Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Heseblesende hundeløp

Solfrid Håkenstad vant løpet sammen med Erik Rodesjö, og hører til de mange tøffe jentene i Longyearbyen som driver med hundekjøring. Av de 18 deltakerne, var 12 kvinner. Håkenstad vant også for to år siden. FOTO: Birger Amundsen

Heseblesende hundeløp

Aldri tidligere er det kjørt raskere under hundeløpet Trappers Trail. Erik Rodesjö og Solfrid Håkenstad kjørte én time raskere i år enn vinneren i 2009, da løpet for første gang ble arrangert.

Tekst:

Publisert:

– Det var moro at vi vant. Jeg hadde ei bikkje som tullet litt på turen til Kapp Laila, og trakk ned hastigheten på spannet. På tur tilbake til byen kjørte vi derfor med ei bikkje mindre, og det hjalp, sier Erik Rodesjö.

Rodesjö kjørte første etappe med åtte hunder i spannet, mens Håkenstad tok seg av returen til Longyearbyen søndag med sju hunder.

Løpet startet ved Unis, og gikk via Adventdalen, Todalen, Bødalen og Colesdalen til Kapp Laila. En strekning på 40 kilometer. Returen på 35 kilometer gikk fra Kapp Laila gjennom Fardalen, over Fardalspasset og Longyearbreen til mål ved Huset.

Sammenlagt brukte de to tre timer, 36 minutter og 18 sekunder. Til sammenligning var vinnertiden i 2009 fire og en halv time.

Klassen for små spann ble suverent vunnet av Lena Danielsen med fem hunder, på tiden 3:47:22.

– I år har jeg trent atskillig mer med hundene, enn de to foregående årene hvor jeg jobbet på Isfjord radio, sier hun.


Tett i teten

Rodesjö og Håkenstad vant med 19 fattige sekunder foran Liv Bjørsvik og Mads Leiddal, som også kjørte med et spann på åtte hunder.

At det nettopp var de to parene som knivet hardest, skyldes at knapt noen heller trener mer enn dem. Liv Bjørsvik vant alene i fjor, det samme gjorde Solfrid Håkenstad i 2011.

Erik Rodesjö forteller at han og Håkenstad i år har tilbakelagt rundt 4.000 kilometer med bikkjene.

– Det er mange timer bak sleden og mye hardt arbeid. Flere hundekjørere i byen kjører like mye som oss, og brenner for dette. De er med på å trekke opp nivået, sier han.

Liv Bjørsvik forteller at hun og Mads Leiddal bare i mars tilbakela rundt 1.200 kilometer med hundene.

De to første årene dominerte Tommy Jordbrudal og Janne Søreide løpet, og vant begge årene. I år kjørte de med et stort og et lite spann. Jordbrudal kjørte det lille spannet til Kapp Laila lørdag, og det store spannet tilbake til byen søndag til en fjerdeplass. Søreide kjørte ut med det store spannet lørdag, og det lille spannet hjem til en andreplass søndag.


Nivåheving

Løpssjef Elise Strømseng sier at Tommy Jordbrudal og Janne Søreide er et godt bilde på utviklingen av hundekjørerne, noe Jordbrudal selv ga uttrykk for under premieutdelingen søndag.

– Han sa at «vi kjører fortere og fortere for hvert år, men kommer lenger og lenger ned på lista». Det sier litt om nivået og utviklingen, sier Strømseng.

Femten spann stilte til start, åtte store spann og sju små. Av store spann kjørte de fleste med åtte hunder, mens de fleste små spann besto av fem hunder.

Liv Bjørsvik satte ny rekord på strekningen fra Unis til Kapp Laila med 11 sekunder under to timer. Det er første gang i de fem årene løpet er arrangert at de 40 kilometrene er tilbakelagt på under to timer.

De fleste hundene i løpet er små og raske huskyer, og langt færre grønlandshunder, som er tyngre og tregere.


