Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mintes de omkomne i Kings Bay

Minnehøytideligheten ved bautaen reist i 1963 til minne om alle som har mistet livet i Kings Bay-gruvene. Tale av styreleder Knut Ore i Kings Bay AS (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Mintes de omkomne i Kings Bay

Med kong Harald til stede sammen med pårørende og tidligere arbeidskamerater ble minnemarkeringen i Ny-Ålesund mandag en høytidelig seremoni.

Tekst:

Publisert:

Det er på dagen 50 år etter den voldsomme eksplosjonen i Kings Bay, 5. november 1962. 21 gruverarbeidere omkom da Estergruva eksploderte 300 meter under bakken, dypt inn under Zeppelinfjellet.

Snøen lavet ned om formiddagen, men utover dagen klarner det opp nok til at kongen kan ankomme sammen med stortings­president Dag Terje Andersen, arbeidsminister Anniken Huitfeldt og sysselmann Odd Olsen Ingerø. Like etter lander også flyet fra Lufttransport med gjester som ikke kom seg over til Ny-Ålesund dagen før på grunn av været.

Like før klokken 17 mandag er alle samlet ved bautaen, ventende på at kongen skal komme. Det er lett snøfall og vindstille, og stort alvor blant de rundt 50 menneskene som er samlet.

For anledningen er bautaen utstyrt med lys i toppen. Den ble reist i 1963 til minne om alle som har mistet livet i Kings Bay-gruvene.


Var til stede i 1962

Av de 29 medlemmene i Kings Bay Veteranklubb som er til stede, bodde ti av dem i Ny-Ålesund ulykkesdagen i 1962. Daværende gruvearbeider William Albrigtsen og overstiger Hedgar Stien var med i redningskorpset som tok seg ned i gruva like etter eksplosjonen.

Til tross for at det skjedde fire alvorlige eksplosjonsulykker i Kings Bay etter andre verdenskrig, er den siste i 1962 blitt stående som selveste Kings Bay-ulykka. Noe som ikke minst skyldes de politiske bruduljene den utløste, som kulminerte med Gerhardsen-regjeringens fall.


Minneseremoni

Etter at kongen er på plass, åpner seremonien med sang av sopranen Berit Meland. Deretter legger kong Harald ned krans ved foten av bautaen.

Stortingspresident Dag Terje Andersen er til stede som øverste representant for Stortinget, og sier i sin tale at ulykken ga norske myndigheter en brutal påminnelse om at ingenting kan verdsettes mer enn menneskers sikkerhet, og at Kings Bay-ulykken ble et veiskille for Arbeidstilsynets virksomhet.

Andersen legger ned krans fra Stortinget.

Også arbeidsminister Anniken Huitfeldt understreker ulykkens betydning for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet. Hun sier i sin tale at kulldriften er historien om norsk tilstedeværelse på Svalbard.

– For pårørende handler ulykken om langt mer enn politisk konfrontasjon på Stortinget. For dere handler det om tapet av det kjæreste i livet, kjærligheten til de nærmeste og om alt som ikke ble noe av, sa hun.

Huitfeldt legger ned krans på vegne av regjeringen.

Seremonien avslutter med at Berit Meland synger nasjonalsangen.


Egen markering

Minnemarkeringen gjorde inntrykk på de frammøtte, og utløste også tårer. Selv 50 år etter er ulykken fortsatt vanskelig for mange av de etterlatte. En mor er til stede med sine tre døtre, som var barn da faren Olav Berge (33) fra Hauge i Dalane omkom.

Tre søsken fra Sortland er til stede for å hedre minnet av faren, Albert Vråberg (39). Det er også Solveig Sæter Eriksen, datter av Sverre Sæter, og Roger Steinsvik, sønn av Ole Steinsvik (47). Felles for dem alle er at fedrene, sammen med sju andre, fortsatt ligger i dypet av gruva 300 meter under bakken.

Veteranklubben arrangerte en egen minnemarkering mandag formiddag ved minnesteinen klubben reiste i området ved inngangen til Estergruva i 2001. Svalbardprest Leif Magne Helgesen ledet den seremonien.

Eksplosjonsøyeblikket for 50 år siden, klokka 22.45 ble markert med ett minutts stillhet i messa i Ny-Ålesund.


