Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fra usikker famling til skråsikker scenekunst

Egen versjon av «Mamma Mia» ble en suksess for Longyearbyens 8., 9. og 10. klassinger. Stykket er preget av feiende dansenummer og lett gjenkjennelige Abba-låter. FOTO: Christopher Engås

Fra usikker famling til skråsikker scenekunst

Å være skuespiller i musikal er en emosjonell berg- og dalbane.

Tekst:

Publisert:

Det er en time til publikum slippes inn i salen. Noen har fått kostymer helt eller delvis på seg, eller er midt i sminken. Andre igjen løper opp trapper, mens noen hojer ved scenen.

– Leppestiften klarer jeg å ta på meg, men den maskaraen må jeg ha hjelp til, sier Falke Sæther på sminkerommet, til de som kan og vil høre på.

Synge, danse, snakke.

Falke forbereder seg til rollen som Harry i stykket «Dancing Queen». Harry er en av hovedpersonen Sofies fedre. For hun vet ikke helt hvem som er faren hennes, og har invitert alle de tre som kan tenkes å være hennes biologiske opphav til bryllupet sitt. Hun har funnet fram til de tre ut fra morens dagbøker fra sommeren hun ble unnfanget.

Slikt blir det drama av.

– Jeg skal synge, danse og snakke i stykket. Og så har jeg en replikk midt i en sang jeg er litt spent på, sier Falke.

– Er du nervøs?

– Ja. Eller nei, jeg er vel mer spent enn nervøs, sier Falke idet han løper til lydprøven.

Alt kommer sammen

I alt 56 elever fra 8., 9. og 10. trinn ved Longyearbyen skole var med på årets musikal. Tre kvarter før første forestilling i kulturhuset, sender regissør Dagny Krogness ut beskjeder i alle retninger, men er likevel rolig.

– Det gikk kjempebra på skoleforestillingen fredag, og jeg tror det blir bra i dag også. Det virker bare litt kaotisk før forestilling, og slik skal det også være. Alt kommer sammen til slutt, sier hun.

Beskjeder

På lydprøven er Falke litt fåmælt, men kommer seg etter at maestro Liv Mari Schei har kommet med noen hint både i den ene og den andre retningen.

Så er det en siste danseprøve.

– Jeg har ikke lyd på mikrofonen min, roper Falke mellom dansetrinnene der de fleste skuespillerne er med.

– Jeg orker ikke å ha lyd på alle mikrofonene nå. Dere bare skravler, forsvarer lydmann Jim Johansen seg med.

– Men jeg synger, repliserer Falke uten at det registreres ved lydbordet.

Etter en dans, en sang og en motivasjonsprat fra regissøren, forsvinner skuespillerne inn bak kulissene.

Og publikum kommer inn.

Tydelig historie

Longyearbyen skoles elever skal ha ros for «Dancing Queen». De har hatt noen få timer med forberedelser i høst, og en uke med intens øving umiddelbart i forkant av forestilingen. På dette grunnlaget har de til og med klart å lage forestillinger med to sett med skuespillere, der flere roller ble spilt av forskjellige elever i de to forestillingene i kulturhuset.

Plottet kom tidlig og tydelig fram, og resten var bare nytelse. Abba-slagere som «Honey honey», «Money, money, money», «Mamma mia», «Chiquitita» og ikke minst «Dancing Queen» kom på løpende bånd, med bare noen ganske få feilskjær.

Sara Andrea Markusson Heitmann og Rasmus Dahl Knutsen gjorde fine figurer som henholdsvis brud og brudgom i første forestilling. Det samme gjorde Theresa Hanna Bjerkeng i rollen som Sofies mor, Donna.

Og Falke viste seg som en mann da han midt i en sang, uttalte til bruden:

– Jeg stiller opp for deg, Sofie. Jeg tar ansvar.

– Bare gøy

Etter første forestiling hadde skuespillerne en drøy times pause før neste. Da møtte Svalbardposten en langt mer selvsikker Falke Sæter.

– Jeg er veldig fornøyd med første forestilling. Jeg missa litt på en replikk, men jeg tror ikke så mange la merke til det, sa han.

– Er du like nervøs foran neste forestilling som du var før den første?

– Nei, nå blir det bare gøy. Nå vet jeg nøyaktig hvordan det skal gjøres.

Nøkkelord

Se bildet større

Falke Sæther var spent før første forestilling. Og i sminkerommet håndterte han leppestiften selv. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

En kjapp lydprøve før forestillingen sammen med Liv Mari Schei og Jeanette Baltzersen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Sara Andrea Markusson Heitmann (t.v.) og Therese Hanna Bjerkeng er henoldsvis datter og mor. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Anna Gorter (f.v.), Shane Roseth, Live Skattum og Frida Krystad ble mest svett. Som dansere var de på farten hele tiden. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Falke Sæther (f.v.) sammen med Therese Hanna Bjerkeng, Erlend Nes og Rune Faksdal. Etter dette var nervøsiteten borte. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Dagny Krogness gir beskjeder før forestilllingen. Hun var sikker på at alt kom til å gå bra med elevene og «Mamma Mia». FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!