Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jimmy er allerede klar for neste år

Dark Season Blues gjorde et så godt inntrykk at Jimmy Johansen vil tilbake igjen. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Dark Season Blues:

Jimmy er allerede klar for neste år

Instrumentene har så vidt blitt pakket ned, men noen er allerede klare for neste år.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er den første som har bestilt, og så har jeg snakket med en venn på fastlandet som har veldig lyst til å bli med,forteller Jimmy Johansen.

Dark Season Blues gjorde et så godt inntrykk at han er klar for å legge en turen til Longyearbyen og bluesfestivalen også neste høst.

Dagen derpå
Det er stille i gågaten mandag formiddag. Tilreisende publikum og artister har pakket sakene sine og reist hjem igjen. På Fruene sitter Johansen og nyter en kopp kaffe. Foran seg har han en kvittering fra Spitsbergen Travel. Han skal tilbake.

Johansen forteller at han ikke er ukjent med bluesfestivaler, og til tross for at han ikke fikk kjøpt festivalpass fordi han var ett kvarter for sent ute, fikk han vært med på veldig mye.

– Jeg kom heldigvis opp dagen før det store rushet, og stod først i køen da vi kunne kjøpe billetter, sier Johansen.

– Jeg var på Barentz den første kvelden, med Steinar Albrigtsen, Torbjørn Risager og Gianne Duffy. Og så var jeg i Gruve 3 og så The Magnetic North Blues Band, og på Huset lørdag kveld selvfølgelig, sier Johansen.

Og minnene de lever videre blant annet på telefonen hans, hvor han har bilder med flere av artistene.


LES OGSÅ: Her er årets artister


Fornøyd sjef
Den tolvte utgaven av Dark Season Blues er historie, og både publikum og arrangører virker tilfredse med årets arrangement. 35 konserter, 60 artister og omlag 3.100 publikummere er fasiten etter fire dager med festival i Longyearbyen. Trampeklappen startet da ORBO og Jace Everett gikk av scenen på Longyearbyen Skole på torsdag, og den fortsatte helt til søndag kveld.

Styreleder i Longyearbyen Bluesklubb, Espen Helgesen er tilfreds med årets festival, og forteller at tilbakemeldingene bare er positive.

Alle arrangementene var fulle, eller tilnærmet fulle og til tross for at de ikke kan si noe om økonomien riktig ennå., så forteller Espen Helgesen i bluesklubben at de er fornøyde.

– Vi gamblet, og kjørte på med en enda bedre lineup i år, med flere og dyrere artister, og det så litt mørkt ut økonomisk for en stund siden, men vi fikk inn en del sponsorer mot slutten, så personlig har jeg ingen dårlig følelse, sier Helgesen.

Helgesen er helt overveldet over tilbakemeldingene fra publikum og artister, og forteller at lite søvn og mye arbeid den siste tiden fort blir glemt når folk er så positive.

Publikum jubler
Skryten for artistene kan også Jimmy Johansen skrive under på, og ikke bare når det kommer til det musikalske.

– Det var gode og hjertevarme artister, de stod ute og pratet, og jeg har «selfier» med nesten alle sammen, forteller Johansen.

Da Betty Lou Fox gikk på scenen på Huset lørdag kveld ble hun introdusert som «the talk of the town», og det med god grunn. På første rad stod mennene tett i tett, helt opp til scenekanten for å se best mulig.

– Det du skal ta bilde av nå er det vakreste du noen gang har hatt foran linsen din, fortalte en av de ivrige publikummerne.

Den amerikanske artisten fikk umiddelbart med seg publikum, med sin store stemme og innlevelse.

Johansen på sin side fikk oppleve mer enn bare opptredenen.

– Jeg sto ute i en halvtime og pratet med Betty Lou Fox. Hun kom og holdt rundt meg, og satt inne og signerte plater etterpå, forteller Johansen.

Men ifølge Helgesen var det en annen amerikaner som var det store temaet på Huset lørdag kveld. Bluesdiva Diunna Greenleafs opptreden høstet mange lovord fra publikum.

– Jeg stod ute og lyttet til, og det var hun alle snakket om, forteller Helgesen.

Han har også fått tilbakemelding fra to fastboende som har bodd her i lengre tid, om at konserten definitivt plasserte seg i toppen av konserter som har vært i Longyearbyen.

Diunna Greenleaf spilte for en fullsatt andre etasje på Huset.

