Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Agurktid

Man kan gjøre mer med agurker enn å bare spise dem opp, har Mia (8) funnet ut. For eksempel kan man poste dem i avisa. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Agurktid

Her er en ekte agurksak: Lørdag i forrige uke startet agurksesongen både for Mia Ekeblad Eggenfellner og Svalbardposten.

Sommertid er agurktid, og ikke bare for mediene. Mia Ekeblad Eggenfellner og familien høstet forrige lørdag agurker, og inviterte Svalbardposten til prøvesmaking.

– De smaker ofte litt bittert, forteller mamma Anna Lena Ekeblad, som har hovedansvaret for agurkene. Hun har plantet agurker innendørs i mange år, men i år gikk det ikke så bra som ellers.

– I år har vi bare fått ett eneste frø til å gro, og dermed bare fått én plante, forteller hun. Planten strekker dog over hele stuevinduet, og har gitt rundt ti agurker.

Ikke bare bare med agurker
På spørsmål om hva man behøver for å plante agurker forteller Ekeblad at vann og jord, i tillegg til frø, er alt du behøver. Men det trengs ganske mye av førstnevnte.
– Et par liter vann om dagen er nødvendig, sier Ekeblad. Det blir vanskelig å reise bort med så krevende planter. Blomstervakt er også vanskelig å finne, da de må ha vann tidlig om morgenen, når solen har gått forbi.

Egen utfordring på Svalbard
Planten kunne gitt rundt 50-60 agurker på fastlandet, men det finnes ulike teorier om hvorfor dette ikke har skjedd.
– Plantene får aldri hvile her oppe. På fastlandet får de vann når solen har gått ned, og så får de hvile hele natta. Det skjer ikke her, sier Ekeblad, som kun har brukt økologisk gjødsel. I tillegg må plantene stå inne i potter.

Forskjell på planter
– Ute kan planter venne seg til alt lyset, men det gjør ikke inneplanter. Derfor blir det jo en utfordring å få dem til å gro her oppe, siden frøene ikke er spesiallagede for midnattssol, forteller Ekeblad.

Ekeblad og familien har også satt frø til tomater og andre inneplanter. Potteplantene har fått eget lysområde til vinteren. Tidligere har de også plantet blant annet gulrøtter og chili, som visstnok har blitt kjempegode.

Ellers har de plantet jordbær i drivhus, som er lettere å få til enn agurker.
– Chili er litt skummelt, fordi de får hele huset til å lukte sterkt, forteller Mia. Familien ser likevel ut til å være glade i den krydrede planten.
– Det er fint for familien med hjemmedyrkede grønnsaker. Selv om barna ikke alltid bryr seg så mye, lærer de en del om hvor maten vår kommer fra, forteller Ekeblad

Nøkkelord

Se bildet større

Selv om det bare var én plante som vokste opp i år, dekket den alene hele stuevinduet. Ekeblad har tidligere hatt ti planter samtidig. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Siste nytt i Magasin

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Kald sovepose ødela ikke camp-opplevelsen

Rekorddeltagelse på Camp Svalbard.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!