Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Filmfestival likevel

 

Filmfestival likevel

Etter mye fram og tilbake, blir det arktisk filmfestival på Svalbard. Den går av stabelen allerede om én uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2011 kl 10:29

– Det er et pilotprosjekt som vi satser på at skal ta helt av, sier prosjektleder i CinemArctic, Martha Otte.

Ideen til en årlig filmfestival på Svalbard oppstod i 2008, etter at Northern Travelling Film Festival ble arrangert i Barentsburg.

– Her på Svalbard er det festivaler i fleng, og for meg som jobber med film, er det viktig at en så moderne kunstform kan høre med i dette landskapet. Film er en tilgjengelig kunstart, og en filmfestival er en fin måte å fordype seg og la seg underholde på, sier Otte.

Egentlig skulle festivalen blitt arrangert i fjor. CinemArctic hadde finansieringen på plass, med 895.000 kroner i sponsorinntekter, og et femdagers filmprogram var ferdig. Men i juli samme år varslet arrangørene at de hadde for dårlig tid og ville utsette festivalen.

Film i Barentsburg

I juli i år skrev Svalbardposten at det heller ikke i høst ville bli noen filmfestival, men denne uka kom kontrabeskjeden. Det blir festival i Longyearbyen, fra neste fredag til søndag.

– Tema for festivalen er mennesket i Arktis, og om norske og russiske bosettinger, naboskap og samarbeid. Målet er at filmene skal gjenspeile virkeligheten de som bor her kjenner til, og samtidig gi nye perspektiv, sier Otte.

Lørdag skal det også vises filmer i Barentsburg, men det blir ikke noen transport mellom de to bosettingene.

– Turistsesongen er over, og vi var for sent ute til å få til noe med «Nordsyssel», forklarer Otte.

Ifølge henne er Sysselmannen positiv til å bidra hvis festivalen skal arrangeres flere år.

Internasjonalt

Målgruppa er fastboende i Longyearbyen og Barentsburg, men det kommer også noen gjester fra fastlandet.

Hvor mange filmer som skal vises i løpet av helgen var ikke klart da Svalbardposten gikk i trykken, men ifølge Otte blir det film fra morgen til kveld hele lørdag. Det blir kortfilmer, spillefilmer og dokumentarer fra flere land. De fleste skal vises på kulturhuset, der det også blir aktiviteter for barn.

Festivalen åpner fredag med klassikeren «Nanook of the North» fra 1922. Filmen er en dokumentar om en inuittfamilie som lever i Hudson Bay i Canada.

– Det er en filmkonsert med musikk av Matti Bye Ensemble, som kommer fra Stockholm for å spille, forteller Otte.

Musikken hadde urpremiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i fjor, da filmen ble vist utendørs for rundt 500 personer.

Bedre utveksling

CinemArctic avsluttes søndag med matinéforestillingen «How I ended this summer». Den handler om to russiske menn som bor alene på en værstasjon i Tsjukotka, nordøst i Russland.

– Filmen viser dramaet rundt isolasjon og kommunikasjon mellom de to mennene som bor der alene. Det er bare de to og en isbjørn på værstasjonen, sier Otte.

Som en del av festivalen blir det også konsert med Matti Bye Ensemble på Kroa fredag kveld.

Festivalen har i år fått nytt styre, som etter festivalen skal vurdere veien videre. En tredel av budsjettet på en million kroner er satt av til å evaluere årets pilotprosjekt og bestemme hvordan fremtidige festivaler eventuelt skal arrangeres.

– Ambisjonen er å få til en bedre utveksling mellom Longyearbyen og Barentsburg. Vi ønsker å legge forholdene logistikkmessig til rette for at publikum skal kunne dra fram og tilbake og få med seg et fullt program, sier styremedlem Jan Martin Berg.  

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!