Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nissen bor bak Zepperlinern, og der vokser det også tyttebær…

Åpning av gaver: Det er julaften 1957 og Jon Aage og Anne pakker opp gaver sammen med vår mamma. FOTO: Johan Ødegaard

Nissen bor bak Zepperlinern, og der vokser det også tyttebær…

Det visste alle barna som bodde i Ny-Ålesund på 50- og 60-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.12.2015 kl 16:37

Med god hjelp av mine søsken, skal jeg forsøke å gi et innblikk i julefeiringen i «Den lille byen innunder breen» den gang Ny-Ålesund var et familiesamfunn. Minnene de deler med meg, preges av høytid, varme, trygghet og samhold.

Lukta av skog

Lillejulaften var deilig søt og god med produksjon av hjemmelaget marsipan! Det var skolding av mandler som ble malt og knadd sammen med melis og eggehvite til flotte kunstverk! Spesielt smakte fingrene godt etterpå.

Julaften formiddag: Pappa var på jobb, og da han kom hjem pyntet han treet og mamma pyntet oss. Treet var en hel liten vitenskap for pappa. Selv om det var Svalbard som var hans paradis, friluftsinteressert og glad i friheten på Svalbard som han var, så symboliserte nok grønnfargen og lukta av skog som kom i hus med juletreet, også viktige minner for våre foreldre.

Samlet på Messa

Pappa bygde dusjkabinett i London 2, en luksus mamma satte stor pris på. Det var ikke mange andre hus som hadde egen dusj, så dette var nok viktig for vår alltid velstelte mamma. Men på lillejulaften flyttet treet inn i dusjen og luksusen ble forbeholdt de frosne grenene som hadde ligget på lager siden juletrærne kom opp med siste båt. Treet satte nok pris på omsorgen, for vi har minner om lysegrønne spirer langt utover etterjulsvinteren.

Julaften klokka fem: Jula ringes inn fra klokketårnet av leirsjef Arne Gerhardsen, som kommer innom på tur heim, for å ønske god jul. Deretter ble liten og stor ferdigpyntet, og alle samlet seg på Messa for felles julaften. Pakkene fra venner og familie nede i Norge, som også hadde kommet til Ny-Ålesund med siste båt, fikk ligge igjen under treet i London 2 og vente til senere på kvelden. På turen til messa, så vi over snøskavlene, det var ikke alltid at veien var brøyta, et lite eventyr utenfor Nordpolhotellet. Der sto det også et juletre med mange og flotte kulørte lyspærer. Muligens hadde lyspærene en sammenheng med elektroverkstedet som var i Lompa rett over veien for Nordpolhotellet. Lompa er for øvrig ikke mer, det ble revet en gang like etter at gruvedriften stanset.

Se bildet større

Matros: Anne og mamma på messa. Anne står i matroskjole og mamma sitter ved siden av i mørk kjole, julen 1957. FOTO: Johan Ødegaard

Zeppelinernissen

Julaften på Messa: Ingenting manglet! Driftsbestyrer Einar Grimsmo leste juleevangeliet og svinesteiker fra leirens egne griser som ble slaktet før jul, ble servert. Stort, pyntet juletre med alt som hører til! Og kreppapir i alle fasonger! Messejentene hadde fri, og det var stramme gruvebus i svarte bukser og hvite skjorter som serverte! Minnene fra barndommen farges av høytid, glede, samhold, gang rundt juletreet, ei flott pynta messe og gaver som Zeppelinernissen kom med. Og hva med tyttebærene? Like sant som at Julenissen bodde bak Zeppelinen, vokste det også tyttebær der! Dette har vi fire søsknene fra en sikker kilde – vår pappa - nemlig! Sånn er det med den saken!

Se bildet større

Høytid: Julaften på messa. Anne står i rød kjole og følger med nissen, som bor bak Zeppelinern. FOTO: Johan Ødegaard

Ferden hjem til London 2 og Norgespakkene «utpå kvelden en gang», gikk over snøskavler bærende på barn i lakksko og mange pakker som nissen hadde hatt med. Pakkene, til barna var gitt av alle som bodde i Ny-Ålesund, var mange, og de inneholdt nok mye savn fra de som hadde alle sine nede i Norge. En gang var gaven fra Edith Grimsmo meget eksotisk – alle barna fikk en kokosnøtt!

I ull og vadmel

1. juledag: Tradisjonen tro, skulle det være ro.

Resten av jula var som det skulle være med juletrefester i Kinosalen, andre juleselskapeligheter og utelek i datidenes ull og vadmel…. Kanskje nye strikkeklær fra ei bestemor langt borte, nede i Norge et sted.

Fødselsdag 4. juledag: Vår bror, Jon Aage feiret med skikkelig gutteselskap. Et av høydepunktene var hjemmelaget is, som var frosset i et melkespann på vannrenna utenfor stuevinduet!

Se bildet større

Festdag: Bursdagsfeiring for Jon Aage. Bursdagsbarnet sitter med ryggen til vinduet. FOTO: Johan Ødegaard

Familien Ødegard: Pappa Johan, mamma Nanna, Vigdis, Jon Aage, Anne og undertegnede hadde sitt hjem i Ny-Ålesund fra da Nanna reiste opp med de to eldste i 1952, året etter at Johan først kom opp. Anne ble fraktet i mors mage ned til Norge og kom til sommeren 1953, mens undertegnede så midnattssola første gang våren 1963 i Ny-Ålesund. Johan og Nanna reiste på slutt høsten 1986, da hadde de bodd i Longyearbyen i vel 16 år.

Se bildet større

Møte med bjørnunge: Pappa Johan i sitt rette element. Som oftest var det han som var fotografen, men ikke denne gangen. FOTO: Privat

Levende

Slik huskes barndommens jul i Ny-Ålesund av mine søsken. I vår familie har alltid minnene fra årene i Ny-Ålesund vært sterke og levende. Så levende at selv jeg, som bare var tre år sist jeg bodde i Ny-Ålesund, føler at dette er noe jeg har opplevd selv. Uansett, jeg vet fortsatt med sikkerhet at Julenissen bor bak Zepperlinern, og der vokser det også tyttebær…

På vegne av oss fire søsken: En riktig god jul ønskes alle som leser om minnene fra barndommens jul i Ny-Ålesund på 50- og 60-tallet!Ellen Marie Ødegaard bodde sine første år i Ny-Ålesund, og er i dag leder av Kings Bay Veteranklubb.

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!