Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klart for meteor-fest

Meteor over det Det europeiske sørobservatorium i Paranal, Chile. FOTO: ESO/S. Guisard

Klart for meteor-fest

Mørketida byr ikke på særlig mye lys, men i kveld bør du følge med på himmelen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2012 kl 17:29

I kveld og i natt kan du nemlig se ekstra mange stjerneskudd fare over himmelen. Årsaken er den årlige meteorsvermen Geminidene.


Værmeldingen ser lovende ut, yr.no og dmi.dk melder klarvær både i kveld og utover natta. Alt ligger altså til rette for at du kan se minst 60 meteorer i timen, melder astrobloggen Himmelkalenderen.

Aktiviteten til meteorsvermene varierer fra år til år, og det er vanskelig å forutsi hvor flott en sverm vil bli. Forhold som vær, månefase og lokal lysforurensing har dessuten svært mye å si for synligheten. Jo mørkere nattehimmel, desto bedre.


Geminidene er kanskje den sikreste og mest severdige meteorsvermen, om værforholdene er på vår side. Navnet har svermen fått fra sitt antatte utgangspunkt, stjernebildet Tvillingene – Gemini på latin.

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!