Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lagde vulkaner i klasserommet

Kjemisk Reaksjon: Carl Martin Ianssen (11) syntes det var gøy å lage vulkaner, FOTO: Monika Aaserud

Lagde vulkaner i klasserommet

Hva får 25 elever til å avslutte sommerferien frivillig en uke tidligere for å sette seg på skolebenken igjen? Tro det eller ei, men det er matte, kjemi og geologi.

Tekst:

Publisert:

– Hva tror dere skjer når jeg heller natron oppi flaska med eddik, Zalo og rød konditorfarge?

Spørsmålet kommer fra Stine Hellstad fra Forskerfabrikken. I klasserommet på Longearbyen skole følger 25 elever fra 4. til 8. klasse spent med. Hendene spretter i været. En klarer ikke vente lenger.

– Det kommer til å eksplodere og boble over! utbryter Ole Sondre Holtet Gunhildberget.

Ganske riktig. Det blir ikke noen eksplosjon, men blandingen fosser opp av flaska. Elevene blir ivrige. Dette vil de prøve ut selv.

– I Forskerfabrikken har vi tro på mest mulige praktiske oppgaver og minst mulig teori, sier Hellstad.

Det ser ut til å passe elevene bra. Etter at utstyret er delt ut, tar det ikke lang tid før det er rødlig Zalo og eddikblanding på alle pultene. Elevene er strålende fornøyde med å ha lagd sine egne vulkaner og utbryter:

– Kan vi gjøre det en gang til?


Lekte med slim

I løpet av en uke på Forsker­fabrikkens sommerskole skal elevene gjøre diverse eksperimenter med blant annet sukker, eddik, natron, glyserol, olje, hydrogenperoksid, solbærsaft, erter, sugerør, ark og plastglass. De har også fått utdelt «tenkeslim».

– «Tenkeslimet» kan mye forskjellig. Det bytter farge når det er kaldt og varmt. Om man surrer det rundt i en kopp, så kan man bruke den som sprettball etterpå, sier Niva Stiberg-Hansen.


Ivrige etter å lære

Hun og de andre jentene på gruppa var ikke i tvil da de fikk tilbud om å gå på sommerskolen. De ville delta og lære noe nytt.

– Jeg syntes det hørtes gøy ut. Jeg liker å lage ting, sier Stiberg-Hansen.

– Jeg synes det er gøy på skolen når man får prøve det ut. Det er ikke noe gøy å lese om matte og naturfag i en bok, men det er gøy å se hvordan forskjellige ting fungerer. Da husker man det og lærer mye lettere, mener Sigri Steen.

De andre nikker rundt bordet. Men noen karriere eller utdannelse i realfag har ikke jentene lyst på. De har mer lyst til å bli artister eller programledere.

– Men jeg synes verdensrommet er ganske spennende. Kanskje jeg kan jobbe med noe sånt, om jeg ikke blir programleder, sier Niva Stiberg-Hansen.

Vebjørn Bye Karlsen liker godt både matte og naturfag. Om han vil velge den retningen når han skal studere og velge seg et yrke er han usikker på.

– Jeg liker veldig godt norsk og å skrive historier også. Når vi får det i oppgave på skolen må jeg alltid skrive to sider før jeg klarer å slutte, forteller han.


Geologi

Elevene har også fått innføring i geologi.

– I og med at vi er på Svalbard, er det naturlig å ta med geologi, sier Stine Hellstad.

Elevene har fått utdelt et steinsett og har vært ved Gruve 3 for å se på alle de forskjellige steinene som finnes i Longyearbyen.

Lokalt næringsliv har sponset elevenes påmeldingsavgift til sommerskolen. LNS Spitsbergen og Frank Jakobsen i samarbeid med Store Norske, har fått penger gjennom Mineralklynge Nord. Håpet er at sommerskolen kan vekke interessen for geologi blant barna, og at de kanskje en dag velger denne studieretningen.

– Barna i Longyearbyen har derfor bare betalt halv pris, sier Stine Hellstad fra Forskerfabrikken.

Se bildet større

Farge: Mathilde H. Skarsjø heller i konditorfarge til Ole Sondre Holtet Gunhildberget (13) og Tonje Andrea Lervik Pedersen (10). FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Morsomt: Jentene syntes det var morsomt med eksperimentene. Fra venstre: Erle Steen (10), Niva Stiberg-Hansen (10), Frøya Holtet Gunhildberget (9), Sigri Steen (10) og Sigri Klausen Markussen (9). FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Klinete: Guttene klarte ikke la skummet ligge i fred. Fra venstre: Jørgen Bye Karlsen (9), Mathias Ianssen (9) og Jakob Ringheim (8). FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Følger nøye med: Bendik Adamiak-Husby (9) vil ikke gå glipp av noe, og følger nøye med på reaksjonen i flaska. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

FOTO: Monika Aaserud

Faktaboks

›› Forskerfabrikken

Ble grunnlagt i 2002 av biokjemiker Hanne S. Finstad.

Vil motivere barn og unge til å satse på real- og teknologifag.

Målet er at det skal bli like naturlig for barn å drive med forskning på fritiden, som med andre fritidsaktiviteter.

Arrangerer sommerskole over hele landet.

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!