Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kulturskatt på veggene

Kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem, studerer veggmaleriene i Amundsenhuset. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kulturskatt på veggene

Det ble gjort overraskende funn da de gamle veggene i Amundsenvillaen i Ny-Ålesund ble avdekket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2009 kl 10:00

– Det var overraskende. Vi forventet å finne mer av det blå, men så kom det fram noe helt annet, sier en entusiastisk kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem.

For to uker siden startet arbeidet med å avdekke veggmaleriene fra tiden da polfarer Roald Amundsen bodde i Amundsenvillaen i Ny-Ålesund. Han bodde der i kortere perioder i 1925 og 1926.

Rødt rom

Da håndverkere og kulturminnefolk fjernet panelet, fikk de seg en overraskelse. I tillegg til flere veggmalerier med skildringer fra kappløpet om Nordpolen, malt på blått panel, fant de noe helt uventet i naborommet. Rødt panel med veggmalerier av folklore og fangst kom fram i dagen. I taket en diger, malt kompassrose.

Maleriene i det røde rommet stammer trolig fra perioden da Amundsenvillaen ble benyttet som bar, under navnet «Nordpol bar» på slutten av 1930-tallet. Da var det hotelldrift i Nordpolhotellet like ved.

Endrer planene

I utgangspunktet var planen å restaurere Amundsenvillaen tilbake til Amundsens tid. Nå må planene endres.

– Vi kan ikke dekke til maleriene fra «Nordpol bar», og det kan komme oppdagelser etter hvert som vil få innvirkning på arbeidene, sier Hoem.

– Vi må definere prosjektet på nytt, sier direktør i Kings Bay, Oddvar Midtkandal.

Det er noe som ikke er uvanlig i restaureringsprosesser, ifølge Hoem. Hun er rimelig sikker på at maleriene fra kampen om Nordpolen også var synlige under «Nordpol bar»-perioden, og at de stod sammen med maleriene fra 1937.

– Det kan være like viktig å restaurere bygningen i forhold til hvordan den var i 1937, som til Amundsens tid, sier Midtkandal.

Blir representasjonslokale

Kings Bay-direktøren forteller at målsetningen er at huset skal være klart til mai 2011. Det året er det 100 år siden Amundsen ankom Sørpolen.

– Når arbeidene er ferdig skal første etasje i bygningen benyttes til representasjonslokale, og andreetasjen trolig til direktørbolig, sier Midtkandal.

 Les mer om veggmaleriene i dagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!