Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Brannmann for en dag

Storm Aunevik (5) får prøve vannslangen. Her med Kjetil Sigvaldsen og Andreas Eriksson. FOTO: Anders Fjellestad

Brannmann for en dag

Vannspruten sto i været, og sirenene ulte. Sånn skal det være når brannstasjonen åpner dørene for byens innbyggere.

Tekst:

Publisert:

Sist lørdag holdt Longyearbyen brannvesen åpent hus, og responsen fra publikum var upåklagelig. Barn og voksne nærmest valfartet til brannstasjonen, for å slukke «branner» og prøvekjøre lifter og brannbiler. Tidligere på ettermiddagen kunne en høre sirenene ule gjennom byens gater, heldigvis kun for moro.


Luftetur

På brannstasjonen hadde de ansatte det travelt med å ta imot alle gjestene. Troels Ørsted Yttredal sørget for å gi alle som ønsket det, en luftetur med liften.

– Det var kjempegøy, og ikke skummelt i det hele tatt, sier seks år gamle Mali Adamiak-Husby etter at hun hadde fått en tur i liften.

Brannkonstabel Yttredal syntes bare det var artig med besøk.

– Jeg vet ikke hvem som synes det er mest spennende, barna eller deres foreldre, ler han og gjør klart til å heise en ny gruppe barn opp i lufta.


Farlig tid

Bakgrunnen for den åpne brannstasjonen er den nasjonale brannvernuka, der 340 brannstasjoner over hele landet åpner sine dører for publikum.

Brannvernuka skal gjøre oss bevisste på at vi går inn i en «brannfarlig» periode. Om vinteren øker tallet på boligbranner kraftig over hele landet, også i Longyearbyen. Bare i fjor rykket brannvesenet i Longyearbyen ut 147 ganger. Av disse var det ni branner, eller tilløp til branner.


Kakene forsvant

For å lære barna mer om sikkerhet, hadde brannvesenet blant annet laget en egen kunnskapsløype der barna skulle svare på ulike spørsmål om brann og sikkerhet.

I kafeen i garasjen var det også yrende liv, og kake­beholdningen ble utsolgt lenge før brannstasjonen stengte sine dører lørdag ettermiddag.

Den store interessen lover godt for rekrutteringen til brannvesenet framover. Forhåpentligvis også for brann­sikkerheten.

Se bildet større

Det var lang kø for å få prøvekjøre brannbilen. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Barna fikk også delta i brannvesenets egen kunnskapsløype med ti poster. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Mali Adamiak-Husby (6, f.v.), Amadeus Bakkeli (6) og Rasmus Adamiak-Husby (5) fikk en prøvetur i liften av Troels Ørsted Yttredal. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!