Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er årets artister

Godbitene sto i kø under fjorårets festival. Det gjør de i år også. FOTO: Christopher Engås

Dark Season Blues:

Her er årets artister

Longyearbyen Bluesklubb har stor tro på årets bluesfestival. Det har vært rift om bluesbillettene, og festivalpassene ble tidlig revet vekk.

Tekst:

Publisert:

Med 60 artister og 35 konserter på fire dager, har styret i Longyearbyen Bluesklubb nok å gjøre en uke før den 12. utgaven av Dark Season Blues. Selv tror arrangøren at årets festival kan bli en av de beste.

– Vi har en veldig bra lineup, hele artistplakaten vår er veldig bra i år, sier Espen Helgesen, leder for Longyearbyen Bluesklubb.

– Jeg må jo trekke frem de amerikanske, Diunna Greenleaf blant annet som vi har som headliner. Det kommer til å bli en kanonkonsert.

Diunna Greenleaf & Blue Mercy spiller i andre etasje på Huset på lørdag, i tillegg til kirkekonserten i Svalbard kirke på søndag kveld. Helgesen trekker også frem Trampled Under Foot, et annet amerikansk band han mener det er viktig å få med seg. Konserten i Longyearbyen blir en av de siste bandet gjør, før de skal ta en pause.

– Hele artistrekka i år er helt fantastisk. Det her er minst på høyde med toppåret vårt i 2012 hvor det var 10-årsjubileum. Så det er om ikke den beste, ikke langt ifra. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på artistene som er her i år allerede, sier Helgesen.

Utsolgt
Det er også i år flere norske artister som kommer til festivalen. Steinar Albrigtsen og Monika Nordli har begge spilt flere ganger tidligere, og har i år med seg den amerikanske artisten, og låtskriveren Tom Pacheco. I tillegg gjør Rita Engedalen sin sjette tur til Longyearbyen og Dark Season Blues.

Alle festivalpassene var utsolgt allerede forrige uke, i tillegg har arrangøren merket en uvanlig stor pågang på forhåndsreservering av billetter til enkeltkonserter. De fleste hotellene i sentrum var fullbooket allerede i august, noe som blant annet har skapt hodebry for medier fra fastlandet.

– Det er veldig lite trykk fra media i år, men vi har fått endel tilbakemeldinger på at media på fastlandet har vært sene med å booke hotell. Vi vet det kommer endel media, men mindre enn i fjor, sier Helgesen.

SAS har også satt opp ekstra avganger både onsdag kveld og natt til mandag for å dekke den store publikumstrømmen.

Nye tilbud
I fjor merket arrangøren at de hadde for dårlig kapasitet og lite tilbud på dagtid. Dette har de nå gjort noe med, og utvidet festivalen med to arrangementer. På lørdag vil det bli satt opp en akustisk scene ved Mary- Ann’s Polarrigg, hvor publikum kan få et nært møte noen av låtskrivere, og få vite historiene bak flere av låtene.

I tillegg vil det bli et tilbud også for barn og unge lørdag formiddag. I samarbeid med Sparebanken Nord-Norge har Bluesklubben satt opp familieforestillingen «Dinosaus», en forestilling hvor artister fra Tromsøbandet Pristine vil opptre.
Sårbare for uvær

– Det som er bekymringen vår, som alltid når man arrangerer festival på Svalbard er at vi er så sårbare ved fly- kanselleringer. Det skal bare en fly- kansellering til så er vi ute å kjøre både med publikum og artister, sier Helgesen.

En uke i forveien ser det i det minste ikke ut som arrangøren har noe å bekymre seg for på værfronten.

Totalt er det 60 frivillige som hjelper til å arrangere årets festival, og i tillegg støtter sponsorer av festivalen blant annet med rabatt på overnattinger og sponsing av busser og lastebiler.

Her er artistene
Som vanlig er programmet fullt av godbiter. Disse ser du på scenen i år.

Diunna Greenleaf & Blue Mercy (US)
Grammynominerte Giunna Greenleaf fra Huston, Texas kommer til Dark Season Blues for første gang i 2014. Greenleaf blir sett på som en av nåtidens store bluesdivaer og hennes musikk er en sammensmelting av gospel, soul, jazz og blues.

Trampled Under Foot (US)
Bandet blir regnet som et av de «hotteste» innen amerikansk blues. Trampled Under Foot bestod opprinnelig av søsknene Danielle, Kris og Nick Scnebelen. Etter at Kris tidligere i år trakk seg fra bandet hentet TUF inn Jan Faircloth (trommer) og Mike Sedovic (keyboard). Bandet er for tiden ute på sin siste turné, før de tar en pause etter 12 år.

