Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Forskning bedre enn fiske

Jan Roald Dalsbø (t.h.) og Rolf Petter Halsnes jobber på en tråler, med forskningsoppgaver. Det betyr at de tråler med redskaper som den på bildet, framfor trålposer. FOTO: Christopher Engås

Forskning bedre enn fiske

Jan Roald Dalsbø begynte på «Helmer Hanssen» da båten var ny og het «Jan Mayen». Da var det reketråling det gikk i.

Tekst:

Publisert:

Han kjenner hver en krok av forskningsfartøyet. Den har nemlig vært hans arbeidsplass siden 1988, men da var det helt andre ting han gjorde om bord. Han foretrekker nå å være mannskap på et forskningsfartøy, framfor en fiskebåt.

– Dagene var mer ensformige da vi fisket, men det var samtidig ganske spennende. Man kunne komme tilbake med en liten formue, eller ingen ting. Sånn sett er det vi driver med nå mye mer forutsigbart. Det bidrar også til trivselen å få se nye fjes om bord, sier Jan Roald Dalsbø.

– Grei arbeidsplass

«Helmer Hanssen» ble leid inn som forskningsfartøy av Universitetet i Tromsø (UiT) for mange år siden, men kjøpt av universtitetet først i 2011. Nå har den et mannskap på 11 til en hver tid, og er til tider ute på tokt 300 dager i året.

Rolf Petter Halsnes har vært mannskap siden 1988, og trives med jobben.

– Det er en grei arbeidsplass på sjøen, spesielt siden vi får sett og møtt så mye folk. Vi har i tillegg mye avansert utstyr om bord som vi har lært oss å bruke, sier han etter at han akkurat har sunket en såkalt LTD ut i havet. Forkortelsen står for Length Temperature Depth, og instrumentet brukes blant annet for å ta et tverrsnitt av vannmassene på gitte dyp.

Viktig jobb

– På dette toktet tråler dere blant annet etter plankton i små bøtter. Føler du at alt dere gjør er like viktig?

– Nei, det gjør jeg ikke. Men vi må jo stole på at forskerne vet hvor viktig dette er. Sist onsdag følte jeg at vi gjorde noe som var viktigere enn det vi gjør nå. Da trålte vi etter fiskeyngel nord for Svalbard, for å kunne se på utviklingene til de kommersielle fiskestammene, sier Halsnes.

– Alt vi gjør må jo være viktig. For det koster mye penger å ha denne båten i drift, skyter kollega Dalsbø inn.

– Tungt med Svalbard

Det vanskelige med å ha mye sjøtid rundt Svalbard er at man får sett familien lite. Halsnes bor i Tromsø og har mindreårige barn i skolealder, og kombinerer dette med å jobbe seks uker på sjøen, med fire uker fri innimellom.

– Hvis vi en periode er på oppdrag i nærheten av fastlandet, kan barna stikke innom på båten når vi er i land, for eksempel for å hente mer utstyr. Men når vi ligger rundt Svalbard, er dette selvfølgelig helt umulig, sier han ettertenksomt.

– Men jeg og familien har lært oss å leve på denne måten. Jeg har jo valgt yrket selv, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

«Helmer Hanssen» var på tokt i Kongsfjorden, fullpakket med forskere, i midten av januar . FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!