Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Julebesøk på Hopen

Julehygge på Hopen, Eldar Rotihaug (t.v.) fra Airlift, Helge Haugland (bak), sysselmann Odd Olsen Ingerø, Frode Hoem (nærmest) og Kåre Holter Solhjell (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Julebesøk på Hopen

De fire som overvintrer på Hopen fikk i går julebesøk av sysselmannen og presten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2009 kl 12:41

Etter en flytur på én time og tjue minutter sørøstover fra Longyearbyen, lander Super Puma-helikopteret like sør for stasjonen. Det er midt på dagen med en spinkel måneskalk hengene på himmelen og en fjern skimring av lys lengst sør. Et belte av sørpe ligger inn mot land, ellers er det ikke spor av is å se.

Utkant utkant

Hopen er utkantenes utkant med en besetning på fire: Stasjonssjef, kokk, og to meteorologiassistenter. Alt handler om vær. Hver tredje time året rundt sendes temperatur, vindstyrke og retning, skydekke, skyhøyde og skytype, luftfuktighet, barometertrykk og en rekke andre målinger til Meteorologisk institutt i Tromsø.

Trives

Stasjonssjef Kåre Holter Solhjell (35) fra Oslo forteller at dette er hans fjerde opphold på ishavsøya, og at dette ikke blir hans siste.

Tidligere oppholdt besetningen seg et helt år på øya, nå er sesongen delt i to seks måneders bolker. Solhjell og de tre andre avløste sommermannskapet for to uker siden.

Venter på lyset

En av de fire er Bodø-kvinnen Britt Johansen (60). Hun har tidligere arbeidet på Bjørnøya og Jan Mayen, overvintret på Grønland og vært med på selfangst. Oppholdet på Hopen er hennes første.

Nå ser hun fram til at lyset skal vende tilbake slik at hun kan få se noe av omgivelsene. Hopen er også et yndet tilholdssted for isbjørn. Mannskapet forteller at en stor rusk var innom sist natt, at samme bjørn har vært innom på besøk flere ganger tidligere og at den ikke har vist tegn til aggressivitet.

Julebesøk

Sysselmannen og presten legger hvert år i desember ut på førjulsbesøk til samtlige utestasjoner på Svalbard, til fangstmannen på Austfjordnes og på Kapp Wijk, til polakkene i Hornsund og til Hopen og Bjørnøya. Ny-Ålesund får besøk andre juledag.

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!