Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lykkelige tilbake i byen

Mandag ettermiddag ankom de 18 hundene Longyearbyen, sammen med guiden og de to turistene. Hundene var plassert to og to i hver kasse. FOTO: Birger Amundsen

Lykkelige tilbake i byen

Turen innover i breområdet på nordsiden av Isfjorden ble ikke som planlagt, etter at sju av hundene havnet i en snøsprekk. Mandag var turistfølget tilbake i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

– Det var fryktelig å ligge der i teltet uten å kunne gjøre noe som helst for å berge hundene. Vi kunne ikke gjøre annet enn å vente, sier Tom Lawton, guide i turistselskapet Green Dog.

Sammen med andre ansatte i selskapet er han opptatt med å bære hundebur, sleder og annet utstyr i land fra «Langøysund» etter å ha blitt hentet i Ymerbukta tidligere på dagen.

Det var forrige onsdag at Lawton ble satt i land i Ymerbukta med 18 hunder, sammen med de to tyske turistene Jochen Kley og Andreas Dietz. Planen var fem dager på tur i fjell- og breområdet på nord­siden av Isfjorden-munningen, i Trollheimen og breene videre nordover.


Whiteout

Tom Lawton forteller at de tok seg opp Esmarkbreen og over på Nansenbreen, hvor de slo leir første natta.

Dagen etter startet greit med å ta seg over på Borebreen og videre innover Kjepasset, med fjelltoppene Geitene på nordsiden og Kjeet og Svermen på sørsiden.

Utover dagen tyknet været til, og gjorde etter hvert det vanskelig å orientere seg.

– Vi fortsatte, men sikten ble bare verre og verre, til det ble total whiteout. Vi bestemte oss for å finne et sted og slå opp teltene, og jeg sjekket litt rundt i området, forteller Lawton.

Det var mens han drev på med det, at hundene satte utenfor en bratt skavl. Lawton gjorde alt han kunne for å stanse hundene, uten at det nyttet. Han rakk akkurat å kaste seg av sleden, idet hundene og sleden forsvant over kanten og ble borte.

– Jeg gjorde det jeg kunne for å stanse dem, men det var virkelig nytteløst, understreker han.


Farlig område

Å rote rundt på en bre i whiteout er særdeles krevende, hvor alt flyter sammen til et hvitt ingenting. Underveis gjennom Kjepasset hadde de tre havnet for nær en nunatakk som stikker opp av breen midt i passet.

Lawton gjorde flere forsøk på å finne en trygg vei ned til hundene, som han kunne se fra toppen av skavelen. Han så mørke hull i det hvite, og skjønte at det å ta seg inn i et slikt område under slike forhold var direkte livsfarlig.

– Jeg hadde samtidig ansvaret for de to turistene, og kunne ikke risikere at noe skjedde, sier han.

Etter å ha diskutert litt fram og tilbake, valgte de å følge eget spor noen hundre meter tilbake i passet og etablere leir der.


Vente på hjelp

Dagen etter, fredag, ble heller ingen lykkelig dag. Været var som dagen før og sikten like elendig. Lawton var hele tiden i kontakt med Martin Munck over satellittelefon, daglig leder av Green Dog.

Munck var med over Kjepasset med redningshelikopteret utpå dagen fredag. Geværet Tom Lawton hadde med til isbjørnforsvar forsvant med sleden, sammen med soveposen hans og annet utstyr. Til tross for den dårlige sikten, senket helikopteret seg lavt over leiren og droppet et gevær og en sovepose.

Helikopteret fløy over stedet hvor hundene befant seg, og Munch fikk blant annet tatt bilder av dem. Den dårlige sikten gjorde at det ikke var forsvarlig å forsøke og redde dem.

– Det var bare å vente, og det var ikke noe særlig å ligge slik og vente. Det var forferdelig, sier Tom Lawton.


Redning

Først lørdag formiddag ble de sju hundene reddet av mannskaper fra Airlift og Sysselmannen. Lørdag var strålende, med sol fra så godt som skyfri himmel og god sikt.

– Det hele endte bra, og det er jeg så utrolig glad for. Alle hundene kom fra det uten en eneste skade, og ble heist opp fra sprekken uten problemer, forteller en strålende fornøyd Martin Munck.

– Med slik vær så alt annerledes ut da vi var tilbake på stedet hvor hundene befant seg. Det var langt mindre dramatisk. Om Tom ikke hadde rukket å kaste seg av sleden, hadde det sannsynligvis ikke fått alvorlige følger. Det var mye snø og sprekken var ikke særlig dyp, forteller Munck.

Hundene i god form

Etter at hundene hadde falt utenfor skavlen rutsjet de ned en skråning og endte delvis opp i en snøsprekk, mens sleden havnet nede i sprekken.

Uhellet skjedde ved 16.30-tiden torsdag, og først ved 10-tiden lørdag, etter nærmere 42 timers ventetid, ble de sju hundene reddet.

Tom Lawton forteller at hundene var i god form, og at så snart de igjen var spent fast til sleden, ivret de etter å komme i gang.

– Det var som om ingenting hadde hendt, sier han.

Til tross for at turen innover de hvite viddene ble annerledes enn planlagt, så de to tyske turistene og Tom Lawton ingen grunn til å avbryte turen. Det var fortsatt to dager igjen til de skulle hentes av turistfartøyet «Langøysund» i Ymerbukta.

Martin Munck berømmer mannskapene fra Airlift og Sysselmannen, og sier at han er utrolig takknemlig for innsatsen deres.

– Alt var så utrolig profesjonelt gjennomført, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Hundekjører og guide Tom Lawton (t.h.) og den tyske turisten Jochen Kley bærer to av hundene fra flytebrykka til bilen. Tilbake i Green Dog-leiren i Bolterdalen kan hundene endelig hvile ut, etter at vintersesongen nå definitivt er slutt. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Tom Lawton i Green Dogs hundegård i Bolterdalen med ledertispa Lulu (t.h) og Kaj. Begge var med i spannet på sju som havnet i sprekken. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Redningshelikopteret var fremme ved nunatakken i Kjepasset like over klokken 10 lørdag formiddag, og startet umiddelbart med å heise hundene opp fra snøsprekken. FOTO: Martin Munck/Green Dog

Se bildet større

Fire av hundene er allerede løftet opp fra stedet til et trygt område like ved. FOTO: Martin Munck/Green Dog

Se bildet større

Samtlige hunder er løftet opp fra sprekken, bare sleden står igjen. Spannet havnet utenfor skavlen til venstre, hvor Tom Lawton har lagt et blått klede som markering. FOTO: Martin Munck/Green Dog

Se bildet større

Airlifts helikoptermannskap, sammen med politifolk fra Sysselmannen, gjorde en stor innsats for å berge hundene. FOTO: Martin Munck/Green Dog

Se bildet større

Danske Martin Munck er daglig leder av Green Dog. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Etter uhellet torsdag etablerte guiden Tom Lawton leir i Kjepasset, noen hundre meter unna stedet hvor hundene forsvant. FOTO: Martin Munck/Green Dog

Se bildet større

Fjellområdet på nordsiden av Isfjorden, med Kjepasset og stedet hvor spannet forsvant (merket rødt). FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!