Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstmann på matt papir

 

Fangstmann på matt papir

Historien om fangstmann Tommy Sandal (37) på Austfjordnes er fanget og bundet mellom harde permer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2010 kl 09:00

Det var tilfeldigheter som førte til at journalist Julie C. Knarvik og fotograf Sverre Chr. Jarild første gang møtte fangstmann Tommy Sandal. Den gang overvintret Sandal på Kapp Schollin ytterst i Van Mijenfjorden. De to var på Svalbard for å lage reise­reportasje for ukebladet Allers, og var innom fangsthytta på Kapp Schollin med post til fangstmannen.

– Vi ble svært fascinert av det livet Tommy Sandal levde, og syntes at det var unikt at en mann på vår alder hadde valgt et slikt annerledes liv. Han levde alene med hundene sine, og fortalte mye om det livet han levde og den filosofien han sto for, sier Julie C. Knarvik.

Austfjordnes

Torsdag presenterer hun og fotograf Sverre Chr. Jarild boken om Sandal, «Jeger i Svalbards villmark» på Svalbard Museum.

Tommy Sandal er fra Røldal i Hordaland og har tilbrakt de to siste sesongene på den tradisjonelle fangststasjonen på Austfjordnes i Wijdefjorden. Stasjonen tilhører staten og lånes ut til fangst av Sysselmannen. Ved siden av et par sesonger på Kapp Schollin, i en hytte som tilhører fangstmann Louis Nielsen, har Sandal også overvintret i Mushamna i Woodfjorden.

«Tommy Sandal forlot fastlandsnorge for sju år siden for å leve ut fangstmannsdrømmen på Svalbard. Helt siden han som liten gutt fulgte i bestefarens fotspor mot byttet, har jakt og fangst vært hovedinteressen. Og uansett hva han gjorde i livet, vendte han hele tida tilbake til det samme sporet – ønsket om å være sin egen herre og utelukkende leve av egen fangst.»

Flere besøk

Knarvik og Jarild har gjennom flere perioder de to siste årene fulgt fangstmannen på Austfjordnes.

– En tid etter at vi hadde møtt Tommy la vi fram planen for ham om å lage en bok om livet hans. Han brukte seks måneder på å bestemme seg. Han er en grundig mann og en som ikke liker for mye publisitet, sier Knarvik.

Hun sier at Tommy Sandal har vært med gjennom hele prosessen, og gjennomgått all tekst før trykking.

– Så egentlig er vi tre om boken. Tommy har vært profesjonell og forstått hva vi ville, forteller journalisten.

Under presentasjonen torsdag vil hun og fotografen vise bilder og fortelle om arbeidet med boken, og også vise film­sekvenser gjort under de mange oppholdene.

– Jeg er fanget av Svalbard og kommer nok til å reise opp igjen ganske ofte, tror jeg, sier Julie C. Knarvik.

Siste nytt i Magasin

Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!