Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jazz i pluss

Full sal: 450 fikk med seg vorspielet på Kulturhuset. Totalt har det vært over 2.500 gjester på konsertene. FOTO: Eirik Palm

Jazz i pluss

Konsertene trakk nærmere 2.500 gjester. Polarjazzgeneralen føler seg sikker på at det ikke blir røde tall etter årets Polarjazz.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2016 kl 09:32

Utstyret rigges opp i peisestua i andre etasje i messebygget i Ny-Ålesund. Et par hundre meter unna troner luftskipmasta og på svarthvitt-bildene på veggene inne i konsertlokalet svever luftskipet «Norge». Fra hjørnet i lokalet følger den gamle polarheten Roald Amundsen med, og på sofaen denne lørdagen sitter Sondre Lerche og stemmer gitaren.

«Måtte» bare

Endelig er bandet på Svalbard, og nå rigger de til konsert på 78,5 grader nord. Lenger nord er det strengt tatt ikke mulig å ha konsert om du vil ha publikum.

– Hehe. Ja, og et publikum bør man jo helst ha.

Se bildet større

Sondre Lerche forbereder seg til konsert på 78,5 grader nord. Forrige gang han spilte ute, var i Brasil. FOTO: Eirik Palm

– Det har vært en pågående greie innad bandet, egentlig siden vi begynte å spille sammen for fem år siden. Spesielt trommisen min er pådriver for mye rart, og en av tingene har hatt lyst til, var å dra til Svalbard. Så har de hatt en kampanje og spurt meg, «blir det i år, blir det i år», men så må det passe med booking og mitt eget tidsskjema. Nå har vi et frihalvår og tenkte at vi tar en liten pause fra pausen, sier Sondre Lerche.

Dagen i forveien har trommis Dave Heilman løpt rundt i bare underbuksa ute på tundraen fordi han “måtte” og senere på lørdagen skal de på hundesledetur med Svalbard Husky. Når resten av bandet drar videre, tenker han å bli noen dager ekstra.

– Helt utrolig bra, fastslår han.

Falt

Men først tilbake til start. Onsdag kveld braker det løs. Den siste tiden har vært travel for styret i Polarjazz, og snart kommer belønningen. Lydsjekken i Kulturhuset er gjort og publikum har begynt å komme. Det er vorspiel og dagen før selve festivalen. Forfesten har imidlertid utviklet seg til å bli en stor happening, og lokale utøvere står i kø for å bidra til en bra kveld.

Se bildet større

Cowboyjazz: Sveinung Lystrup Thesen og Hans Olav Steigarud – med hver sin "hest". FOTO: Eirik Palm

Nede i salen er alle stoler okkupert, og oppe på galleriet står folk og ser og lytter. Det er forventning i applausen når jazzgeneral Lasse Stener Hansen ønsker velkommen.
Deretter kommer det på løpende bånd; fra storband til country, rock til ren jazz. Fra den russiske botsetningen ved Grønfjorden har Barentsburg band tatt veien til Longyearbyen og Blåmyra, hvor Atle Husby som komkom i skredet i desember spilte, sto på scenen igjen.

Se bildet større

Barentsburg Band tok turen til Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

– Følelsen onsdag var kjempegod, sier Lasse Stener Hansen.

– Det å stå foran publikum publikum var helt ålreit, helt til jeg falt ned, legger han til spøkefullt.

Midt i introduseringen og med mikrofonen i handa trådte han feil og falt ned fra scenen. Det gikk et gisp gjennom salen denne onsdagskvelden. Så ble det stille et sekund eller to, før folk strømmet til.

Et minutt etter sto han på scenen igjen. Til stor applaus. Og litt senere spilte han slagverk. Det har han gjort gjennom hele helga.

Se bildet større

Svajazzz, et av årets mest jazzete innslag, her i aksjon i Svalbard kirke. FOTO: Eirik Palm

– Men jeg slo meg nok mer enn jeg trodde. Det hadde nok med adrenalin å gjøre, men jeg tror ikke det var til beste for kneet, den behandling jeg ga det resten av festivalen, forteller han.

Utsolgt

Tellingen er ikke endelig, men opplysninger fra styret i tyder på at konsertene på Kulturhuset, Svalbard kirke, Barentsburg og Ny-Ålesund til sammen har hatt over 2.500 gjester. I tillegg kommer konsertene på Kroa og Huset.

Se bildet større

André Jenssen i sving med altsaxen under vorspielet. FOTO: Eirik Palm

– Det vi kan si nå, er at vi minst går i balanse. Vi er temmelig overbevist om at vi kommer til å gå med overskudd også, sier jazzgeneralen.

