Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et trygt rede blant 800 kubikk

Natt og dag jobber snøspurvmor- og far med å samle frø og innsekter, og fore sine avkom i skuter-redet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Et trygt rede blant 800 kubikk

Under panseret på en knallrød Polaris 800 har snøspurvparet bygd byens tryggeste rede.

Tekst:

Publisert:

Hit kommer hverken lure rever eller aggressive stormåser.

Skuteren skal ikke brukes på lenge, og står fint oppstilt for sommerlagring. Nå pågår en travel trafikk ut og inn av motorens lufteluker. Snøspurvmor - og far plukker frø og innsekter, og forer sine 4-5 sultne avkom. Hver gang de voksne ankommer, starter hylekoret under skuterpanseret.

Langs veien passerer biltrafikk, nysgjerrige turister og lekende barn. Spurveparet jobber med sitt, og ser på naboene som trygge støttespillere.

Snøspurven hekker normalt rett på bakken, både egg og avkom er svært utsatt for rovfugl og rev. Nylig lusket en fjellrev rundt i nabolaget, tok med seg en nyfødt fugleunge til foreldrenes store fortvilelser. De hadde reir under et hus, men reven visste godt hvor han skulle lete.

Men skuter-reiret får reven ikke tak i, og snart vokser skuter-spurvene opp så de tar av på egne vinger. Godt hjulpet av en knallrød Polaris.

Nøkkelord

Se bildet større

Natt og dag jobber snøspurvmor- og far med å samle frø og insekter, og fore sine avkom i skuter-redet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!