Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra Toulouse med pensel

Philibert reiser alene, men finner selskap i kofferten, som han omtaler som «hun» FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Fra Toulouse med pensel

Med én euro i lommen reiste kunstneren Thomas Philibert fra Toulouse i Frankrike. Syv uker senere er han på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.08.2014 kl 12:12

30 år gamle Thomas Philibert fra den lille byen Gaillac i Frankrike hadde en drøm om en dag å besøke Lappland. I mai i år startet reisen.

– Jeg begynte å haike fra Toulouse, der jeg vanligvis bor, forteller han på litt gebrokkent engelsk. Med pensel og tegneblyant finansierte han reisen gjennom Europa.

– Jeg haiket mye, men ga alltid noe til de som hjalp meg, enten det var en tegning eller et maleri, sier han.

Perfekt timing

Kunstverkene lages på kartong eller drivved, og kommer i mange ulike fasonger. Her på Svalbard er drivved han har funnet i strandkanten favoritten som lerret.

Til daglig jobber Philibert på institusjoner i Toulouse for vanskeligsstilt ungdom og barn, der han arbeider mye med kunst som terapi.

– I mai måtte jeg flytte og skulle til å finne meg ny bolig. Da bestemte jeg meg for å bare dra av gårde. Jeg ville være litt fri, sier kunstneren, som aldri før har vært lenger nord enn Hamburg.

– Jeg fant ut at det var perfekt timing for å oppfylle den gamle drømmen min om Lappland, sier han. Fra Toulouse kom han seg til Lyon, og videre gjennom Brüssel, Hamburg, København,Sverige, og til slutt Norge. Der fikk han hjelp av hyggelige oslofolk.

– Jeg arbeidet vel i en uke i Oslo, og hjalp noen jeg traff på gaten. Til gjengjeld kjøpte de meg en billett til Bodø, og derfra dro jeg til Lofoten, forklarer Philibert.

En større utfordring

I Lofoten hørte han om Svalbard, og bestemte seg for at det måtte være enda bedre enn Lappland.

– Jeg ville se tomhet, det høye nord. Jeg ville ha en enda større utfordring, og det ble Svalbard, smiler han.

Nå har han snart vært i Longyearbyen i to uker, etter en to måneders reise fra Toulouse. Her bor han hos venner av en jente han traff i Tromsø, men det er fortsatt usikkert hvor lenge han blir.

– Jeg har ingen returbillett, men legger litt penger til side hver gang jeg selger noe. Kanskje jeg selger nok kunst til å bli her en stund? spør Philibert. Han røper imidlertid at salget ikke har gått så bra til nå.

– Folk kjøper ikke så mye her som de gjorde i Tromsø, men det går opp og ned, sier han.

Jobber seg sørover

Kunstneren vil gjerne få jobb på en sørgående båt for å komme seg hjemover. Der vil han enten betale i kunst eller med arbeid, og han er ikke kresen på transportmiddel. Likevel er reisen langt fra over.

– Jeg vil gjerne reise gjennom Finland og Sørøsteuropa på vei hjem. Jeg tar med meg kofferten og ser hvor hun bringer meg, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Philibert er stolt av kartet over reisen, selv om han etter hvert måtte skaffe et nytt som inkluderte Svalbard. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Se bildet større

Kunstneren har så mangt i kofferten. Kartet er en av de første objektene han viser frem. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Se bildet større

I det vide og det brede snakker Philibert om reisen sin, til alle som vil høre. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!