Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi håper Torgeir Prytz vil slutte å bruke billig Ap-retorikk

Dobbeltmoral er ikke dobbelt så bra ingen moral, skriver MDG-leder Espen K. Rotevatn i et svarinnlegg til Høyres Torgeir Prytz. FOTO: Birger Amundsen (arkivfoto)

MDG-Rotevatn:

– Vi håper Torgeir Prytz vil slutte å bruke billig Ap-retorikk

Debatt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2015 kl 23:29

Svalbard MDG har i utgangspunktet stor sans for Svalbard Høyres offensive miljø- og energipolitikk.

Vi krysser fingrene for at de forstår det deres moderparti ikke skjønner: Et grønt skifte kommer ikke av seg selv – verken nasjonalt eller lokalt.

Erna Solberg omtaler det grønne skiftet som vår tids største utfordring. Likevel åpner hennes regjering for oljeboring i Arktis, til tross for at de vet at det ikke er forenelig med togradersmålet.

Vi håper Torgeir Prytz vil slutte å bruke billig Ap-retorikk, og heller begynne å snakke om hvordan vi skal ta Svalbard inn i fremtiden – og ikke minst hva vi skal forsake.

Er det virkelig rimelig å ha storstilt drift i Svea mens vi bygger kraftverk med fullskala rensing? Hvordan rimer det ideologisk i Høyre å sprøyte penger inn i et selskap som ikke klarer seg etter markedets regler?

Er prinsippet om at det er greit med klimafiendtlige jobber på Svalbard «fordi andre har det» noe som gir etisk gjenklang i konservative Høyre?

Dette er spørsmål potensielle Høyre-velgere fortjener å få svar på.

I et innlegg på Svalbardposten.no, kritiserer Prytz vår gjengivelse av at kull fra Svalbard utgjør 10 prosent av Norges totale utslipp på norsk territorium.

Tallene og formuleringen er lånt fra Store Norske, så vi oppfordrer Prytz til å ta opp sine innsigelser med dem. Selv syns vi det er åpenbart at eksport er utelukket fra tallene når man snakker om utslipp på «norsk territorium».

Å blande inn norsk olje- og gasseksport er både trist og symptomatisk for hvorfor det er så vanskelig å få bukt med klimaproblemet: Det har ikke noe å si hva vi gjør; det er jo så mye annet som er verre!

Apatien råder.

Hvordan harmonerer dette med at den mest ansvarlige miljøpolitikken, vil være å bidra til å utvikle og gjøre tilgjengelig teknologi for rensing av kullenergi, som Prytz selv skriver?

Det er pussig at Prytz anklager oss for unøyaktigheter, samtidig som han tendensiøst hevder at å slutte med kull på Svalbard mest sannsynlig (...) kan bidra til en aldri så liten økning av klimagasser globalt sett.

Det er visstnok slik at hvis ikke vi produserer kull, gjør noen andre det - selvfølgelig mer forurensende, under verre arbeidsforhold og mer langreist. Har Prytz og Svalbard Høyre noe belegg for denne påstanden?

Logikken er uansett skremmende: Varen er etterspurt, så da må vi produsere den, og vi tar ikke stilling til eventuelle negative konsekvenser. Retorikken er kjent, blant annet fra tobakk- og våpenindustrien i USA.

La oss slutte å sitte og vente på alle andre. Svalbard Høyre har – på papiret – en spennende politikk for fremtidens Svalbard. Vi håper dere er villige til å faktisk gjennomføre den.

Å programfeste at vi skal eksportere kull til forurensende kraftindustri på kontinentet, samtidig som man jobber for å bygge ut fornybare løsninger og fullskala rensing her i Longyearbyen, er absurd.

Dobbeltmoral er som kjent ikke dobbelt så bra som ingen moral.

Espen Klungseth Rotevatn

Leder og 3. kandidat
Svalbard MDG


P.S. Etter vår mening har norsk olje- og gassindustri ikke noe i Longyearbyens lokalpolitikk å gjøre, men sentralt er MDG det eneste partiet som har foreslått en kontrollert utfasing også av driften på norsk sokkel.

Om Prytz virkelig bekymrer seg for dette, ønsker vi ham hjertelig velkommen over til oss i MDG. Han vil møte mange tidligere Høyrefolk i partiet.

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!