Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kim og Klang

Kim Senger (29) er født og oppvokst i Praha i Tsjekkia. Klang (12) er en ekte svalbardhund, født og oppvokst i Adventdalen. FOTO: Birger Amundsen

Kim og Klang

Åtte år gammel forlot han Praha. Siden har Kim Senger forflyttet seg rundt på moder jord. Nå og da i langsomt tempo, ofte også med ski på beina.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.04.2013 kl 14:45

Det første han spør om er hvor undertegnede kommer fra. Jeg svarer Nordkyn, for å favne litt vidt. Hva vet vel han?

– Mehamn?

– Nei, nei Kjøllefjord.

– Ikke langt unna Kinnarodden, altså.

Og som om ikke det er nok, vet han sannelig også at Kinnarodden er det nordligste punkt på det europeiske fastland, og at det slett ikke er Nordkapp – eller Knivskjelodden for den saks skyld.

Kim vet, fordi han for tre år siden syklet og gikk på ski fra Lindesnes til nettopp Knivskjelodden. Med selskap av kompisen Klang, og av mora de tre første ukene.

Kim er geolog, og driver for tiden på med en doktorgrad basert på data fra CO2-prosjektet i Adventdalen. Siden 2007 er det boret sju hull fra 400 meter til nærmere 1.000 meter dybde rundt Longyearbyen, for å finne ut om det er muligheter for lagring av flytende CO2.

Med data basert på boringene, samt fra testinjisering av vann under høyt trykk i sandsteinlaget, skal han utvikle en modell som kan brukes for å finne ut hva som vil skje om ett tonn CO2 pumpes ned i grunnen. I løpet av høsten skal oppgaven være ferdig.

Som for de aller fleste av oss, var det én som pekte ut veien nordover også for ham. Kim befant seg da på den andre siden av kloden.

– Det var i New Zealand. Jeg studerte geologi, og fikk høre om Unis og Svalbard av ei svensk jente jeg studerte med.

Som den handlingens mann han er, var han på plass i Longyearbyen i januar 2005. Og oppdaget raskt hvilket eldorado landet er for en turinteressert kar som ham.

I 2007 la han av gårde på en alvorlig lang skitur, med selskap av fire medstudenter og ei bikkje. De startet fra Longyearbyen i slutten av mars, og var tilbake 77 dager senere etter 1.100 kilometer. Da hadde de som «Frozen Five» gått sørover til Sørkapp, derfra nordover til Verlegenhuken, det nordligste punktet på Spitsbergen, og tilbake til Longyearbyen.

Etter en tid dro Kim sørover, og endte etter hvert på et kontor i Oslo – som geolog. Han fant så ut at det ikke var særlig moro, og la i januar 2010 igjen av gårde på tur. Denne gangen fra sør til nord i Norge, og endte altså opp på odden like nord for Nordkapp. Planen var også en svipptur ut til Kinnarodden, men det ble det ikke tid til.

Fem måneder brukte han på turen, og sier «vi» mens han forteller om den.

– Hvem er vi?

– Jeg og bikkja. Klang.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!