Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund på 60-tallet

Med filmkameraet sitt sørget John Gerhard Isberg for å fange inntrykkene fra Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2015 kl 17:36

Isberg var utdannet kokk og stuert, og kom fra jobb på Ullensvang, da han fikk mulighet til et opphold i verdens nordligste bosetning. Fem år hadde gått siden Kings Bay-ulykken og året etter ble kulldriften i Ny-Ålesund stanset, da den da 30 år gamle John Gerhard Isberg ankom stedet for å ta fatt på ny jobb.

Fra 1967 til 1969 var han på stedet, og med seg hadde han 8 mm-kameraet sitt. Han døde i 1995, men familien tok vare på opptakene han gjorde under oppholdet på 78,5 grader nord.

Isberg var grandonkelen til den Stavanger-baserte artisten Maria Toresen, som har brukt en del av filmen til melodien sin, "The Mountain".

Gruvetiden var forbi i det lille samfunnet ved Kongsfjorden, stedet var i ferd med å utvikles til et forskningssamfunn, og en høyteknologisk satellittstasjon her var en viktig del av et større pionerprosjekt.

– Jobben i Ny-Ålesund var et spesialoppdrag han ble headhuntet til. Han jobbet på satellittstasjonen der som kokk, forteller Toresen, som husker at det var stas hjemme på Sandeid når onkel John kom på besøk.

– Det var alltid en glede når han kom på besøk til Sandeid. Når han skulle gå holdt jeg og søsteren min fast i hvert vår bein for å holde ham tilbake, forteller Toresen om grandonkelen som var født i Tyssedal og vokste opp i Oslo.

I 1969, etter at oppholdet på Svalbard var over, flyttet han tilbake til hovedstaden, hvor han blant annet jobbet i Ingeniørenes Hus og flere hoteller. Han har også jobbet på kjøkkenet på ambassaden i London, hvor han serverte blant andre kong Olav. I tillegg var han aktiv friidrettsmann, og personlig venn med skøytelegende Hjalmar "Hjallis" Andersen.

I dokumentarfilmen "En arktisk romodyssé" blir mye av materialet hans brukt.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!