Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Morakniv

Morakniv. FOTO: Svalbard Museum

Månedens gjenstand fra Svalbard Museum

Morakniv

Hva har denne med Per Borten å gjøre?

Tekst:

Publisert:

Kniven er en morakniv som er produsert i tusentalls siden slutten av 1800-tallet. Morakniver finns overalt og du har sikkert en eller flere hjemme. Hva har så en slik kniv med Svalbard å gjøre og hvorfor er den månedens gjenstand fra Svalbard museum? Og hva har Per Borten med saken å gjøre?

Gjenstandene vi har i samlingen på museet verdsetter vi høyt fordi de har en historie knyttet til seg. Historien til en gjenstand og sammenhengen den har vært i sier vi er gjenstandens «kontekst». Konteksten er grunnleggende for at en gjenstand blir en museumsgjenstand. Om en gjenstand ikke hadde noen sammenheng med Svalbard, altså uten kontekst, så ville den vært av liten interesse for Svalbard museums samling.

Vi vet ikke alt om denne morakniven. Kniven bærer på historien om en vei. Den forteller om veiens navn og når den ble åpnet, men det er mye kniven ikke forteller. På baksiden av sliren står det: «Gave v/åpningen av Per Bortens veg Svalbard 12-8-66». Kniven forteller oss ikke hvor på Svalbard veien er. Den forteller ikke hvorfor veien er oppkalt etter Per Borten. Kniven bærer på mange spørsmål og få svar. Likevel er koblingen til Svalbard sterk, den beskriver en hendelse her. Den har kontekst.

Slik er det også med de 40.000 andre gjenstandene i samlingen vår. De forteller historier og holder på informasjon. Gjenstander som kan gi oss svar på mange spørsmål. Også på de som ikke er stilt, men som vil bli stilt i fremtiden. Vi på museet tar vare på gjenstandene så noen nå eller fra fremtidige generasjoner kan bruke disse til å få svar på sine spørsmål. Og jo flere svar vi får og jo mer kunnskap vi får om gjenstandene, jo mer verdifulle blir de.

Slik er det også med kniven vår, den er en gjenstand med kontekst, men det kunne vært mer. Det er fortsatt ubesvarte spørsmål. Per Borten ble statsminister i 1965. Store Norske hadde 50 års jubileum i 1966. Gruve 6 gikk over fra prøvedrift til oppfaring på den tiden. Det var storbesøk fra regjeringen i Longyearbyen sommeren det året. Har noe av dette med knivens historie å gjøre? Hvor er Per Bortens vei? Er det noen som vet?

Nøkkelord

Se bildet større

Innskrift på morakniven. FOTO: Svalbard Museum

Siste nytt i Magasin

Kald sovepose ødela ikke camp-opplevelsen

Rekorddeltagelse på Camp Svalbard.

Henter trærnes forgjengere

To fossilsteiner fra Longyearbyen skal fortelle trærnes utviklingshistorie i Botanisk hage i Oslo.

Gjør «Oden» klar til å tygge is

Mens Norges forskningsisbryter fremdeles er under bygging, blir alt lagt til rette for at svenskenes «Oden» skal finne ny kunnskap i isen.

Et trygt rede blant 800 kubikk

Under panseret på en knallrød Polaris 800 har snøspurvparet bygd byens tryggeste rede.

Gruve 7-kull skal drive veteranlok på fastlandet

Tertitten-banen er fire kilometer lang.

Intervju av intervjuerne

Lasse, Live og Pia har spisset blyantene og stilt inn mikrofonen. Svalbardposten får konkurranse av rykende fersk avis.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!