Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Jeg ble utsatt for væpnet ran en gang

Påtroppende sysselmann Askholt skal kose seg på Kreta før hun flytter opp i kulda. FOTO: Geir Barstein

Sommerpraten:

– Jeg ble utsatt for væpnet ran en gang

Dette er de modigste tingene påtroppende sysselmann Kjerstin Askholt har gjort.

Tekst:

Publisert:

Hva førte deg hit?

– Jeg var så heldig å få være med på en tur til Svalbard i 1989. Ble helt forelsket, og lovet meg selv at om muligheten bød seg, skulle jeg jobbe og bo der. Den muligheten får jeg nå, og jeg gleder meg.

Hva skal du gjøre i sommer?

– Jeg håper på muligheten til å slappe av og kose meg sammen med familien. Vi er veldig dårlige til å planlegge ferier, men noe av poenget er vel også å ta ting litt på sparket. En uke til Kreta med gresk salat, en kald pils, bading og sightseeing er nå bestilt. Det ser vi fram til.

Hva er det beste med Svalbard om sommeren?

– Midnattsolen er fascinerende. Turer på sjøen og langs kysten er utrolig flott. Blide og forventningfulle turister og et yrende liv i Longyearbyen er hyggelig å se! Fuglelivet og blomstene som spretter opp de utroligste steder. Hvor mye kan jeg si, det er jo veldig mye bra!

Hva er det beste med lokalsamfunnet her?

– Utrolig mange hyggelige og engasjerte mennesker samlet på et sted. Det er helt klart det som har festet seg mest hos meg.

Og det verste?

– Tja, har jo ikke bodd der fast og rukket å irritere meg over noe spesielt ennå. Men det kommer sikkert noe etter hvert.

Hva er ditt beste og verste sommerminne?

– Mitt verste ferieminne var den gangen vi skulle til Parga i Hellas. Vi hadde gledet oss masse og fikk ikke plass på flyet grunnet overbooking.
Maken til nedtur. Har aldri vært så sint og lei meg for en ferie. Det var ingen god reklame for Apollo.

– Vi ble sendt av gårde en uke senere, så ting ordnet seg og ble bra etter hvert, som det ofte gjør. Mine beste ferieminner har jeg sammen med ungene og mannen min – store og små øyeblikk på hytta og i Kristiansand hvor ingenting haster og vi bare koser oss sammen.

Fortell om ditt første kyss.

– Han hadde regulering, det sier vel det meste …

Hva gjør deg glad?

– Positive mennesker som bryr seg om hverandre og noe utover seg selv. Det gjør meg glad.

Når blir du redd?

– Skrekkfilmer er jeg veldig dårlig på. Jeg kan aldri se det før jeg legger meg. Kanskje jeg fikk for mye av det i ungdommen?

Hva er det modigste du har gjort?

– Vet ikke helt. Jeg har vært førstemann til ulykkessted en gang, hvor jeg reddet en mann ut av en brennende bil. Det var en spesiell opplevelse. Jeg har vært utsatt for væpnet ran en gang, hvor jeg klarte å gjøre de rette tingene og holde meg rolig. I det daglige må jeg nok si at jeg ikke føler meg veldig modig.

Hva ville du gjort om du var statsminister for én dag?

– Jeg ville lett etter alle Svalbardsakene i «bunken min», og bedt finansministeren se med mye velvilje på alle de gode forslagene som kom fra Svalbardministeren.
Det kunne blitt en riktig god dag (inntil telefonen hadde kommet fra Finansdepartementet dagen etter…)!

Hvem er din store hverdagshelt?

– Det er mannen min. Der har jeg vært veldig heldig! Jeg gleder meg til å vise ham mer av Svalbard.

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!