Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De polare  kosehundene

– Det er mye selskap i en liten hund. «Liselott» er bare søt, sier Anna Lena Ekblad. FOTO: Ole Magnus Rapp

De polare kosehundene

«Texas» er tøff og liker skuterturer. «Ross» har krysset Rocky Mountains. «King» sover ute i minus  20. Mens «Liselott» er bare søt

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen har om lag 800 polarhunder, og en stadig voksende mengde små, hissige, hyggelige, søte kosehunder. Slike man kan ta med inn på fly.

Rim i barten

Du ser dem i gågata, korte bein som i full fart følger sin eier. Gjerne i fargerik vinterkåpe. Eller trygt på husmors arm, lengst mulig unna den kalde snøen.

Men man skal ikke skue hunden på hårene.

Lille «Fnuffy» tar seg frem i dyp snø og har rim i barten. Matfar Benjamin Vidmar går gjerne tur med sin yorkshire-terrier, som snart er voksen.

– Den veier nå 1,3 kilo og skal bli nesten 1,5, sier han. «Fnuffy» har sine røtter i Florida, og ser ut til å tåle Svalbards snø like godt som sandvarme strender.

Egen sovepose

Lille «Ross» er en bereist liten herre. Sammen med matmor Marina van Dijk har han syklet Rocky Mountains på tvers og padlet Green River. Ifølge van Dijk er han av rasen «heldig internettblanding».

«Texas» er veteran på snøskuter, og har egen plass i egen sovepose på bensintanken når Trude Holmsen er på tur. Noen isbjørnvakt er han ikke, og han har sovet trygt i hytta, ti meter fra åsteder hvor bamsen gnagde i seg skutersetet. «Texas» har papirene i orden, og kan vise til stamtre innen jack-russel-familien.

«King» er tøff og går på. Han er onkelen til «Texas» og går ikke av veien for en kamp. Ifølge matmor Perny Iversen kan hunden sove ute i minus 20, og den blir aldri trøtt av å gå.

Søt og snill

«Liselott» derimot, der hun sitter på mamma Anna Lena Ekeblads arm med gode øyne og store ører rett ut, er bare søt og snill.

– Hun er en hyggelig innehund, liker varme og fred. Vi kan snakke om alt, smiler Ekeblad som ikke legger skjul på at hennes lille venn er en usedvanlig vellykket chihuahua-mix.

Eierne til de polare kosehundene ser bare fordeler med små lette dyr.

– De er enkle å ha med å gjøre. Vi tar dem inn på fly, og de krever ikke uendelige lufteturer, sier Anna Lena Ekeblad.

Marina van Dijk har hatt polarhund, og de var hyggelig nok, men lille «Ross» er mer egnet for raske reiser rundt om i verden, eller ligge stille på jobb. Når dette leses er han på seiling i Middelhavet.

Nøkkelord

Se bildet større

Små tøffe polare kosehunder har de siste årene sjarmert seg inn i samfunnet lengst nord. Trude Holmsen (f.v.) med «Texas», Anna Lena Ekblad med «Liselott», Marina van Dijk med sin «Ross» og Perny Iversen med «King». FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

«Fnuffy» veier 1,3 kilo, men tror han er mye større. Matfar Benjamin Vidmar er glad i sin lille kamerat. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!