Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ja da, i år var den på plass

Fornøyde barn kunne konstatere at julenissens postkasse var på plass i år. Der postla de sine ønskelister og venter nå spent på hva som dukker opp under juletreet om drøye to uker. FOTO: Anders Fjellestad

Ja da, i år var den på plass

Lettede barn – og sikkert noen foreldre – pustet lettet ut under adventsmarkeringen søndag. Gruve 2-nissens postkasse var på plass for å ta imot barnas ønskelister.

Tekst:

Publisert:

Tradisjonen tro, ble advents­tida sparket i gang med fakkel­tog fra Huset, via Gruve 2 til sentrum sist søndag. Og tradisjonen tro, var det også i år en kort stopp ved nissens postkasse nedenfor Gruve 2. Her fikk barna levert sine ønskelister til jul.

I fjor måtte mange smårollinger slukøret gå videre i fakkeltoget uten å få postet sine ønskelister. Gruve 2-nissens postkasse glimret nemlig med sitt fravær. I ettertid beklaget både nissefar og hans hjelpere seg. Til Svalbardposten sa nissens hjelpere at de fremdeles gikk på sommertid, og derfor bommet med utplasseringen av postkassa.

Se flere bilder fra adventsmarkeringen her!

Heldigvis hadde nissens hjelpere husket å stille klokka tilbake til vintertid i år. Dermed kunne lykkelige og fakkelholdende barn, smilende og forventningsfulle putte sine ønskelister i Gruve 2-nissens postkasse.

I vintermørket fortsatte fakkeltoget videre mot sentrum, hvor en mørklagt julegran sto klar til å tennes.

Byens egen Wenche Foss, Anne Lise Klungseth Sandvik, ønsket både små og store velkommen og introduserte taler og sjømannsprest Stein Karstensen. Han fikk æren av å «tenne» julegrana, mens voksne og barn danset i ring rundt treet. Musikere fra storbandet spilte jula inn med kjente og kjære julemelodier.

Som et ekstra julekrydder til de mange frammøtte, blafret også nordlyset over himmelen. Dermed ble det en helt perfekt start på adventstida under den trivelige markeringen i sentrum.

Bildeserie

Adventsmarkering

Fakkeltoget på vei fra Huset mot Nybyen. Foto: Anders Fjellestad
Fakkeltoget gikk fra Huset, via Gruve 2-postkassa og videre til sentrum. Her under en kort stopp ved foten av Gruve 2-fjellet. Foto: Anders Fjellestad
I fjor gikk nissens hjelpere på sommertid, og glemte derfor å sette ut postkassen. I år var den heldigvis på plass. Foto: Anders Fjellestad
Fornøyde barn kunne konstatere at julenissens postkasse var på plass i år. Der postla de sine ønskelister og venter nå spent på hva som dukker opp under juletreet om drøye to uker. Foto: Anders Fjellestad
Longyearbyens egen Wenche Foss, Anne Lise Klungseth Sandvik, var konferansier under adventsmarkeringen i sentrum. Foto: Anders Fjellestad
Barn og voksne danset rundt juletreet. Foto: Anders Fjellestad
Gruvebusen fikk selskap sist søndag. Foto: Anders Fjellestad
Musikere fra storbandet sørget for flott julemusikk. Foto: Anders Fjellestad

Faktaboks

Advent

Er kirkeårets begynnelse og omfatter de fire ukene før jul. Dette er en tid for forberedelse til Herrens ankomst. Navnet stammer fra latinske «adventus» som betyr «ankomst».

I år 567 ble adventstida første gang nevnt i skriftlige kilder, men adventsmarkeringen har trolig pågått lenge før dette.

Tidligere var advent fastetid, slik er det definitiv ikke lenger. Men i den katolske kirke markeres denne perioden fremdeles som fastetid.

Og nei – Adventfjorden og Adventdalen har ingenting med adventstida å gjøre. De er oppkalt etter det britiske fartøyet «Adventure» som var i området i 1656 for å fange hval.

Kilder: Store norske leksikon og Kari Holms «Longyearbyen – Svalbard, historisk veiviser».

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!