tidligere gjorde de mye selv, når hunder skadet seg. Det trenger de ikke lenger.

– Det er veldig greit når vi får akutte tilfeller og i tvilstilfeller. Det ble også vanskeligere og vanskeligere å få lov å gjøre ting selv. Det er bra å ha folk som kan ta de akutte tilfellene. Vi har benyttet oss av Vikaune flere ganger, ikke bare for å sy hunder men også for faglig informasjon. Tidligere hjalp vi andre som ikke var så erfarne med hunder som ble skadd. Den belastningen slipper vi også nå, sier Karl Våtvik i selskapet.

Nøkkelord

Se bildet større

Karl Våtvik og Svalbard Villmarkssenter er glade for å ha veterinær i byen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!