Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alkekonge ute av kurs

Alkekongen er en typisk Svalbard-fugl, og er avhenging av havet. FOTO: BIRGER AMUNDSEN

Alkekonge ute av kurs

En alkekonge på vei fra Arktis til Skagerrak forvillet seg innover land sist uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2012 kl 13:10

Alkekongen er den vanligste fuglen på Svalbard, og om høsten trekker mange av dem sørover – noen så langt sør som til Skagerrak.

Sist helg måtte en alkekonge «nødlande» i innlandsbygda Sirdal i Vest-Agder, skriver lokalavisen Sirdølen.

Må ha vann

Vanligvis trekker fuglearten langs kysten, for alkekongen kan ikke lette uten vann som underlag. Ifølge avisen er det trolig sterk vestavind som har ført fuglen ut av kurs og inn over land.

Les mer om alkekongen her. (Lenke til Norsk Polarinstitutt)

Fuglen ble tatt godt vare på av lokale, og den fikk litt mat før den ble «sjøsatt» på Sirdalsvatnet. Alkekongen ble levnet en «fair sjanse» på å nå Lista fyr og havet, rundt seks mil sør for Sirdal.

Trolig russisk

Forsker i Norsk Polarinstitutt, Hallvard Strøm, skriver i en epost til Svalbardposten at alkekongen i Sirdal trolig kommer fra hekkeområder ved Franz Josef Land og Novaja Semlja.

– Vi har i de siste årene jobbet med å kartlegge trekkruter og vinterområder for alkekongene som hekker på Svalbard, og resultatene viser at Svalbardfuglene har sine primære vinterområder ved Island og Grønland. Dette betyr med all sannsynlighet at fuglene i Nordsjøen/Skagerrak er russiske, skriver Strøm.

Siste nytt i Magasin

Året som gikk

2016 i Arktis, punktvis.

Fortsatt uenig om hvem som kom først

Norge og Russland ikke enige om historien på Svalbard.

Prest og venn midt i katastrofen

Sokneprest Leif Magne Helgesen mistet en av sine gode venner i skredet. Han lot seg selv gå inn i sorgen sammen med hele Longyearby-samfunnet.

Savner den morsomme pappaen

Det er ett år siden Bendik (13), Mali (11) og Rasmus (9) mistet pappaen sin, Atle Husby (42). Når de snakker om ham, kommer det både tårer og latter.

Draumen om Nordpolen

I 1964 var eg med på Bjørn Staib sin nordpolekspedisjon som vart ein fiasko. Nokon av oss andre ville gjera eit nytt forsøk.

Nordpolekspedisjon med Kon-Tiki

Per Johnson var hundekjører på en ekspedisjon sammen med Torstein Raaby som var telegrafist på Kon-Tiki-ferden. Der fikk han høre historier som ikke før er fortalt.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!