Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En

FORFRISKENDE: Deception Island i Antarktis er en aktiv vulkan, som byr på varm strand og iskaldt vann. Her måtte Svalbard-kvinnene Anne Hilde Sveen og Bodil Myklevoll bade, og fikk diplom. FOTO: Ole Magnus Rapp

En "sydentur" utenom det vanlige

Jentene fra verdens nordligste bygd tok skikkelig i da de skulle til «Syden».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.01.2014 kl 20:32

Mens jul og nyttår har vært feiret i polarmørket i NyÅlesund, har Bodil Myklevoll og Anne Hilde Sveen tatt ferie fra Kings Bay og opplevd nesten midnattssol og full sommer i Antarktis.

Nysgjerrige pingviner
Å dra så langt sør som mulig har lenge vært en drøm. Denne julen tok de turen med hurtigruteskipet «Fram», som om sommeren er en gammel kjenning i Ny-Ålesund. Ferden gikk fra verdens sydligste by, Ushuaia i Argentina, til Falklandsøyene, Sør-Georgia og Den antarktiske halvøya.

– På Svalbard er vi jo bortskjemt med mektig natur, men det vi ser i Antarktis ligger ikke mye etter, sier Anne Hilde Sveen.

– Mens vi har isbjørn, har de pingviner. Kanskje like greit for de nysgjerrige pingvinene at den polare bamsen ikke er på deres kontinent, sier Bodil Myklevoll.

Begge synes den polarhistorien både i sør og nord er spennende. Nordmenn har satt kraftige spor etter seg også i Antarktis, blant annet var Norge stor på hvalfangst i Sørishavet fra 1904 til 1965. Da de store hvalene nesten var utryddet, forlot fangstmennene de seks industribyene på Sør-Georgia, som nå fremstår som en spesiell del av norsk historie. Landanleggene ruster, og går gradvis tilbake til naturen.

Margarin, såpe og olje
I de mest aktive sesongene deltok ca. 10.800 nordmenn på hvalfangst i Sørishavet samtidig. I sesongen 1930/31 ble det tatt over 40.000 storhval, blant annet de største av havets kjemper, blåhval. Samme sesong ble det levert 3,6 millioner fat hvalolje som gikk til margarin, såpe, diverse oljeprodukter og mye, mye annet.

Anne Hilde og Bodil var ikke de eneste «svalbardianere» på «Fram». Arnhild Kalrud fra sykehuset var med, det samme var student Stian Aadland fra Unis, som har praksisplass om bord som naturguide. Eva Olsen og Mildrid Ringset, begge sykepleiere med lang fartstid på ishavsøyene, hadde også valgt en noe uvanlig sydenferie.

Med på det spesielle ekspedisjonscruiset var også ca. 140 tidligere norske hvalfangere og historisk interesserte, samt omlag 100 turister fra mange land, alle med en spesiell interesse for Antarktis.

– For mange år siden så jeg «Tore på sporet» på NRK som hjalp en dame med å komme tilbake til hvalfangsthovedstaden Grytviken. Jeg ble veldig fascinert, og har siden drømt om å komme meg dit. Å få tatt turen var helt fantastisk, sier Bodil Myklevoll.

– Her er mange spennende historiske steder. Å få komme iland på Elefantøya, der Ernest Shackletons 22 menn ventet på redning under svært kummerlige forhold i nesten fem måneder, og overlevde, var stort for meg, sier Anne Hilde Sveen.

Uforglemmelig
I løpet av de elleve årene hurtigrutene har arrangert turer til Antarktis, har de aldri lyktes å komme i land på dette stedet, grunnet uvær og is. Denne gang skinte solen, og det ble skrevet hurtigrute-historie.

Kvinnene synes også møtet med flere titusen kongepingviner i Fortuna Bay var en uforglemmelig opplevelse. Samt alle de hissige pelsselene, og de mer rolige og sjarmerende elefantselene.

– Den delen av Antarktis vi besøkte er ikke ulik Svalbard, med unntak av pingvinene. de enorme isfjellene i drift, sier de.

Både Anne Hilde og Bodil jobber for Kings Bay, og er vant med å håndtere turister. Å være turist selv, synes de var både morsomt og lærerikt.

Varm strand, kaldt vann
Hurtigruteskipet «Fram» befinner seg i Sørishavet, mens det er vinter i nord, og er ved Svalbard, Grønland og Island når det er sommer der. Skipet legger bak seg ca. 125.000 kilometer i året, og er den virkelige store trekkfuglen blant verdens ekspedisjonsskip «Fram» har plass til ca. 230 passasjerer, er bygd for å kunne gå i litt is og har mulighet til å sette folk i land med lettbåter på en enkel måte. Denne gang var det landstigning både på Falklandsøyene, flere steder på Sør-Georgia og fire-fem steder på Den antarktiske halvøya.

Også den nedlagte hvalstasjonen i Deception Island ble besøkt. Dette er en aktiv vulkan, der litt av veggen har ramlet ned, og skip kan seile inn i krateret. Her var det norsk hvalstasjon i mange år, og opptil 12 hvalkokerier hadde sin base her.

I Deception fikk Svalbardkvinnene erfare at vannet ikke er varmt, selv om det ligger i en vulkan. Alle badet, og fikk diplom.

– Stranden kjentes litt varm og behagelig. De første centimeterne sjøvann var romtemperatur, resten holdt ca. en plussgrad. Men bading ble det, sier Bodil Myklvoll og Anne Hilde Sveen.

Se bildet større

Kvinnene fra de polare strøk koste seg på soldekket. Fra venstre Anne Hilde Sveen, Bodil Myklevoll, Mildrid Ringset og Eva Olsen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Forlatt: Grytviken var «hovedstaden» blant industribygdene som på kort tid ble bygd opp, og deretter forlatt på Sør-Georgia. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Graven til oppdageren Shackleton er et «must» for mange historieinteresserte, blant dem Viggo Eliassen fra Tromsø. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Kongepingvin og sel dominerer på Sør-Georgia. Herfra ble det drevet en intenst norsk hvalfangst frem til 1965. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!