Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kim og Klang

Kim Senger (29) er født og oppvokst i Praha i Tsjekkia. Klang (12) er en ekte svalbardhund, født og oppvokst i Adventdalen. FOTO: Birger Amundsen

Kim og Klang

Åtte år gammel forlot han Praha. Siden har Kim Senger forflyttet seg rundt på moder jord. Nå og da i langsomt tempo, ofte også med ski på beina.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.04.2013 kl 14:45

Det første han spør om er hvor undertegnede kommer fra. Jeg svarer Nordkyn, for å favne litt vidt. Hva vet vel han?

– Mehamn?

– Nei, nei Kjøllefjord.

– Ikke langt unna Kinnarodden, altså.

Og som om ikke det er nok, vet han sannelig også at Kinnarodden er det nordligste punkt på det europeiske fastland, og at det slett ikke er Nordkapp – eller Knivskjelodden for den saks skyld.

Kim vet, fordi han for tre år siden syklet og gikk på ski fra Lindesnes til nettopp Knivskjelodden. Med selskap av kompisen Klang, og av mora de tre første ukene.

Kim er geolog, og driver for tiden på med en doktorgrad basert på data fra CO2-prosjektet i Adventdalen. Siden 2007 er det boret sju hull fra 400 meter til nærmere 1.000 meter dybde rundt Longyearbyen, for å finne ut om det er muligheter for lagring av flytende CO2.

Med data basert på boringene, samt fra testinjisering av vann under høyt trykk i sandsteinlaget, skal han utvikle en modell som kan brukes for å finne ut hva som vil skje om ett tonn CO2 pumpes ned i grunnen. I løpet av høsten skal oppgaven være ferdig.

Som for de aller fleste av oss, var det én som pekte ut veien nordover også for ham. Kim befant seg da på den andre siden av kloden.

– Det var i New Zealand. Jeg studerte geologi, og fikk høre om Unis og Svalbard av ei svensk jente jeg studerte med.

Som den handlingens mann han er, var han på plass i Longyearbyen i januar 2005. Og oppdaget raskt hvilket eldorado landet er for en turinteressert kar som ham.

I 2007 la han av gårde på en alvorlig lang skitur, med selskap av fire medstudenter og ei bikkje. De startet fra Longyearbyen i slutten av mars, og var tilbake 77 dager senere etter 1.100 kilometer. Da hadde de som «Frozen Five» gått sørover til Sørkapp, derfra nordover til Verlegenhuken, det nordligste punktet på Spitsbergen, og tilbake til Longyearbyen.

Etter en tid dro Kim sørover, og endte etter hvert på et kontor i Oslo – som geolog. Han fant så ut at det ikke var særlig moro, og la i januar 2010 igjen av gårde på tur. Denne gangen fra sør til nord i Norge, og endte altså opp på odden like nord for Nordkapp. Planen var også en svipptur ut til Kinnarodden, men det ble det ikke tid til.

Fem måneder brukte han på turen, og sier «vi» mens han forteller om den.

– Hvem er vi?

– Jeg og bikkja. Klang.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!