Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Med gule hjelmer på historiejakt i gruvemørket

Tina Jakobsen, helt til venstre, hadde med seg de to døtrene Marte(5) og Lærke (3) Tinasdatter Johansen på gruvebesøk. Anne Karin Bekken og Audun Gjerland lytter interessert til det Håvar Fjørdingøy forteller. FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Med gule hjelmer på historiejakt i gruvemørket

Store Norske avsluttet feiringen med åpen dag i Gruve 3. Det var populært for byens innbyggere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2016 kl 08:56

Tre guider er i full sving med å vise grupper på ti til femten personer rundt i daganlegget og en tur innover i gruva lørdagen. Etter rundturen er det quiz i kafeen som er satt opp for anledningen. Pål Berg, daglig leder i Momentum tar i mot de besøkende og serverer gløgg og julekaker. Håvar Fjærdingøy har selv jobbet i gruva og er en av de som viser rundt.

På med hjelmer
Han samler først en gjeng i kafeen og så går alle mot garderoben der hjelmer og lykter oppbevares. Håvard plukker hjelmer ned fra hylla og leverer ut. Søstrene Marte (5) og Lærke (3) Tinasdatter Johansen får hver sin store gule hjelm på hodet og en lykt i hånden. I neste rom er sikkerhetsutstyret samlet. Der peker Håvar på en stor hvit tavle.

– Her hadde alle hvert sitt navneskilt. Det tok du med deg når du gikk inn i gruva og hang på plass når du kom ut igjen. Hvis du glemte å henge på plass når du gikk hjem måtte du komme tilbake, forteller Håvar om de strenge sikkerhetsreglene.

Han viser fram apparatet som måler metangass som alle måtte bære med seg. Dykkerutstyr var utplassert mange steder i gruva og alltid lett tilgjengelig i tilfelle behov.

Historie
Han tar seg god tid til å fortelle historien til Gruve 3 og om arbeidet i gruva. Selve gruvedriften startet opp i 1971 og varte fram til høsten 1996. I løpet av 25 års drift ble det tatt ut fire millioner tonn kull. Gruve 3 var en lavstrossegruve med en snitthøyde på 60 til 90 centimeter.

Mye autentisk utstyr står igjen og gjør historietimen både levende og interessant.

På vei innover i gruva er det stopp ved noen kullvogner. Plutselig høres en kraftig lyd av lokomotiv og kullvogner som buldrer forbi.

Besøksstrosse
Det er også konstruert en egen besøksstrosse man kan krype gjennom og kjenne på hvor lavt og trangt det faktisk var. Marte og Lærke får hjelp av mamma Tina Jakobsen til å ta på kneputer før de kryper gjennom strossa.

– Det var veldig gøy, men jeg har fått litt vondt i knærne, forteller Marte etterpå.

Håvar tar med seg gruppen med besøkende lenger og lenger inn i gruva. I tunnelen ber han alle skru av hodelyktene og kjenne på mørket og stillheten.

– Jeg bruker å ta meg et lite minutt her inne og finne roen helt alene, sier han.

Arbeidsmiljøet
Håvar startet sin karriere som gruvearbeider i Gruve 3. Han forteller om en beintøff jobb, og om hvordan lompen var søkkvåt av svette etter en dags arbeid.

De jobbet i tremannslag og ble veldig godt kjent.

– Her var et kjempegodt miljø. Om høsten når vi kom tilbake fra en lengre sommerferie var gjensynsgleden stor, forteller han.

En som også har tatt turen på en besøksrunde denne lørdagen er Sigmund Albrigtsen. Han jobbet i Gruve 3 fram til 1996, men er pensjonist nå. Hvert år kommer han til Svalbard på pensjonisttreff.

– Jeg håper på å komme tilbake neste år også, men det kommer an på helsa, smiler Sigmund lurt.

Nøkkelord

Se bildet større

Sigmund Albrigtsen jobbet i Gruve 3 fram til 1996. Han besøker Longyearbyen hvert eneste år når det er pensjonisttreff i Store Norske. FOTO: Ingrid Ballari Nilssen

Se bildet større

Perny Iversen, til venstre og Anne Line Pedersen svarer på quiz etter rundturen i Gruve 3. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!