Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I mål med musikkreisen

Mandag var reisen kommet til Longyearbyen. Her er musikere fra BarentsBurgBand og Drolls i sving utendørs. FOTO: Eirik Palm

I mål med musikkreisen

Grumant-festivalen ble en fem dager lang musikkreise. Mandag kveld ble den avsluttet i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Det er en sliten men fornøyd Natalia Shmatova og Timofey Rogozhin, henholdsvis leder for kulturprosjekter og assisterende direktør for turisme, som møter oss etter siste konsert. Fra 28 august til 1. september har det vært arrangert konserter i Barentsburg, Pyramiden og Longyearbyen, og målet for festivalen har vært å presentere nordlig russisk musikk.

Russisk tradisjon
– Det er en lang tradisjon med festivaler på Svalbard og vi var veldig inspirert. Derfor er vi her. Vi mener det er en god idé å gjøre dere kjent med russisk tradisjon, sier Shmatova og Rogozhin.

Dette var den første festivalen, som de håper også kan gå inn i rekke av tradisjon er på Svalbard. Repertoaret fra artistene i Drolls, Asketics, Sergey Starostin, Tatiana Kalmikova med Levende Jord og BarentsBurgBand strakk seg helt fra middelalderen til dagens tekno.
Arrangøren gjør det også klart at Grumant-festivalen ikke er en vanlig festival, men en musikalsk reise, hvor konsertene flytter seg til de forskjellige bosetningene på Svalbard. Formidlingen har skjedd i spesielle omgivelser, og ikke minst i Pyramiden, var stemningen intens. Over to dager fikk publikum konserter og jam sessions utendørs og inne på Hotel Tulipan. Både norske og russiske gjester kom for å delta.

– Flere neste år
Publikumstallet under festivalen er ikke klart, men det har vært færre enn de hadde håpet. Det var også god plass i kultursalen under konserten i Longyearbyen.

– Vi hadde ønsket at det kom flere mennesker til konsertene, men vi skjønner at det er første gang. Neste gang skal det komme flere, sier Timofey Rogozhin som likevel er fornøyd med at festivalen er gjennomført og at de har klart det til tross for den korte tiden fra ideen til åpningskonserten og festivalen var igang.

– Vi er veldig glade for at vi har gjort det. Vi er lykkelige over å se så mange glade ansikter, sier de etter den siste konserten og før returen til Barentsburg.

Nøkkelord

Se bildet større

Natalia Shmatova og Timofey Rogozhin håper Grumant-festivalen kan bli en tradisjon på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Konserter i Pyramiden er ikke hverdagskost. Her er Drolls i sving inne på kafeen på Hotel Tulipan. FOTO: Natalia Shmatova

Se bildet større

Festivalen åpnet i Barentsburg. Her er Levende Jord på scenen i kultursalen. FOTO: Natalia Shmatova

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!