Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En bit av puslespillet

Lunsjkartet på S.S. «Vectis» i 1907. Det overgår nesten enhver lunsj som serveres på samme breddegrad i våre dager. FOTO: Svalbard Museum

Månedens gjenstand fra Svalbard Museum:

En bit av puslespillet

Fire varme retter, syv kalde, tre valg av poteter, kaker, oster og desserter. I 1907 fikk cruisegjestene servert kongelig lunsj på 80 grader nord.

Tekst:

Publisert:

Tar du vare på dine svalbardbilder? Eller blir de bare liggende i mobilen og på minnebrikken?

Turistene som var her for 100 år siden tok også fotografier og de tok vare på dem. Svalbard Museum fikk i januar et album Sysselmannen hadde mottatt. Det var levert inn på den norske ambassaden i London, og fordi det sto «SPITZBERGEN 1906» på omslaget, kom det hit nord. Albumet er fra et cruise langs norskekysten og til Svalbard med det engelske cruiseskipet S.S. «Vectis». Det inneholder mange fotografier, passasjerlister og en meny.

På passasjerlisten til S.S. «Vectis» i 1907 står navnet Frederick Gardner. Han var prest og en pioner i Svalbards gruvedrift. Gardner hadde vært på Svalbard både i 1904, 1905 og 1906. Sammen med vennene Ernest Mansfield og John H. Slater etablerte han i 1910 gruveselskapet The Northern Exploration Company Ltd. (NEC). Dette selskapet hadde størst og mest vidstrakt mineralvirksomhet på Svalbard. Det hadde marmorbrudd på Blomstrandhalvøya, kullgruve på Calypsostrand, og Camp Morton, sinkbrudd på Reiniusøyane, jernprospektering i Recherchefjorden og kulleting ved Hedgehogfjellet, for bare å nevne noe. NEC satte opp mange hytter og det sies litt spøkefullt at inni alle hytter på Svalbard er det en NEC-hytte. I albumet får vi vite at Gardner med frue var på svalbardcruise med S.S. «Vectis» i 1907. Dette er ikke tidligere kjent i NECs historie.

Den trykte lunsjmenyen om bord på S.S. «Vectis» er imponerende. Lunsjen hadde fire varme retter, syv kalde, tre valg av poteter, kaker, oster og desserter. På menyen står skipets posisjon. Dette kan være noe for de skipene som seiler her opp i dag. Lunsjen 25.juli ble inntatt på 80° 24N og 4°50 Ø. Det er litt ute i Framstredet, vest og nord for Moffen. Det kan stemme med opplysningene om at det var mye is på vestsiden av Svalbard det året.

Slik kan et 106 år gammelt reisealbum legge på plass en bit i puslespillet om Svalbards tidlige gruvehistorie.

På brevet som fulgte med albumet står det: «Norwegian Consulate. Dear Sirs. I thought someone in Spitzbergen might appreciate these photos found in amongst family papers. John Mayhew». Gamle fotografi og dokumenter har stor historisk verdi og Svalbard Museum håper mange følger John Mayhews eksempel.

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!