Barrelhouse Chuck with Sven Zetterberg & The Magnetic North Blues Band (US/SE/DK/FI/NO)

Det nye nordiske samarbeidet The Magnetic North Blues Band har fått med seg den amerikanske pianisten Barrelhouse Chuck og Dark Season Blues- kjenningen Sven Zetterberg. Sistnevnte var også en del av festivalen i 2013.

Trond Olsen Band feat. Buddy Whittington (NO/US)
Trond Olsen Band har vært en del av den norske bluesscenen i flere år, men debuterer i 2014 på Dark Season Blues. De har også fått med seg El-gitarlegenden Buddy Whittington til Svalbard denne høsten.

Jace Everett (US)
Jace Everett er oppvokst i Grapevine, Texas. I 2005 debuterte han med singelen «That’s the Kind of Love I’m In», men i Norge kanskje mest kjent for singelen «Bad Things» som lå som nummer 2 på VG-lista i 2009. Everett spilte også på Dark Season Blues i 2012.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado (DK)
Det danske bandet ble startet i 2003, og seks av de syv medlemmene har vært med alle årene. I år vant de Danish Music Award BLUES 2014 for albumet «Too Many Roads». Bandet er ett av Danmarks mest etterspurte liveband.

Rita Engedalen & Backbone (NO)
Sanger, gitarist, låtskriver og produsent Rita Engedalen spiller i år for sjette gang ved Dark Season Blues. Artisten fra Kongsberg som i 2006 fikk Spellemannsprisen i klassen Blues har i år med seg materiale fra sitt nye album «My Mothers Blues».

Grainne Duffy (IE)
Grainne Duffy gjester Dark Season Blues for tredje gang, etter debuten i 2010. Den irske blues & roots- stjernen har vært en publikumsfavoritt på festivalen de tidligere årene.

Billy T Band feat. Betty Lou Fox (NO/US)

Spellemannsvinnerne fra 2012, Billy T Band har i år fått med seg amerikanske Betty Lou Fox når de gjester Dark Season Blues.

Reidar Larsen (NO)

Fra sin første plateinnspilling og frem til i dag har Reidar Larsen hele 12 egne albumutgivelser. I år er andre gang Larsen deltar på Dark Season Blues, men første gang som soloartist.

Pristine (NO)
Det Tromsø-baserte bandet ble etablert i 2006, og har gitt ut to album siden oppstarten. Pristine spiller 70-talls bluesrock, og vil stå for familieforestillingen «Dinosaus» på Rabalder.

ORBO (NO)
Ole Reinert Berg-Olsen, eller ORBO vant i 2009 Spellemannsprisen med sangen «High Roller», og året etter som låtskriver for Noora Noors, «Soul Deep». I 2012 ga han ut sin første soloplate, «Steingard». 2014 er tredje gangen ORBO er en del av Dark Season Blues, etter debuten i 2007.

Eric ’Slim’ & the South West Swingers (NO)
Det blir et etterlengtet gjensyn med Eric ’Slim’ & the South West Swingers, og deres 50-talls rock ‘n roll med innslag av jumpblues, rockabilly og swingjazz. Bandet gjestet sist Dark Season Blues i 2011

Jostein Forsberg & Morten Omlid (NO)

De to artistene er velkjente i det norske bluesmiljøet. Som duo er de to kjent for å spille en blanding av bluesens mange undersjangre. Omlid er blant annet kjent for sitt musikalske samarbeid med Rita Engedalen, og Forsberg er en av Norges fremste munnspillere.

JT Lauritsen with friends (NO+)
Jan Tore Lauritsen vant tidligere i år Bluesprisen under Notodden Blues Festival. JT Lauritsen spilte ved historiens første Dark Season Blues i 2003, og har vært en viktig støttespiller helt siden oppstarten.

Steinar Albrigtsen & Monika Nordli feat Tom Pacheco (NO/US)

Steinar Albrigtsen og kona Monika Nordli spiller i år sammen med Tom Pacheco. Pacheco debuterer ved Dark Season Blues, men både Albrigtsen og Nordli har spilt tidligere, senest i 2012. Albrigsten og Pacheco har samarbeidet i flere år, og ga ut sitt første album sammen i 1993.

Se bildet større

Espen Helgesen, Thomas Nilsen, Arne Holand, Gry Sneltvedt, Ivar Andersen og Kristin Fossum gleder seg til årets festival. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Se bildet større

Reidar Larsen. FOTO: Presse

Se bildet større

Tom Pacheco, Monika Nordli og Steinar Albrigtsen. FOTO: Presse

Se bildet større

Diunna Greenleaf FOTO: Presse

Se bildet større

ORBO FOTO: Presse

Se bildet større

Rita Engedalen FOTO: Presse

Se bildet større

Pristine FOTO: Presse

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!