Kongen

Da kong Harald dagen etter møtte pressen i Amundsenvillaen, fikk han spørsmål om hvordan han opplevde minnemarkeringen.

– Jeg synes det har vært en gripende stund. Det var veldig gripende ved bautaen mandag, da vi mintes de som hadde gått bort i den siste ulykken, svarte kongen.

Han sa også at han hadde fått pratet med så godt som alle veteranene som var til stede i messa etter arrangementet ved bautaen.

– Det var hyggelig å høre deres historier, og det var mange som fortsatte som gruvearbeidere selv etter den opplevelsen de hadde her, sa han.

Bildeserie

Minnemarkering av Kings Bay-ulykka i 1962.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt i samtale med tidligere gruvearbeider i Kings Bay, Oskar Bye. Foto: Birger Amundsen
Hedgar Stien (t.h.) var overstiger og nestkommanderende i Kings Bay da gruva eksploderte i 1962. Bak ham i blå jakke står William Albrigtsen, som også var til stede i Ny-Ålesund i 1962. Foto: Birger Amundsen
Stående fra venstre: Kong Harald, stortingspresident Dag Terje Andersen, arbeidsminister Anniken Huitfeldt og sysselmann Odd Olsen Ingerø. Sopranen Berit Meland (i rødt) åpnet minnemarkering med sang. Foto: Birger Amundsen
Medlemmer av Kings Bay Veteranklubb under høytidligheten Foto: Birger Amundsen
Kong Harald la ned krans ved minnebautaen over alle som har omkommet i Kings Bay-gruvene. Foto: Birger Amundsen
Pårørende til de omkomne sjekker navnene på minnebautaen. Foto: Birger Amundsen
Minnemarkeringen ble avsluttet i messa i Ny-Ålesund med tre retters middag, taler og kulturelt innslag. Foto: Birger Amundsen
Oskar Bye (87) fra Orkdal begynte som gruvearbeider i Kings Bay i 1956. Etter et sykehusopphold på fastlandet, kom han tilbake til Ny-Ålesund dagen etter eksplosjonsulykken i 1962. Han fortsatte i Kings Bay fram til høsten 1963, og tilbrakte deretter ett år i Gruve 7 i Longyearbyen. Foto: Birger Amundsen
Odd Horsdal, gruve-elektriker i Kings Bay fra 1959-61, i munter samtale med William Albrigtsen og hans kone Anny Marie Albrigtsen. Albrigtsen arbeidet i mange år i Kings Bay og Store Norske, hun på lønningskontoret til Store Norske. Foto: Birger Amundsen
Kongen ble vist rundt i huset Roald Amundsen brukte under sine Nordpol-ekspedisjoner av Knut Ore, styreleder i Kings Bay. Bak fra venstre: stortingspresident Dag Terje Andersen, arbeidsminister Anniken Huitfeldt og sysselmann Odd Olsen Ingerø. Bakerst kongens adjutant. Foto: Birger Amundsen
Bautaen hvor minnemarkering foregikk, ble reist i 1963. Her fotografert i juli i år. I 2011 ble en navneplate i rustfritt stål boltet til bautaen med navnene på alle som har omkommet i årene fra 1926 til 1962. Totalt 84 omkomne. Av disse omkom 76 i løpet av de 17 driftsårene fra 1946 til 1963. Foto: Birger Amundsen
Se bildet større

Minnemarkeringen berørte mange sterkt. 87 år gamle Oskar Bye (t.h.) begynte som gruvearbeider i Kings Bay i 1956. Etter et sykehusopphold på fastlandet, kom han tilbake til Ny-Ålesund dagen etter eksplosjonsulykken i 1962. Han fortsatte i Kings Bay fram til høsten 1963, og tilbrakte deretter ett år i Gruve 7 i Longyearbyen. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt i samtale med medlemmer ev veteranklubben. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Kong Harald la ned krans ved minnebautaen over alle som har omkommet i Kings Bay-gruvene. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Kings Bay Veteranklubb arrangerte en egen minnemarkering mandag formiddag ved minnesteinen reist i 2001 over de 11 døde som ble liggende igjen i gruva. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!