Tina overrasket alle

Den som kan hende overrasket mest av alle, var danske Tina Faust Sølvsten. Da hun deltok i 2009, klarte hun å kollidere med en biltilhenger i Adventdalen. Det resulterte i at hun falt av sleden, og at hundene fortsatte uten henne innover Todalen et stykke. I år kjørte hun skarpt fra start til mål, alene, og endte på tredjeplass med sitt åttespann, ett minutt og 19 sekunder etter vinnerteamet. Og det til tross for at hun flyttet tilbake til København for to måneder siden, og derfor har trent minimalt. Hun er for øvrig den eneste av deltakerne som har kjørt samtlige løp siden Trappers Trail startet.

Løpssjef Strømseng er særlig godt fornøyd med at løpet har gått uten problemer og skader, og at folk og skuterkjørere har respektert hundekjørerne og tatt hensyn.

Bildeserie

Ingvild Sæbu Vatn mot mål med spannet «Vandalene». Hun var den eneste som kjørte med hundene i vifteform. Foto: Birger Amundsen
Ingvild Sæbu Vatn mot mål med spannet «Vandalene». Hun var den eneste som kjørte med hundene i vifteform. Foto: Birger Amundsen
Tommy Jordbrudal mot mål med spannet «Bompeslekta», som ble nummer fire med tiden 3:41:56 Foto: Birger Amundsen
Kristin Jæger Wexsahl med «Polar Degos». Foto: Birger Amundsen
Lena Danielsen med «Team Novus» kjørte aller fortest med fem hunder og vant klassen for små spann med tiden 3:47:22 Foto: Birger Amundsen
Tina Faust Sølvsten suser inn mot mål med sitt spann «Team Pelstryner», og endte på tredjeplass av store spann på tiden 3:37:37 Foto: Birger Amundsen
Det ble litt klabb og babb mellom Janne Søreide og spannet «Bombeslekta» og Elin M. Lien med «Team Sava Vit 78N». Foto: Birger Amundsen
Det ble litt klabb og babb mellom Janne Søreide (13) og spannet «Bombeslekta» og Elin M. Lien (11) med «Team Sava Vit 78N».  Foto: Birger Amundsen
Sébastien Barrault med «Team Sava Vit 79N» fra Ny-Ålesund. De kom i mål som nummer tre i små spann på tiden 4:27:02. Foto: Birger Amundsen
En strålende fornøyd Tina Fasut Sølvsten, som har flyttet tilbake til København etter mange år i Longyearbyen. Hun er den eneste av deltakerne som har deltatt på samtlige fem løp. Foto: Birger Amundsen
Liv Bjørsvik og Mads Leiddal kjørte raskest av alle til Kapp Laila, og havnet på andreplass i løpet fattige nitten sekunder etter vinnerteamet. Foto: Birger Amundsen
Det var liv og røre av firbeinte og tobeinte i målområdet ved Huset. Foto: Birger Amundsen
Det var liv og røre av firbeinte og tobeinte i målområdet ved Huset. Foto: Birger Amundsen
Det var liv og røre av firbeinte og tobeinte i målområdet ved Huset. Foto: Birger Amundsen

Trappers Trail 2013

Se bildet større

Lena Danielsen med sitt «Team Novus» under starten fra Unis lørdag. Hun vant i klassen lite spann, med fem hunder, og kjørte nesten like fort som de med åtte hunder. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

TRAPPERS TRAIL - 75 kilometers hundeløp
Stort spann: 6-8 hunder
1. Erik Rodesjö og Solfrid Håkenstad med «Team Orion» 3:36:18
2. Liv Bjørsvik og Mads Leiddal med «Team Gul snø» 3:36:37
3. Tina Faust Sølvsten med «Team Pelstryner» 3:37:37
4. Janne Søreide og Tommy Jordbrudal med «Bompeslekta» 3:41:56

Lite spann: 3-5 hunder
1. Lena Danielsen med «Team Novus» 3:47:22
2. Tommy Jordbrudal og Janne Søreide med «Bombeslekta» 4:09:35
3. Sébastien Barrault med «Team Sava Vit 79N» 4:27:02
4. Eike Stübner med «Trotting travellers small» 4:29:06

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!