Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

De gode hjelperne langt ute i det øde hav

Meteorologifullmetig Martin Arntsen på «kontoret» på Hopen hvor stasjonen rapporterer værobservasjoner. Men stasjonen fungerer også som ei trygg nødhavn og depot for Sysselmannen og andre aktører på Svalbard. FOTO: Christopher Engås

De gode hjelperne langt ute i det øde hav

Det blir færre ferske grønnsaker til maten utover vinteren. Men stasjonen på Hopen stiller alltid opp når noen trenger hjelp.

Den 6. desember var det mannskapsbytte på Hopen meteorologiske stasjon. Rune Nilen er stasjonssjef fram til i juni, og med seg har han fagarbeider Harald Berre, meteorologfullmektig Martin Arntsen og Kjell Grostad som er kokk.

Sammen skal de sørge for at det blir levert uvurderlig værdata til Værvarslinga i Nord-Norge.

Men stasjonen har også et annet viktig formål, og det handler om beredskap.

Avlaster

Under Sysselmannens julebesøk mandag denne uken, var det flere som tok ordet og lovpriste stasjonen. Ikke bare for å være behjelpelig med værdata, men for å stille opp uansett hva det måtte være.

– Sysselmannen har mellom 60 og 70 redningsoppdrag i året, og i høst har det vært svært mange oppgaver i havområdene øst for Hopen. I en slik situasjon er det betryggende å vite at vi har velvillige hjelpere på Hopen som kan assistere oss, sa sysselmannsførstebetjent Sidsel Svarstad.

Svarstad har opplevd at besetningen på stasjonen har tatt imot viktige beskjeder fra Longyearbyen, på vegne av mannskapet fra Sysselmannen – slik at sistnevnte fikk hvile i noen timer.

Vennlighet

Den nye besetningen på Hopen har ikke rukket å kjenne på ensomheten der de oppholder seg 185 kilometer øst for sydspissen av Spitsbergen. Det er mindre trafikk her enn forbi Bjørnøya, som ligger nærmere skipsleia mellom Svalbard og fastlandet. Men karene frykter ikke ensomheten.

– Når vi ikke jobber med de oppgavene vi har på stasjonen, sysler vi med hobbyer eller er sosiale. Det er blitt svært populært å ta et slag mattis eller fem på kveldstid, sier fagarbeider Harald Berre. Han har vært en periode på Jan Mayen, og vet hva han snakker om.

– Der hadde vi folk som kom ut, og som hadde planer for eksempel om å få strikket masse på fritiden. Det ble det ikke noe av. I motsetning til det mange tror, er det mer enn nok å fylle tiden med på en slik plass som denne, sier han.

Turnus

Berre har forefallende jobber å ta tak i, og går i tillegg turnus sammen med stasjonssjef Rune Nilen og meteorologfullmektig Martin Arntsen. Hver tredje time, dag og natt, gjøres det en rekke visuelle observasjoner av skydekke, nedbør, vind, temperatur og ikke minst isforholdene. Disse rapporteres inn til Værvarslinga i Nord-Norge som bruker dataene i sine kalkulasjoner for å kunne spå et mest mulig riktig bilde av været.

– Så deler vi også på andre dagligdagse gjøremål i husholdningen, sier Martin Arntsen, som er utdannet oseanograf fra Unis.

Det skal vaskes, vann skal tines fra snø, aggregatet skal pleies og stasjonens fire hunder skal også ha stell og pleie.

Hyggelig med besøk

Stasjonssjef Rune Nilen var stasjonert på Hopen også i 2011, og har flere kortere opphold på øya. Foruten ros fra Sysselmannen, fikk han høre lovord fra Lufttransport.

– Jeg har selv fått hvile i sofaen her i stua på Hopen under lengre oppdrag. Det er alltid hyggelig å komme til Hopen, og vi blir tatt godt imot. Vi får mat, og termoser med kaffe med oss på turen videre, sa Trond Berg.

Berg har vært lenge i Arktis, og opplevd to omganger der det har vært snakk om å automatisere stasjonene på Bjørnøya og Hopen.

– Det håper vi aldri kommer til å skje. Disse stasjonene har en funksjon som går langt utover det å gi værdata til værvarslinga, la han til.

Stasjonssjef Rune Nilen kvitterte på takksigelsene med å love at de fortsatt skal gjøre sitt når det kreves.

– Det kan bli litt mindre grønnsaker til maten utover vinteren. Men vi er her, og skal fortsatt bidra når det trengs, sa Rune Nilen.

Nøkkelord

Se bildet større

Det ble allsang under julebesøket til Hopen. Gutta fra Lufttransport sang av full hals. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hovedbygningen på Hopen er et stort og komfortabelt bolighus, med soverom i andre etasje. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Vinterens besetning på Hopen. Martin Arntsen (f.v.), Rune Nilen, Kjell Grostad og Harald Berre. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hopen ligger utenfor skipsleia, og langt unna sivilisasjonen i Longyearbyen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Magasin

Kald sovepose ødela ikke camp-opplevelsen

Rekorddeltagelse på Camp Svalbard.

Henter trærnes forgjengere

To fossilsteiner fra Longyearbyen skal fortelle trærnes utviklingshistorie i Botanisk hage i Oslo.

Gjør «Oden» klar til å tygge is

Mens Norges forskningsisbryter fremdeles er under bygging, blir alt lagt til rette for at svenskenes «Oden» skal finne ny kunnskap i isen.

Et trygt rede blant 800 kubikk

Under panseret på en knallrød Polaris 800 har snøspurvparet bygd byens tryggeste rede.

Gruve 7-kull skal drive veteranlok på fastlandet

Tertitten-banen er fire kilometer lang.

Intervju av intervjuerne

Lasse, Live og Pia har spisset blyantene og stilt inn mikrofonen. Svalbardposten får konkurranse av rykende fersk avis.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!