Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Modigere enn noensinne

Marlene Mellum var på denne ukas Sommerpraten. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Modigere enn noensinne

Pakker kofferten for å være et år i Malawi.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.08.2014 kl 08:41

Navn: Marlene Mellum.

Alder: 19 år, 2 måneder, og 18 dager.

Yrke: Litt her og der. Men Fredskorpset
i Malawi fra høsten av.

Kommer fra: Godt spørsmål. Jeg er vel egentlig fra Kjøpsvik i Nordland, men hjem er Svalbard.

Vært på Svalbard siden: Snart 8 år.

Hvordan havnet du her?

Moren min fikk seg jobb i en av barnehagene, så da fór vi. Hadde ikke hørt om Svalbard da mamma sa vi skulle flytte hit. Jeg googlet litt, og gikk rundt i noen uker og trodde vi skulle bo på Fredheim.

Hva skal du i sommer?

I sommer blir det jobbing i Svalbardposten og på Kroa. Etter det står pakking, kursing, reising og flytting til Malawi for tur. Og en liten London-tur, som moren min fikk i 40-årsgave av sin snille datter.

Hva er det beste du vet å gjøre på Svalbard om sommeren?

Her er det mye fint! Vi få som er igjen her når resten har evakuert, holder jo godt sammen, så det er mye sosialt. Og så har jeg jo blitt sprek, så fjellturer er fint.

Hva skulle du ønske det ble snakket mer om?

Psykisk helse! Det var en av mine hjertesaker da jeg satt som leder i AUF på Svalbard. Jeg synes også at psykologi skulle vært et obligatorisk fag i skolen. Alle har bruk for litt grunnleggende kunnskap om hvordan vi mennesker fungerer i ulike situasjoner.

Når blir du redd?

Å gud... Æ e sjitredd førr slanga! Hvis jeg møter noen i Malawi så flytter jeg hjem igjen på sekundet. Jeg pleier å si at jeg ikke er laget for å bo sør for Bjørnøya.

Hvem tar du med deg til en øde øy?

Journalisten påstod hun har litt MacGyver-fakter og er god med gaffatape, så hun mente at jeg burde ta henne med. Hvis ikke hadde jeg nok tatt med meg han Laurits i Telenor. Med 4G-nett og «super-dekning fra Telenor» hadde vi nok kommet oss fort bort fra den øya.

Verste eller beste sommerminne?

Hmm. Har vel ingen som overgår hverandre på den ene eller den andre måten, men en sommer jeg husker godt var da vi skulle kjøre nedover Europa. Det var veldig fint altså, det skal ikke stå på det, men jeg sov meg gjennom syv land. Våknet en gang nå og da, når de jeg reiste med trengte hjelp med tysken. Det er begrenset hvor langt sørover man kommer seg med sånn halvdårlig ungdomsskole-tysk.

Hvordan var ditt første kyss?

Ung, uskyldig og ukysset. Eller bruk fantasien…

Hvis du kunne trylle, hva ville du tryllet fram da?

Tid! Jeg synes tiden går altfor fort.

Hva er det modigste du har gjort?

Tror vel kanskje jeg står overfor det akkurat nå. Jeg skal flytte rett hjemmefra, fra trygge, gode Svalbard, til et av verdens fattigste land; Malawi, hvor jeg skal være i et helt år.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!