Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Best med én fugl i hånda

Kjell Mork Soot slipper en fjæreplytt fri. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Best med én fugl i hånda

Nylig ble fjæreplytt nummer 6.000 fanget ved Loff-huset. Den vil aldri gå i fella igjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.06.2014 kl 09:43

Kjell Mork Soot er ikke av typen som synes det er best med ti fugler på taket. Derfor står han nå med et fast, men varsomt grep rundt en liten fjæreplytt.

– Nebbet er 28,8 millimeter. Da er det en gutt. Selv om hannen og hunnen er like store, har hunnene et lenger nebb, sier Soot.
Foran ham står rundt 20 barn fra Kullungen barnehage, uvanlig interessert i hva den store, voksne mannen skal gjøre med den lille, søte pippipen.

Soot fisker fram en liten ring og trer den på fuglens ene bein, strammer til og sjekker at det sitter fast. Enda en fjæreplytt er ringmerket i regi av Longyearbyen feltbiologiske forening (Loff).

– Fjæreplytten er en veldig rolig fugl. Den verken hakker eller biter og er lette å holde, sier han, og lar barna etter tur klappe fuglen på hodet eller stryke den over vingene.

Nummer 6.000
Siden 2007 har Loff ringmerket denne varianten av snipefuglen, og i forrige uke ble fjæreplytt nummer 6.000 fanget og ringmerket Loff-huset ved siden av SSU. Årets fangst fra slutten av mai til midten av juni er på litt i underkant av 400.

Soot viser vei ned i fjæra slik at barna kan se hvordan fuglene går i fella. En stort nettverk av ruser ligger pent plassert utover. På toppen av to av dem ligger det bøtter med høytalere inni som forsyner området med høye kvitrelyder.

– Det er en innspilt versjon av lyden fjæreplytten lager når den har funnet mat.

Rusene er laget slik at hvis fuglen først går inn, så sliter den med å finne veien ut.

– Den blir helt forvirra, stakkar. Men vi finner aldri noen fugler som er merket fra før i rusene. Har de først gått inn én gang, gjør de det aldri igjen, sier han.

Føling i fjæra
Tidligere lå de flere måneder i nærheten av Sørkapp fordi de trodde at det var det beste stedet å fange snipefuglen. Men så fant de ut av de fanget minst like mange her i Longyearbyen. Den beste fangsttiden er 2-3 timer før og etter full flo. Dag og natt sitter Soot og makker Stian Moldskred og passer på. Hvis en fugl går i fella, skal den være ute igjen innen en halvtime.

– Jeg har vært interessert i fuglenes trekkmønster siden jeg var guttunge, sier Soot, som er pensjonert realfagslærer.

Loff-prosjektet har vært med på å skaffe ny kunnskap om dette. Om sommeren trekker fjæreplytten sørøver til Finnmark og Troms. Der deler den seg i to greiner. Den ene fortsetter sørover norskekysten, og videre til Skottland og England for å overvintre. Den andre trekker over Finnmarksvidda og flyr gjennom Finland og Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland. Det er også observert noen individer i Nord-Frankrike.

Nøkkelord

Se bildet større

I fjærvektklassen: Ringmerker Kjell Mork Soot veier fjæreplytten i en spesialvekt. Alle individene føres opp i rødboka. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Følger med: De største barna fulgte nøye med når fuglen fikk ringmerke på beinet. Fra venstre: Albert Moen, Lilly Pedersen (delvis skjult), Sigrid Halgunset, Ingvild Halgunset (sittende), Lina Engås Vikaune, Varg Aleksander Eide og Thor Eklund. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

fugleelskere: Barna fra Kullungen barnehage får kjenne på den lille krabaten. Her er det (f.v.) Mikkel Krapp Jensen, Lise Log, Magnus
Bratland og Astrid Hammervoll Helgesen som får kjenne på fjæra. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Magasin

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Overveldende innsats i ryddedugnad

Samlet fire konteinere med søppel på dugnad.

Plukker hvalfangerhistorien ut av kista

En høy, lys, langhåret mann hentes opp og registreres bit for bit. Sommerens nødutgraving sørget for at han får fortelle sin historie.

Aksjonsdugnaden startet med løyperekord

TV-aksjonsstafett i sentrum.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!