Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den største gaven veier ni tonn

Cirka 30 ansatte i Kings Bay AS legger til rette for forskning i verdens nordligste lokalsamfunn Ny-Ålesund. I disse dager er det 100 år siden de første gruvene startet her. FOTO: Ole Magnus Rapp

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Tekst:

Publisert:

Det blir boklansering, klima-foredrag, fest for alle i bygda, en egen forskerkonferanse i Oslo, fest i polare omgivelser på Fram-museet og flere historiske foredrag. 14. desember er det 100 år siden driftige menn fra Sunnmøre etablerte Kings Bay Kull Company. Og det er nå 53 år siden den første forskeren overvintret i Ny-Ålesund. Verdens nordligste lokalsamfunn på nesten 79 grader nord har vært gjennom store omstillinger fra gruvesamfunn, via en nesten nedleggelse, til et av verdens viktigste steder for å forske på klimaendringer.

Polarhistorie
I en periode var bygda ved Kongsfjorden plattform for flere spektakulære forsøk på å nå Nordpolen, samt utforske det ukjente Polhavet. Herfra fløy Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth og Umberto Nobile som de første over Nordpolen til Alaska med Luftskipet Norge. Den største gaven er snart underveis nordover, og vil ankomme i februar. Damplokomotivet Toa har vært til stede i den spesielle bygda nesten siden begynnelsen, og om metallplatene kunne fortelle ville det blitt mye dramatikk, aktivitet og hygge.

Lokomotiv
Nå har det fredede lokomotivet vært gjennom en omfattende renovering. Svalbards Mljøvernfond betaler et syvsifret beløp, og det nå skinnende lokomotivet er deres gave til jubilanten.

– Lokomotivet blir veldig bra, og vil bli et enda flottere blikkfang enn tidligere. Det er utført et førsteklasses restaureringsarbeid, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay AS. Det statseide selskapet eier og driver Ny-Ålesund, de er «kommune» med ansvar for all infrastruktur og en aktiv tilrettelegging for forskere fra en rekke nasjoner.

En annen stor gave ble kjent under fremleggingen av Statsbudsjettet. Det kom 20,5 millioner kroner til et nytt forskningsbygg, der pelene skal i jorden til våren. Fra før er det mange ulike forskningsfasiliteter, fra marinlaboratorium, via luftmålestasjon på Zeppelinfjellet til samling av insekter, atmosfære-måling, isbre-overvåking og langtids studier av polarrev og hvitkinngås.

En rekke ulike forskningsprosjekter gjennomføres samtidig, og i fremtiden skal forskerne jobbe betydelig mer sammen enn tidligere. Målet er at forskere fra institusjoner i Kina, India, Sør-Korea, Norge, Tyskland, Frankrike og mange andre land skal samarbeid mer og lære av hverandre.

Freda bygg
Det meste i Ny-Ålesund må skje med tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren. 29 av bygningene, nær halvparten er automatisk fredet og må vedlikeholdes deretter. Ingen norsk bygd har prosentvis så mange fredede bygg.

I årenes løp har fagfolk fra Kings Bay AS satt i stand de fleste av bygningene, og blant annet arbeiderboliger fra -20 tallet fremstår i dag som kulturelle perler. Disse perlene fikk Riksantikvar Jørn Holme se da han deltok på jubileet lokalt onsdag denne uken, der også tre fra veteranforeningen var med, sammen med styret i Kings Bay og alle ansatte og øvrig tilstedeværende.

Jubileumsbok
Her ble jubileumsboken til professor Rolf Hanoa presentert. Han har vært bedriftslege i Ny-Ålesund i flere perioder, og kjenner både bygda og beboerne fra innsiden. Boken er på 400 sider, og er ifølge Ole Øiseth et viktig leksikon over alt som har skjedd i bygda gjennom 100 år.

– Rolf Hanoa har gjort en strålende jobb. Boken er gull verd for oss. Vi regner med at den havner under juletreet til mange Ny-Ålesund-entusiaster og polar-interesserte, sier Øiseth.

I dag, fredag, skal forfatteren være tilstede når jubileumsboken lanseres i Longyearbyen, og 14. desember blir den presentert på den store 100-årsfesten i Oslo.

Seminar
13. desember arrangerer Norges Forskningsråd et seminar for å markere 50 år med forskning i Ny-Ålesund. Her vil blant annet klima- og miljøminister Vidar Helgesen delta, og noen av landets fremste forskere skal fortelle siste nytt om isbreer, miljøgifter, atmosfæren, dyrene, fuglene, tundraen, nordlys og livet i det mørke, ukjente havet. Her skal også 50 år med forskning settes i et historisk perspektiv.

Og dagen etter, på selve 100 års dagen, fortsetter festlighetene i Gjøahallen på Frammuseet. Hit kommer samarbeidspartnere og representanter fra aktuelle departementer. Her skal blant annet Per Kyrre Reymert fortelle om de ulike bygningenes historie, og Susan Barr fra Riksantikvaren tar for seg myndighetenes rolle i bevaringen av kulturminner. Thor Bjørn Arlov tar et historisk blikk på endringene i Kings Bay, og direktør Ole Øiseth tar for seg 100 åringens status og framtid.

– Noen spesielle gaveønsker utenom damplokomotiv og nytt forskerbygg?

– Vi skulle gjerne hatt ennå mer aktivt forskersamarbeid i Ny-Ålesund. Alle gode krefter bør forenes i arbeidet for å forstå de klimaendringene vi står overfor. Det kunne gitt enda mer verdensomspennende klimaforskning, sier Ole Øiseth, direktør for 100-åringen.

Nøkkelord

Se bildet større

Direktør Ole Øiseth i Kings bay AS får snart tilbake damplokomotivet Toa fra restaurering. Det blir den tyngste gaven til 100-åringen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!