Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De gode hjelperne langt ute i det øde hav

Meteorologifullmetig Martin Arntsen på «kontoret» på Hopen hvor stasjonen rapporterer værobservasjoner. Men stasjonen fungerer også som ei trygg nødhavn og depot for Sysselmannen og andre aktører på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

De gode hjelperne langt ute i det øde hav

Det blir færre ferske grønnsaker til maten utover vinteren. Men stasjonen på Hopen stiller alltid opp når noen trenger hjelp.

Tekst:

Publisert:

Den 6. desember var det mannskapsbytte på Hopen meteorologiske stasjon. Rune Nilen er stasjonssjef fram til i juni, og med seg har han fagarbeider Harald Berre, meteorologfullmektig Martin Arntsen og Kjell Grostad som er kokk.

Sammen skal de sørge for at det blir levert uvurderlig værdata til Værvarslinga i Nord-Norge.

Men stasjonen har også et annet viktig formål, og det handler om beredskap.

Avlaster

Under Sysselmannens julebesøk mandag denne uken, var det flere som tok ordet og lovpriste stasjonen. Ikke bare for å være behjelpelig med værdata, men for å stille opp uansett hva det måtte være.

– Sysselmannen har mellom 60 og 70 redningsoppdrag i året, og i høst har det vært svært mange oppgaver i havområdene øst for Hopen. I en slik situasjon er det betryggende å vite at vi har velvillige hjelpere på Hopen som kan assistere oss, sa sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

Svarstad har opplevd at besetningen på stasjonen har tatt imot viktige beskjeder fra Longyearbyen, på vegne av mannskapet fra Sysselmannen – slik at sistnevnte fikk hvile i noen timer.

Vennlighet

Den nye besetningen på Hopen har ikke rukket å kjenne på ensomheten der de oppholder seg 185 kilometer øst for sydspissen av Spitsbergen. Det er mindre trafikk her enn forbi Bjørnøya, som ligger nærmere skipsleia mellom Svalbard og fastlandet. Men karene frykter ikke ensomheten.

– Når vi ikke jobber med de oppgavene vi har på stasjonen, sysler vi med hobbyer eller er sosiale. Det er blitt svært populært å ta et slag mattis eller fem på kveldstid, sier fagarbeider Harald Berre. Han har vært en periode på Jan Mayen, og vet hva han snakker om.

– Der hadde vi folk som kom ut, og som hadde planer for eksempel om å få strikket masse på fritiden. Det ble det ikke noe av. I motsetning til det mange tror, er det mer enn nok å fylle tiden med på en slik plass som denne, sier han.

Turnus

Berre har forefallende jobber å ta tak i, og går i tillegg turnus sammen med stasjonssjef Rune Nilen og meteorologfullmektig Martin Arntsen. Hver tredje time, dag og natt, gjøres det en rekke visuelle observasjoner av skydekke, nedbør, vind, temperatur og ikke minst isforholdene. Disse rapporteres inn til Værvarslinga i Nord-Norge som bruker dataene i sine kalkulasjoner for å kunne spå et mest mulig riktig bilde av været.

– Så deler vi også på andre dagligdagse gjøremål i husholdningen, sier Martin Arntsen, som er utdannet oseanograf fra Unis.

Det skal vaskes, vann skal tines fra snø, aggregatet skal pleies og stasjonens fire hunder skal også ha stell og pleie.

Hyggelig med besøk

Stasjonssjef Rune Nilen var stasjonert på Hopen også i 2011, og har flere kortere opphold på øya. Foruten ros fra Sysselmannen, fikk han høre lovord fra Lufttransport.

– Jeg har selv fått hvile i sofaen her i stua på Hopen under lengre oppdrag. Det er alltid hyggelig å komme til Hopen, og vi blir tatt godt imot. Vi får mat, og termoser med kaffe med oss på turen videre, sa Trond Berg.

Berg har vært lenge i Arktis, og opplevd to omganger der det har vært snakk om å automatisere stasjonene på Bjørnøya og Hopen.

– Det håper vi aldri kommer til å skje. Disse stasjonene har en funksjon som går langt utover det å gi værdata til værvarslinga, la han til.

Stasjonssjef Rune Nilen kvitterte på takksigelsene med å love at de fortsatt skal gjøre sitt når det kreves.

– Det kan bli litt mindre grønnsaker til maten utover vinteren. Men vi er her, og skal fortsatt bidra når det trengs, sa Rune Nilen.

Nøkkelord

Se bildet større

Det ble allsang under julebesøket til Hopen. Gutta fra Lufttransport sang av full hals. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hovedbygningen på Hopen er et stort og komfortabelt bolighus, med soverom i andre etasje. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Vinterens besetning på Hopen. Martin Arntsen (f.v.), Rune Nilen, Kjell Grostad og Harald Berre. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hopen ligger utenfor skipsleia, og langt unna sivilisasjonen i Longyearbyen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!