Det var utsolgt på Kulturhuset fredag og lørdag. Torsdag var det over 400 stykker inne, og på vorspielet var det 450 gjester, og på Gruvelageret var det rundt 70 gjester. I tillegg har det vært rundt 150 på konsert i kirka søndag, mens rundt 230 fikk med seg Hekla Stålsrenga søndag kveld på Kulturhuset.

Se bildet større

Svajazzz, et av årets mest jazzete innslag, her i aksjon i Svalbard kirke. FOTO: Eirik Palm

En slik søndagskonsert kan bli en fast avslutning på Polarjazzen framover. Selv synes Lasse Stener Hansen det var godt å kunne sette seg ned og slappe av og lytte etter fire hektiske dager.

– Så tror jeg det er enkelte som kommer på konserten, som ikke går på resten av polarjazzen, men som ønsker seg en konsert, sier han.

100 prosent

Lørdag igjen: Bandet er i ferd med å stille lyden inne i Peisestua i Ny-Ålesund. Dagen i forveien har Sofia Jannok vært i Barentsburg og hatt konsert i kultursalen med dynamiske rytmer og tekster på samisk og engelsk. Selv har Lerche hatt konsert nummer to, denne gangen på Ungdomshuset.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildet større

Konsert med utsikt: Sondre Lerche med band under konserten i peisestua i Ny-Ålesund lørdag. Med luftskipet «Norge» på veggen og Kongsbreen i bakgrunnen. FOTO: Eirik Palm

Nå er det klart for den minste konserten under festivalen. Lufttransport har sørget for flytransport for å få musikerne over, og i Ny-Ålesund er oppmøtet tilnærmet 100 prosent. Det nevnes i forbifarten at det er 47 personer her for tiden, og neste alle er på plass for å få med seg Sondre Lerche og bandet med gitar og keyboard, og ei rød bøtte, et kaffekrus, en vedkubbe og ei teskje som trommesett, i tillegg til noe perkusjon. Føtter går, hoder nikker og det svinger i lokalet. Dave Heilman byr til og med på skikkelig trommesolo.

– Vi har med plater for vi skjønte at det ikke er noen platebutikker i Ny-Ålesund. Det er kanskje et tegn på at platebransjen er nedadgående, spøker Lerche og lover at han godt kan redusere verdien på plata med å signere.

Så avsluttes den 45 minutter lange intimkonserten med Bad Law. (“Det er lov til å klappe på to og fire. Ikke på en og tre, for da går det i surr for oss.”)


– Over all forventning! sier Lerche om oppholdet på Svalbard mens Dornier-maskinen klargjøres for returen.

– Vi har blitt tatt veldig godt vare på, og har fått oppleve helt vanvittige ting. I går da vi var på skutertur tror jeg alle var enige om at dette var noe av det råeste man kan oppleve, sier han.

Forrige konsert var i Sao Paolo i Brasil for noen måneder siden. Svalbard blir kontrasten.

– Det er et privilegium å få oppleve til så forskjellige hjørner av verden. Og at vi kan ta oss litt tid til å bli noen ekstra dager. Dette er så spesielt at vi skulle vært her enda lenger.

– Og publikum?

– Helt fantastisk. Hovedkonserten torsdag. Og i går på ungdomshuset synes jeg var kanskje enda mer inspirerende og enda gøyere. Og å improvisere en liten konsert her var moro.

– Etter Svalbard?

– Nå skal vi fortsette pausen. Jeg holder på med en ny plate, og skal kanskje ha noen konserter til sommeren. Vi får se. Så kommer jeg tilbake helt plutselig.

Ny tradisjon

Til tross for at Longyearbyen har vært i festivalmodus og med mange, sene kvelder, har det vært relativt rolig. Den eneste ordensforstyrrelsen var natt til lørdag, da en kvinne ble kjørt hjem. Ellers har det vært lite å gjøre, oppsummerer sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad.

Styret har vært ærlig på at jazzfestivalen i større grad har blitt en musikkfestival. Det har med besøkende og å gjøre.

Se bildet større

Det svingte i en fullsatt kirke da Longyearbyen storband inviterte til konsert på tampen av festivalen. FOTO: Eirik Palm

Det aller mest jazzete i år var det lokale artister som sto for. Publikum visste å sette pris på jazztonene som fylte kirkerommet søndag, da Longyearbyen storband under - for anledningen – ledelse av Håkon Skog Erlandsen, fikk det til å svinge i Svalbard kirke søndag ettermiddag. Storbandet, som ellers ledes av Hans Gunnar Skreslett feirer ti år i år. De fikk også selskap av Svajazz med Elisabeth Eines i spisse,n før Hekla Strålstrenga i Kultursalen.

– Så jeg tar ikke feil om jeg skiver at dette med avslutningskonsert i Kulturhuset kan bli tradisjon?

– Nei, da har du ordene i behold, sier Lasse Stener Hansen.

Nøkkelord

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!