Og flere av de andre artistene

hadde også funnet veien til salen for å få med seg opptredenen.

Nye arrangement
Også introduksjonen av den akustiske scenen på Mary Ann's Polarrigg, og familieforestillingen på Rabalder ønsker arrangøren å ta med seg videre.

– Begge to var en kjemepsuksesser, Rabalder var smekkfult av unger og voksne. Jeg var selv der men min datter og hun storkoste seg. Også den på den akustiske scenen var smekkfullt og alle som var der syntes det var helt fanstastisk, selve scenen og artistene. Det var flere som kom bort til meg og sa at vi må fortsette med den akustiske scenen, og jeg tror vi gjør det igjen, sier Helgesen

Den akustiske scenen ga publikum en helt unik mulighet til å komme tett på artistene, også personlig. Det ga konserten en helt unik intimitet som publikum virket å sette pris på. Vinterhagen var så full at flere måtte finne seg i å overvære konserten sittende på puter på gulvet.

Tid for evaluering
Nå skal bluesklubben i gang med evalueringen av årets festival, og begynne å se på hvordan ting skal gjøres til neste år. Helgesen forteller at det kan bli noen endringer.

– Vi kommer nok til å vurdere å ta inn flere frivillige, tidligere i prosessen, og sette ned arbeidsgrupper.

Helgesen retter også en stor takk til alle som har bidratt under årets festival, først og fremst alle de frivillige som deltok, og gjorde festivalen mulig.

Gjør seg klar
Tilbake på Fruene sitter Johansen og sammenlikner Dark Season Blues med andre festivaler han har vært på rundt i verden tidligere.

– Denne var helt fantastisk. Den er ikke så ulik andre bluesfestivaler, bortsett fra at alt er innendørs. Det er jo en stor fordel her oppe, forteller Johansen.

Og med billettene til neste års festival allerede bestilt må får vi tro han når han oppsummerer helgen «fantastisk, helt supert»

Se bildet større

Alle de 200 billettene til konserten i Gruve 3 ble utsolgt. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Se bildet større

Diunna Greenleaf var en av artistene som imponerte flest. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Se bildet større

Publikum måtte stå tett under Greenleafs opptreden. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Se bildet større

Trond Olsen Band hadde med seg Buddy Whittington. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Se bildet større

Både danseføtter og smilene satt løst under Trond Olsen Band og Buddy Whittigtons opptreden. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Blues til begjær

Ankomsthallen på Svalbard lufthavn var full av forventningsfulle festivalgjester de siste dagene før blueshelga. Svært mange av disse har funnet ut at de ville gripe sjansen med musikk og god stemning på spektakulære 78 grader nord, og flere tok turen opp for første gang. Det hørtes på praten om bord på flyet fra Gardermoen. Stemningen var god, og håpet stort. Forhåpentligvis fikk de også innfridd forventningene under polarhimmelen.

Dette var den tolvte festivalen. Hva ildsjelene egentlig så for seg da de første gang arrangerte festival i 2003, vet jeg ikke, men i dag fremstår Dark Season Blues som velsmurt og profesjonell, med god musikk og underholdning fordelt over fire dager og spredt over hele Longyearbyen. Og inngangen til mørketida er i ferd med å bli en hendelse flere enn musikkelskere kan glede seg over. Det er i ferd med å bli en «må oppleve»-festival.

Når det regner på presten, drypper det på klokkeren. Svalbard har aldri vært mer tilgjengelig, aldri nærmere fastlandet og aldri så billig å reise til, som nå. Dark Season Blues er således med på å tette det sorte hullet som reiselivsnæringen og overnattingsbedriftene har beskrevet som en utfordring på Svalbard. Tallene er ikke klare ennå, men det vil overraske meg stort om ikke de fleste overnattingbedriftene har hatt hatt høyt belegg og særdeles god omsetning denne helga. Det samme gjelder handelsnæringen.

Det er heller ikke uvesentlig om gjestene som returnerer til fastlandet, har hatt en god opplevelse. For de forteller det videre, og slike historiefortellere er de beste markedsførerene. For Svalbard gjelder det å bruke mulighetene som en slik festival gir.

I feburar er det igjen festival. Denne gangen er det jazz. Litt smalere kanskje, men også her finnes et publikum som drar langt. Og tenk å høre string-swing på puben, mens fullmånen skinner over et blåhvitt polart landskap, da.

››Eirik Palm

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!