Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund på 60-tallet

Med filmkameraet sitt sørget John Gerhard Isberg for å fange inntrykkene fra Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2015 kl 17:36

Isberg var utdannet kokk og stuert, og kom fra jobb på Ullensvang, da han fikk mulighet til et opphold i verdens nordligste bosetning. Fem år hadde gått siden Kings Bay-ulykken og året etter ble kulldriften i Ny-Ålesund stanset, da den da 30 år gamle John Gerhard Isberg ankom stedet for å ta fatt på ny jobb.

Fra 1967 til 1969 var han på stedet, og med seg hadde han 8 mm-kameraet sitt. Han døde i 1995, men familien tok vare på opptakene han gjorde under oppholdet på 78,5 grader nord.

Isberg var grandonkelen til den Stavanger-baserte artisten Maria Toresen, som har brukt en del av filmen til melodien sin, "The Mountain".

Gruvetiden var forbi i det lille samfunnet ved Kongsfjorden, stedet var i ferd med å utvikles til et forskningssamfunn, og en høyteknologisk satellittstasjon her var en viktig del av et større pionerprosjekt.

– Jobben i Ny-Ålesund var et spesialoppdrag han ble headhuntet til. Han jobbet på satellittstasjonen der som kokk, forteller Toresen, som husker at det var stas hjemme på Sandeid når onkel John kom på besøk.

– Det var alltid en glede når han kom på besøk til Sandeid. Når han skulle gå holdt jeg og søsteren min fast i hvert vår bein for å holde ham tilbake, forteller Toresen om grandonkelen som var født i Tyssedal og vokste opp i Oslo.

I 1969, etter at oppholdet på Svalbard var over, flyttet han tilbake til hovedstaden, hvor han blant annet jobbet i Ingeniørenes Hus og flere hoteller. Han har også jobbet på kjøkkenet på ambassaden i London, hvor han serverte blant andre kong Olav. I tillegg var han aktiv friidrettsmann, og personlig venn med skøytelegende Hjalmar "Hjallis" Andersen.

I dokumentarfilmen "En arktisk romodyssé" blir mye av materialet hans brukt.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

O jul med din glede…

Snøen og julestemninga kom akkurat i tide til første søndag i advent.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!