Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En vegg av is

Mulig plassering: Dette er ett av flere mulige steder i Sjøområdet som Steve Lewis kan tenke seg et isklatretårn. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

En vegg av is

Steve Lewis vil sette opp et isklatretårn i Sjøområdet som skal være gratis for barn.

Tekst:

Publisert:

Et ni meter høyt klatretårn av is i Sjøområdet kan bli realiteten hvis Steve Lewis får det som han ønsker. Nå søker han Longyearbyen lokalstyre om hjelp til å finne et egnet sted å bygge det.

– Vi har mye trøbbel med sjøis og snø på Svalbard, men is har vi iallefall nok av, sier Lewis, som opprinnelig kommer fra Oxford i England og har bodd i Longyearbyen i fire år.

Avfall fra gruvene
Han fikk ideen ved nyttårstider, da han var på skiferie i Østerrike. På en av isbreene var det en kontruksjon på toppen som var dekket av is. Ved hjelp av topptau, isøkser og stegjern kunne man klatre opp den vertikale veggen av is.

Da Lewis kom tilbake til Svalbard, kontaktet han et kanadisk firma som har erfaring med isklatretårn. Dessuten tok han kontakt med en rekke lokale selskaper for å se om det samme var gjennomførbart så langt nord. Han forteller at han opplevde mye velvilje. I tillegg har han fått sponset en del utstyr av klatreutstyrleverandøren Grivel.

Også Store Norske var positive, siden den opprinnelige planen var å bruke metallavfall fra Gruve 7 som basis for tårnet. Tanken var å gi avfallet et nytt liv i stedet for å bruke mye ressurser på å sende det til fastlandet. Men etter å ha vært i kontakt med konsulentselskaper, ble det klart at en en slik løsning ikke ville være sikker nok.

– I framtiden kan vi bygge på tårnet med gruveavfall, men de bærende elementene må vi være sikre på at er til å stole på, sier Lewis.

Isklatreklubb
Lewis har startet selskapet Svalbard Ice Adventures, og har vært i møter med Longyearbyen lokalstyre. I tillegg til Sjøområdet, ble det også foreslått å bruke området i nærheten av skøytebanen ved Polarflokken barnehage.

– Vi kommer til å bygge der Longyearbyen lokalstyre vil at vi skal bygge, sier han.

Han ser også for seg å starte en isklatreklubb, som kan bli en del av klatregruppa til Svalbard Turn.

– Dette skal være en lavterskelaktivitet, sier Lewis.

Tar betalt fra turister
I søknaden om å sette opp isklatretårn skriver han: «Selv om vi ta betalt av turister og ha et subsidiert medlemsskap for fastboende, ønsker vi at barn opp til en viss alder kan delta gratis».

– Vi håper å starte byggingen over sommeren, slik at vi er klare til neste sesong, sier Lewis.

Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv tenner på ideen:

– Dette er en type aktivitet som kan styrke Longyearbyen som opplevelse. Vi jobber for å utvikle et mer kortreist tilbud, og dette kan være en slik aktivitet.

Grill-hytter
For noen år siden ble velforeningen i Sjøområdet lagt ned etter sviktende rekruttering. Nå som planene for et isklatretårn er på banen, ser Olaf Storø, som tidligere var en av drivkreftene i velforeningen, muligheten for en ny giv i arbeidet.

– Det er fint at unge folk kommer med nye ideer som kan gagne alle. Dette kan bli et slags fyrtårn som alle ser når de kommer til Longyearbyen. Tenk deg hvordan det vil lyse opp i mørketida, sier han.

Støttepenger
Storø viser til at velforeningen tidligere har fått tilslag på mellom 300-400.000 kroner både fra Svalbard miljøvernfond og korkpengene for å bygge et servicebygg og noen grillhytter i et friluftsregulert del av Sjøområdet, det området som ligger nærmest elva. Av ulike grunner har disse planene aldri blitt noe av.

Kunstner-hjelp
Storø er ikke sikker på om disse pengene fortsatt er tilgjengelig. Hvis de er det, er han klar for å gå sammen med Steve Lewis for å realisere en attraksjon i Sjøområdet.

– Kanskje vi kan gjøre det slik at Svalbard Ice Adventures kan leie bygget av oss for å ha tilgang på toaletter og lagringsplass? Og jeg er jo kunstner, så jeg kan gjerne bidra med kunst eller annen utsmykning av området, sier Storø.

Siste nytt i Magasin

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

O jul med din glede…

Snøen og julestemninga kom akkurat i tide til første søndag i advent.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!