Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bortkomne barn og tam isbjørn

Iscenesatt: De siste scenene til «Operasjon Arktis» ble tatt opp i Russekeila sist uke. Tydeligvis har noen hatt det litt moro med en ekstra bokstav på filmklapperen også. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bortkomne barn og tam isbjørn

Produsentene av Max Manus og Trolljegeren er på Svalbard for å lage ny film. En tam isbjørn har en av hovedrollene.

Tekst:

Publisert:

– Ooooog... action!

Det smeller i filmklapperen og kameramennene stirrer taust ned i skjermene sine.

Kaisa Antonsen løper inn i bildet, ikledt skinn fra topp til tå og en solid pelsrand rundt ansiktet. Hun løper mot «lillebroren» Leonard Valestrand Eike, men snur seg brått og stirrer inn i et par imaginære øyne.

– Se sint ut, Kaisa, roper regissør og manusforfatter Grethe Bøe.

Kaisa rynker øyenbrynene og kniper munnen sammen.

Tam isbjørn
I nesten to uker har produksjonsselskapet Filmkameratene okkupert Isfjord Radio ved inngangen til Isfjorden.

I Russekeila, en kort tur med skuter østover, har de smykket ut hytta til Longyearbyen jeger- og fiskerforening med drivved fra Sibir. Her foregår innspillingen av «Operasjon Arktis», som kommer på kino i oktober.

– Det er veldig fint å være her. Alt er så annerledes enn hjemme. Vi har nesten ikke hatt ordentlig vinter i år, sier Kaisa, som kommer fra Kråkerøy sør i Østfold.

Det ryker fra tallerkenen til 12-åringen. Dagens lunsj kommer rett fra kokkene på Isfjord Radio. Rundt bordet sitter også de to andre barneskuespillerne, søsknene Leonard (8) og Ida (7) Valestrand Eike fra Oslo.

Emil-type
De tre barna er hovedpersonene i filmen, som har en ramme på 26 millioner kroner. Kaisa reiser alene, mens Leonard og Ida har med mammaen sin.

– Jeg spiller en gutt som heter Sindre, som hele tiden prøver å være morsom ved å fortelle vitser og sånn, sier Leonard.

– Ja, og Sindre har lett for å havne i trøbbel. Han er en Emil-type, legger manusforfatter Grethe Bøe til.

For å komme seg unna en slåsskamp som Sindre har havnet i, sniker han og søstrene seg ombord i et helikopter som skal til Stavanger. Faren (Nicolai Cleve Broch) jobber nemlig som helikopterpilot der.

Men i luften får helikopteret nødmelding fra en fangstmann (Kristofer Hivju) som trenger hjelp på Svalbard. Når det lander, sniker barna seg ut, men før de vet ordet av det, har helikopteret tatt med seg fangstmannen og dratt.

Lovte på sengekanten
Tilbake står tre tynnkledte barn som må overleve i Arktis.

Filmen er inspirert av boka «Operasjon Arktis», som Leif Hamre ga ut i 1985.

Grethe Bøe leste den for sønnen sin på sengekanten, og lovte ham at hun skulle lage film av den en gang.

– Hadde jeg bare sagt at jeg kanskje skulle gjøre det, så hadde jeg nok ikke sittet her i dag, sier hun.

De siste tolv årene har hun jobbet med ideen, samtidig som hun har gjort andre prosjekter som Hotel Cæsar og Hjerterått.

Tør å skrike
Kaisa sier at hennes rolle er den som utvikler seg mest i løpet av filmen.

– Julia er egentlig en sjenert type. Under slåsskampen i begynnelsen av filmen tør hun ikke gripe inn. Men hun blir sterkere og sterkere, og når isbjørnen kommer, tør hun å skrike, sier Kaisa.

Det er en av nøkkelscenene i filmen som tas opp den dagen Svalbardposten er på settet. Men ingen isbjørn er i sikte. Alle opptakene med bjørnen er nemlig tatt i Vancouver i Canada. Der bor Aggie, verdens eneste isbjørnskuespiller.

Dermed må Kaisa bare late som hun stirrer inn i øynene til den store bjørnen. Grethe Bøe har tatt på seg rollen som lydmaskin. Et grovt brøl stiger fra regissøren hver gang isbjørnen skal brøle i filmen. Dermed vet Kaisa når hun skal ta et skritt tilbake.

Nesevis
Minstemann Ida heter det samme i filmen som i virkeligheten. Hun er en liten «Frøken Nesevis» som ofte synes at de større søsknene er teite. Men hun er også den som redder dagen, siden hun har med seg en bok om oppfinnelser, og ved hjelp av den klarer å reparere en radio slik at de oppnår kontakt med fastlandet.

– Det er bra å være her. Kanskje kommer jeg en tur tilbake en gang, sier 7-åringen.

Når det ikke er opptak, bor de på Isfjord Radio.

– Det er fint der, men det er litt kjedelig også, sier Leonard.

– Men heldigvis er det ikke TV der, sier Kaisa.

– Klarer du deg uten dekning?

– Ja, jeg er ikke avhengig av telefonen, sier hun, og legger til at hun er glad i å være ute i naturen når hun har fri.

Uten TV og dekning
Scenene som skytes på Svalbard, er de siste i en lang rekke. Skuespillerene har vært i både Oslo, Bodø og Rygge. Nå er jobben snart over.

– Det skal bli deilig å bli ferdig med all jobbinga. Men egentlig er film bedre enn skolen, sier Leonard.

– Hvordan blir det når filmen kommer ut, tror dere?

– Det blir veldig rart å se seg selv. Hvis noe er flaut å spille inn, blir det enda flauere når det er på storskjerm, sier Kaisa.

Basecamp-sjef ble russer
Basecamp Spitsbergen er vertskap for filmteamet så lenge de er på Svalbard. I tillegg til å sørge for senger og mat på Isfjord Radio, er flere av medarbeiderne med ut som isbjørnvakter under innspillingen. Daglig leder Steinar Rorgemoen har til og med fått en liten rolle.

– Med en gang jeg så ham, skjønte jeg at han kunne være en mystisk russer. Så nå sitter han og pugger russiske gloser, sier Grethe Bøe.

Se bildet større

Tas hånd om: Julia (Kaisa Antonsen) får justert kostymet slik at det sitter godt i kulda. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Varm mat: Grethe Bøe, Ida Valestrand Eike, Kaisa Antonsen og Leonard Valestrand Eike får i seg litt suppe mellom slagene. Barna har pauserom i hytta til LJFF i Russekeila. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Emil-type: Leonard Valestrand Eike spiller Sindre, som stadig klarer å rote seg opp i trøbbel. Det er hans fortjeneste at de tre barna strander i Arktis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Passer på: Denne vakre hunden har en liten rolle i filmen, mens Ingebjørg Schrøder fra Basecamp Spitsbergen er isbjørnvakt under innspillingen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Klikk, klikk: Ida (Ida Valestrand Eike) blir tatt bilde av før pausen, slik at filmteamet kan sikre seg at hun ser lik ut når de begynner innspillingen igjen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!