Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brannmann for en dag

Storm Aunevik (5) får prøve vannslangen. Her med Kjetil Sigvaldsen og Andreas Eriksson. FOTO: Anders Fjellestad

Brannmann for en dag

Vannspruten sto i været, og sirenene ulte. Sånn skal det være når brannstasjonen åpner dørene for byens innbyggere.

Tekst:

Publisert:

Sist lørdag holdt Longyearbyen brannvesen åpent hus, og responsen fra publikum var upåklagelig. Barn og voksne nærmest valfartet til brannstasjonen, for å slukke «branner» og prøvekjøre lifter og brannbiler. Tidligere på ettermiddagen kunne en høre sirenene ule gjennom byens gater, heldigvis kun for moro.


Luftetur

På brannstasjonen hadde de ansatte det travelt med å ta imot alle gjestene. Troels Ørsted Yttredal sørget for å gi alle som ønsket det, en luftetur med liften.

– Det var kjempegøy, og ikke skummelt i det hele tatt, sier seks år gamle Mali Adamiak-Husby etter at hun hadde fått en tur i liften.

Brannkonstabel Yttredal syntes bare det var artig med besøk.

– Jeg vet ikke hvem som synes det er mest spennende, barna eller deres foreldre, ler han og gjør klart til å heise en ny gruppe barn opp i lufta.


Farlig tid

Bakgrunnen for den åpne brannstasjonen er den nasjonale brannvernuka, der 340 brannstasjoner over hele landet åpner sine dører for publikum.

Brannvernuka skal gjøre oss bevisste på at vi går inn i en «brannfarlig» periode. Om vinteren øker tallet på boligbranner kraftig over hele landet, også i Longyearbyen. Bare i fjor rykket brannvesenet i Longyearbyen ut 147 ganger. Av disse var det ni branner, eller tilløp til branner.


Kakene forsvant

For å lære barna mer om sikkerhet, hadde brannvesenet blant annet laget en egen kunnskapsløype der barna skulle svare på ulike spørsmål om brann og sikkerhet.

I kafeen i garasjen var det også yrende liv, og kake­beholdningen ble utsolgt lenge før brannstasjonen stengte sine dører lørdag ettermiddag.

Den store interessen lover godt for rekrutteringen til brannvesenet framover. Forhåpentligvis også for brann­sikkerheten.

Se bildet større

Det var lang kø for å få prøvekjøre brannbilen. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Barna fikk også delta i brannvesenets egen kunnskapsløype med ti poster. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Mali Adamiak-Husby (6, f.v.), Amadeus Bakkeli (6) og Rasmus Adamiak-Husby (5) fikk en prøvetur i liften av Troels Ørsted Yttredal. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Magasin

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Gammel bus tilbake til start

Håvar Fjerdingøy skal tilbake til denne «hængfetta» og Gruve 3 hvor han lærte å krype på nytt i 1982. Kanskje blir han gruvesjef denne gangen.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Spent trio klar med fersk CD

En fornøyd gjeng er tilbake etter CD-lansering i Oslo. Rundt hundre personer var med på slippfesten av «Det blå loftet» på den brune puben Asylet på Grønland.

Oppdaget «gull» i Sverdrups dagbøker

Og skrev boka «Kongen av Spitsbergen»

Optimister i hviletid

Örjan Bäcklund tar farvel med fjellet etter 2,5 år. På sitt siste skift åpner han busens oppholdsrom for turistene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!