Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fangstmann på matt papir

 

Fangstmann på matt papir

Historien om fangstmann Tommy Sandal (37) på Austfjordnes er fanget og bundet mellom harde permer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2010 kl 09:00

Det var tilfeldigheter som førte til at journalist Julie C. Knarvik og fotograf Sverre Chr. Jarild første gang møtte fangstmann Tommy Sandal. Den gang overvintret Sandal på Kapp Schollin ytterst i Van Mijenfjorden. De to var på Svalbard for å lage reise­reportasje for ukebladet Allers, og var innom fangsthytta på Kapp Schollin med post til fangstmannen.

– Vi ble svært fascinert av det livet Tommy Sandal levde, og syntes at det var unikt at en mann på vår alder hadde valgt et slikt annerledes liv. Han levde alene med hundene sine, og fortalte mye om det livet han levde og den filosofien han sto for, sier Julie C. Knarvik.

Austfjordnes

Torsdag presenterer hun og fotograf Sverre Chr. Jarild boken om Sandal, «Jeger i Svalbards villmark» på Svalbard Museum.

Tommy Sandal er fra Røldal i Hordaland og har tilbrakt de to siste sesongene på den tradisjonelle fangststasjonen på Austfjordnes i Wijdefjorden. Stasjonen tilhører staten og lånes ut til fangst av Sysselmannen. Ved siden av et par sesonger på Kapp Schollin, i en hytte som tilhører fangstmann Louis Nielsen, har Sandal også overvintret i Mushamna i Woodfjorden.

«Tommy Sandal forlot fastlandsnorge for sju år siden for å leve ut fangstmannsdrømmen på Svalbard. Helt siden han som liten gutt fulgte i bestefarens fotspor mot byttet, har jakt og fangst vært hovedinteressen. Og uansett hva han gjorde i livet, vendte han hele tida tilbake til det samme sporet – ønsket om å være sin egen herre og utelukkende leve av egen fangst.»

Flere besøk

Knarvik og Jarild har gjennom flere perioder de to siste årene fulgt fangstmannen på Austfjordnes.

– En tid etter at vi hadde møtt Tommy la vi fram planen for ham om å lage en bok om livet hans. Han brukte seks måneder på å bestemme seg. Han er en grundig mann og en som ikke liker for mye publisitet, sier Knarvik.

Hun sier at Tommy Sandal har vært med gjennom hele prosessen, og gjennomgått all tekst før trykking.

– Så egentlig er vi tre om boken. Tommy har vært profesjonell og forstått hva vi ville, forteller journalisten.

Under presentasjonen torsdag vil hun og fotografen vise bilder og fortelle om arbeidet med boken, og også vise film­sekvenser gjort under de mange oppholdene.

– Jeg er fanget av Svalbard og kommer nok til å reise opp igjen ganske ofte, tror jeg, sier Julie C. Knarvik.

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!