Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Julebesøk på Hopen

Julehygge på Hopen, Eldar Rotihaug (t.v.) fra Airlift, Helge Haugland (bak), sysselmann Odd Olsen Ingerø, Frode Hoem (nærmest) og Kåre Holter Solhjell (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Julebesøk på Hopen

De fire som overvintrer på Hopen fikk i går julebesøk av sysselmannen og presten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2009 kl 12:41

Etter en flytur på én time og tjue minutter sørøstover fra Longyearbyen, lander Super Puma-helikopteret like sør for stasjonen. Det er midt på dagen med en spinkel måneskalk hengene på himmelen og en fjern skimring av lys lengst sør. Et belte av sørpe ligger inn mot land, ellers er det ikke spor av is å se.

Utkant utkant

Hopen er utkantenes utkant med en besetning på fire: Stasjonssjef, kokk, og to meteorologiassistenter. Alt handler om vær. Hver tredje time året rundt sendes temperatur, vindstyrke og retning, skydekke, skyhøyde og skytype, luftfuktighet, barometertrykk og en rekke andre målinger til Meteorologisk institutt i Tromsø.

Trives

Stasjonssjef Kåre Holter Solhjell (35) fra Oslo forteller at dette er hans fjerde opphold på ishavsøya, og at dette ikke blir hans siste.

Tidligere oppholdt besetningen seg et helt år på øya, nå er sesongen delt i to seks måneders bolker. Solhjell og de tre andre avløste sommermannskapet for to uker siden.

Venter på lyset

En av de fire er Bodø-kvinnen Britt Johansen (60). Hun har tidligere arbeidet på Bjørnøya og Jan Mayen, overvintret på Grønland og vært med på selfangst. Oppholdet på Hopen er hennes første.

Nå ser hun fram til at lyset skal vende tilbake slik at hun kan få se noe av omgivelsene. Hopen er også et yndet tilholdssted for isbjørn. Mannskapet forteller at en stor rusk var innom sist natt, at samme bjørn har vært innom på besøk flere ganger tidligere og at den ikke har vist tegn til aggressivitet.

Julebesøk

Sysselmannen og presten legger hvert år i desember ut på førjulsbesøk til samtlige utestasjoner på Svalbard, til fangstmannen på Austfjordnes og på Kapp Wijk, til polakkene i Hornsund og til Hopen og Bjørnøya. Ny-Ålesund får besøk andre juledag.

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!