Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig anonym

Anonym: Professor Brian Cox følte seg endelig anonym på Svalbard. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Endelig anonym

TV-stjernen Brian Cox synes det er herlig å være et sted hvor nesten ingen vet hvem han er.

Tekst:

Publisert:

Den britiske BBC-stjernen og professoren Brian Cox var nettopp på Svalbard for første gang i forbindelse med innspilling til hans neste serie “The Human Universe.”

Som kanskje en av verdens få TV-stjerner med en doktorgrad syntes han det var herlig å komme til et sted få kjente ham igjen.

– Det er jo mye lettere å være her enn i England. Vanligvis twitrer jeg aldri hvor jeg skal fordi folk blir så hysteriske. Denne gang tenkte jeg det gikk fint, fordi folk er så avslappa her. Og ingen vet hvem jeg er, ler han.

Cox er kjent som programleder for flere TV-serier om fysikk og mennesket på BBC.
– Det var en del som ville ha autograf og bilde da jeg var i Oslo, men her har det gått fint.

– Første gang jeg var i Norge spilte jeg i band. Vi varmet opp for Europe i Oslo, mimrer han. Da var det i alle fall ingen som ville ha autografen.

Verdensomspennende serie
Cox og teamet hans har reist rundt hele verden for å lage TV-serien. Blant annet har de vært i Etiopia, Jordan, Russland, Japan, India og på Påskeøya. De dro hit til Svalbard for å filme i og rundt frøhvelvet. Episoden som er laget her skal nemlig handle om fremtiden.

– Den vil studere hva det vil si å være menneske, sier Cox.
– Serien vil vises over store deler av verden, forteller Cox. Den skal blant annet vises i USA, Australia og Japan.

I følge produksjonsselskapet er det minst et titalls millioner som kommer til å se den bare i Storbritannia, siden den produseres i et samarbeid mellom BBC og Discovery.

NRK opplyser til Svalbardposten at de høyst sannsynlig kommer til å kjøpe og sende serien i Norge.

Tilgjengelig øygruppe

Grunnen til at de filmer nettopp her er den samme som grunnen for at det globale frøhvelvet er her - Svalbard er fjernt, men lett tilgjengelig.

– Det føles helt merkelig at jeg er hjemme i London i kveld. Dette er jo som i en annen verden. Skulle ikke tro det tok så kort tid å reise helt hit.

– Svalbard har alt vi trenger, og er i tillegg bare en kort tur fra Oslo. Det er jo helt fantastisk, utbryter Cox entusiastisk.

Vil på ferie til Svalbard
Cox vurderer å komme tilbake i februar, og ta med hele familien. Da får han litt bedre tid til å se seg om, og han håper å få se litt av mørketiden i tillegg. Han har ikke sovet noe særlig godt de siste nettene, og mener at midnattssolen kanskje er mer ulempe enn fordel av og til.

– Lyset gjør jo at du ikke blir trøtt, og at hvis vi vil kan vi filme hele natten. Det har vi jo forsøkt å la være, men det har blitt sent noen dager, sier han. Likevel har han fått kost seg en del, og noe har gitt mersmak.

– Huset har kanskje en av de beste vinkjellerne, eller kanskje den beste vinkjelleren, jeg har sett. Restaurantene og hotellene er jo fantastiske. Det kan dere! ler han.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!