Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Benjamins grønne ark

Grønn sak: Benjamin Vidmar sørger for at plantene trives. I det selvvannende systemet er det flere slag planter og nyttevekster. De hvite rørene i bakgrunnen er et vertikalt system som vannet renner igjennom og pumpes opp tilbake igjen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Benjamins grønne ark

Benjamin Vidmar følte seg som Noa da han startet å dyrke grønnsaker på Svalbard – ingen skjønte hva han dreiv med. Nå vil han spre kunnskapen.

Tekst:

Publisert:

Fire tegnestifter holder et ganske alminnelig papirark fast til døra i kjelleren på den gamle Stormessa i Nybyen. Fargerike barnebokstaver viser at vi er på rett vei. «Polar Perma Garden», står det. Bak denne døra ligger muligens verdens nordligste drivhus.
Mye handler om savnet etter grønne vekster:

– Det vanskeligste for meg med å bo i Longyearbyen, er at det ikke er trær og nesten ikke planter her. Man tar det for gitt når man bor nede, sier Benjamin Vidmar, som er amerikaner og kommer fra Cleveland i Ohio.

Gammelt bakeri
Før var det et bakeri i dette kjeller­rommet, men nå har Vidmar gjort det om til et blomstrende drivhus. Prislappen har kommet opp i 50-60.000 kroner. Han bare ler når han tenker på det.

– Å lage et drivhus i verdens nordligste samfunn... Jeg har følt meg som Noa som bygde arken noen ganger. Men akkurat som med Noa så var det noe som sa meg at jeg skulle bygge dette, og nå skjønner jeg hvorfor, sier han.

Små plantefrø ligger til «heving» i jordsmonnet som Vidmar lager selv. En blanding av malte kokosnøtter og små steiner er en variant. Eggeskall, pappkartong og kaffegrut er en annen. I et hjørne står komposten og brytes ned til matjord, samtidig som varmen fra nedbrytningsprosessen er med på å varme opp rommet. Målet til Vidmar er å lage et «lukket system».

– Før kjøpte jeg kunstgjødsel, men det ble fort til at frakten kostet mer enn produktet. Så tok jeg et kurs i permakulturdesign i USA. Det inspirerte meg.

Filosofien handler om å planlegge bærekraftig og helhetlig for å redusere miljøfotavtrykket til oss mennesker.

– Vi har mye avfall som går til spille. Det er et problem. Samtidig er det løsningen. Det handler om å bruke det vi har slik at vi ikke trenger å kjøpe noe mer. Se på kaffen, for eksempel. Vi bruker bare fem prosent av næringsstoffene for å få smaken. Resten kaster vi, sier han.

Shiitakesopp
Mye av maten Vidmar lager matjord av, er rester som han tar med seg fra jobben på kjøkkenet på Svalbar. I kjellerlokalet finnes det både babymais, mynte, løk, basilikum, koriander, gresskar og mye annet. Ja, selv et par rader med østerssopp og shiitakesopp vokser i rekordfart.

Vidmar kom til Longyearbyen og begynte å jobbe her første gang i 2008 som sesongarbeider.

– Når man bare skal være her en kort tid, er det lett å ikke bry seg om omgivelsene sine, og jeg sa til meg selv at jeg heller skulle engasjere meg når jeg fikk et fast sted å bo. Men jeg har skjønt at man må begynne der man er, sier han.
Siden 2012 har han jobbet fulltid på Svalbar, og til tider har han brukt noe av grøden i menyen der.

Klassisk musikk
Permahagen i kjelleren på Stormessa er et ekseperiment, sier Vidmar. Men på sikt håper han at det skal bli flere, små drivhus rundt omkring i Longyearbyen. Næringen vil han hente fra husholdninger og restauranter.

– Det er ikke avfall, men ressurser som ikke brukes godt nok i dag, sier han.

Klassisk musikk strømmer lavt ut i bakgrunnen. Vidmar er overbevist om at det hjelper plantene å gro. I et hjørne står noen lyskastere som sender små stråler i blått, rødt, grønt og oransje. Det er deler av utstyret Vidmar bruker når han er DJ på Huset. Dette er en av mange gjenbruksideer han har. Og det strømmer på med flere:

Nå har han søkt Longyearbyen lokalstyre om å opprette et 24 kvadratmeter stort utendørsdrivhus bak Stormessa.

– Det er bortkastet å ha på alt dette lyset om sommeren.

Dessuten vil han starte kurs i permakulturdesign i Longyearbyen for å lære andre om hvordan de kan utnytte avfallet sitt bedre. Han har allerede hatt barn fra barnehagene på besøk for å kjenne på plantene og jorda.

– Nå er jeg klar til å vise dette fram. Jeg har skapt et lukket system, der det som ser ut som avfall kan føres inn igjen i systemet. Dessuten håper jeg å lukke systemet for alle som drikker kaffe i Longyearbyen, sier Vidmar.

Se bildet større

Sjarmtroll: Alle som kommer innom drivhuset får plante et frø. Det legges så i et «drivhus i drivhuset» og blir passet på at av to troll. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Som paddehatter: Østers-sopp og shiitakisopp trives godt i drivhuset til Benjamin Vidmar. Jodsmonnet er gamle eggekartonger. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Lys det svinger av: I tillegg til varmelamper laget for drivhus, bruker Benjamin Vidmar lyskastere, som han vanligvis bruker når han er DJ på Huset, til å hjelpe plantene å vokse. I bakgrunnen strømmer det ut klassisk musikk som Vidmar mener har en god effekt på utviklingen til hans grønne venner. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Nytt liv: Eggekartonger, kafferester og gamle planter er i ferd med å omdannes til kompost. Varmen fra nedbrytningsprosessen er med på å varme opp rommet med plantene. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Magasin

20 festivaler unnagjort - og flere blir det

Polarjazzen gjennomført med suksess - igjen.

Gleder seg til å ta fatt

Mandag kom den nye administrasjonssjefen til byen. Hun skal lede 250 ansatte i Longyearbyen lokalstyre.

50 aktive år med jakt- og fiske-glede

Hadde Jeger og fisk i 1984 fått bestemme, ville det i dag vært hare på Svalbard og isbjørnjakt.

 
Hjertelig møte med mye latter og noen utvalgte google-ord

Ortodoks julefeiring i Barentsburg.

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!