Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feiret mer lys og varme

Årets soldag ble behørig feiret, også i akebakken hvor hundrevis var med på å kåre både senior- og juniorvinner i aking. FOTO: Christopher Engås

Feiret mer lys og varme

Foruten lys og varme, består solas tilbakekomst av utsikter til kappsykling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2014 kl 12:40

Solas tilbakekomst til Longyearbyen ble tradisjonen tro feiret sist lørdag. Det er mange år siden sola viste seg på selveste Dagen, men i år gjorde den i det minste et tappert forsøk. Bak noen gjenstridige skyer over Larsbreen kunne man ane at den var til stede.

Nikolas Ottermo ble gjort stor stas på under solfesten. Som vinner av soltegnekonkurransen fikk han se sin egen tegning på alle t-skjortene og på pins som ble utdelt for anledningen. Dessuten ble han intervjuet på sykehustrappa. Med sola forventer han lysere og varmere tider.

Sykkelkappløp

– Med at sola kommer tilbake liker jeg at det blir sommer, og at jeg kan sykle om kapp med vennene mine, sa han i mikrofonen til de om lag 150 frammøtte på Skjæringa.

Thale Snibsøer, Bendik Adamiak-Husby og Hans Gunnar Skreslett fanfarte inn sola på høytidelig vis før Elin Anita Olsrud holdt en varm og fin tale for å markere lyskulas tilbakekomst.

– Solfesten er best

Ungene spiste solboller mens de ventet på at aktivitetene skulle starte i ake- og skibakken ved skolen. Ivan Jessen (11) og Trym Eide Aunevik (12) koste seg med søtsakene.

– Jeg har nettopp flyttet hit, og jeg er glad for at sola har kommet tilbake. Den gjør det varmt og lyst, og det er noe jeg savner, fortalte Ivan.

– Hva er det beste med at sola kommer tilbake til Longyearbyen?

– Solfesten, svarte Trym mellom munnfullene av solbolle.

Folkefest

Etter markeringa på den gamle sykehustrappa på Skjæringa var det duket for ski- og akeaktiviteter ved skolen. Årets arrangement må sies å ha vært en stor suksess siden hundrevis møtte opp, og alle så ut til å kose seg i bakken, eller med pølsene som ble servert på sletta.

Som seg hør og bør i en sådan stund ble det kåret akemestre både for voksne og barn. Stein Tore Pedersen ble seniormester, mens Amadeus Bakkeli stakk av med juniorseieren etter å ha kommet først ned bakken.

Nøkkelord

Se bildet større

Trym Eide Aunevik (t.v.) og Ivan Jessen koste seg med solboller før det ble aketur ved skolen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Filip Lockert (2) nøt talene på Skjæringa fra skuldrene til bestefar Snorre. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Barnehagene har ventet på sola i mange dager. Karina Halgunset i aksjon under eventyrstund på biblioteket. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Sola var ikke å se, men Wilhelm Iansen (t.v.) og Isak Barre Lamo var mer opptatt av å ake uansett. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!